O deprindere necesară unui oricui își dorește o prezență online, fie că este blogger sau nu, este abilitatea de a lucra cu un client FTP. De fiecare dată când vei instala un blog nou, va trebui să schimbi permisiunile unor fișiere/foldere, vei instala o temă sau un plugin și așa mai departe vei fi nevoit să folosești un client FTP. Un scurt sondaj pe Twitter – doar este cel mai rapid și simplu mod de a primi feedback zilele astea – m-a îndrumat spre FileZilla ca fiind alegerea cea mai populară. Așa că să îl downloadăm și să instalăm FileZilla!
Câteva dintre alternativele gratuite ar fi Total Commander, Core FTP Lite sau UltraFXP. Acesta din urmă nu funcționează decât sub Windows XP și, deși nu mai este dezvoltat activ în acest moment, a fost o perioadă preferatul meu, fiindcă este rapid, simplu de utilizat și știe să lucreze cu taburi multiple, ceea ce nu ai în FileZilla, de exemplu.
Cum probabil că înțelegeți mai bine prin imagini să vedem ce am putea realiza cu Filezilla. La prima lansare clientul vostru FTP ar trebui să arate precum în imaginea de mai jos. Meniul clasic specific fiecărei aplicații Windows, bara de conectare, logs și cele două ferestre explorer – în stânga cea cu hardul local, în dreapta cea a contului nostru de găzduire. Să introducem datele de conectare – domeniu, utilizator și parolă și un click pe Quickconnect sau un Enter din tastatura. Atenție! niciodată domeniul nu se scrie cu www în față!
Login reușit!
Datele de conectare vor fi memorate automat pentru un login mai simplu pe viitor.
Dacă datele de conectare sunt corecte se va lista conținutul contului de găzduire.
Folderul care conține toate fișierele blogului, în cazul meu, este httpdocs. Alte variante ar putea fi public_html sau htdocs, în funcție de configurația serverului. Dacă nu ești sigur întreabă-i pe cei ce îți oferă găzduire.
Cum uploadezi un fișier sau mai multe?
Pentru un singur fișier click stânga pe acesta, click dreapta și apoi selectează Upload. Funcționeaza și click-and-drag dacă îți este mai comod.
Pentru a selecta si uploada conținutul unui întreg folder selectează tot folosind combinația de taste CTRL+A, click dreapta și apoi upload.
Uneori vei avea nevoie să suprascrii un fișier pe care l-ai modificat local.
Verifică în partea de jos a clientului FTP, Transfer queue, dacă transferul s-a efectuat cu succes.
Cum creez un folder nou?
Un click dreapta în fereastra din dreapta, cea a contului de găzduire, ne dezvăluie mai multe opțiuni. Să vedem cum se crează un folder nou.
Click dreapta –> Create directory
Căsuța de dialog pentru crearea unui folder nou
Introducem numele acestuia, adică director, de exemplu.
Un click pe OK și folderul a fost creat.
Cum modific permisiunile de scriere a folderelor/fișierelor?
Uneori pentru anumite foldere sau fișiere va trebui să ai alte permisiuni – de ex. permisiuni 777 pentru folderul de cache sau, temporar, pentru fișierele temei atunci când o customizezi pe placul tău.
Vom detalia modificarea permisiunilor noului folder director creat, procesul fiind similar și pentru fișiere. Click dreapta și selectează File permissions.
Introdu noua valoarea chmod dorită și apasă OK. Dacă dorești ca și fișierele/directoarele conținute de acel director să aibă aceleași permisiuni, în exemplu nostru sunt 777, selectează Recurse into subdirectories și apoi Apply to all files and directories/ Apply to files only / Apply to directories only, după caz.
Câteva opțiuni de vizualizare
Este posibil ca, la prima rulare a Filezilla, să aveți panouri în plus față de ceea ce ați văzut mai sus. Personal am dezactivat panourile Local directory tree și Remote directory tree, deoarece nu le văd utilitatea. Mă rog, fiecare cu preferințele lui, oricum le puteți ascunde/restaura extrem de simplu din meniul View.
În mod normal, fișierele ascunse gen .htaccess, fișier ce conține regulile de permalinks, nu sunt afișate by default de Filezilla. Pentru a le vizualiza urmează calea Server – Force showing hidden files.
Am explicat câteva dintre cele mai folosite task-uri pe care le putem realiza cu un client FTP. Filozofia de lucru este în general aceeași indiferent de clientul folosit, doar diferă meniurile și localizarea opțiunilor în acestea. Dacă nu am explicat cum trebuie sau doriți și alte opțiuni detaliate formularul de comentarii vă stă la dispoziție. Mai puteţi consulta de pe acest sit şi articolul ABC: Despre FTP.
Nu pot sa ma conectez cu Filezila, si cu nici un alt program, acolo unde bag hostul username`ul si parola… Nu merge… De ce?
Stare: Rezolv adresa IP pentru http://ftp.wordpress.ro
Stare: Conectare la 194.117.236.161:21…
Stare: Conexiune stabilită, aștept mesajul de întîmpinare…
Răspuns: 220———- Welcome to Pure-FTPd [TLS] ———-
Răspuns: 220-You are user number 2 of 50 allowed.
Răspuns: 220-Local time is now 17:55. Server port: 21.
Răspuns: 220-This is a private system – No anonymous login
Răspuns: 220-IPv6 connections are also welcome on this server.
Răspuns: 220 You will be disconnected after 15 minutes of inactivity.
Comandă: USER omulpacii
Răspuns: 331 User omulpacii OK. Password required
Comandă: PASS ***************
Răspuns: 530 Login authentication failed
asta imi apare
Probabil va referiti la blogul ce l-ati indicat in comentariu (omulpacii.wordpress.com), care e pe WordPress.com. Deci conectare la http://ftp.wordpress.ro nu are cum sa mearga, daca e pe com de fapt. Doi la mana: pe WordPress.com nu se ofera acces FTP.
Articolul de mai sus se refera la cei care isi pun blogul WordPress intr-un spatiu propriu, cu suport PHP si MySQL.
Si pentru cei care n-au spatiul propriu… cum se face?
Exact, pentru cei care n-au spatiu propriu cum se face?