Despre WordPress 2.9


WordPress 2.9 este așteptat spre sfârșitul acestui an, așa că ar fi o idee bună să vedem ce îmbunătățiri și funcționalități noi aduce. Din fericire, nu vor mai încerca să modifice dramatic interfața grafică, ci se vor concentra mai mult pe adăugarea de funcționalități în core și, se pare, cele mai cerute sunt cele ce privesc fișierele media conform unui sondaj de la sfârșitul lui iulie.

WordPress 2.9-dev, versiunea disponibilă pentru beta testeri, aduce în primul rând noțiunea de Trash. Comentariile, articole și fișierele media nu mai sunt șterse automat ci trimise în Trash. De acolo vor fi șterse automat după 30 de zile, la fel cum se întâmplă acum cu comentariile spam detectate de Akismet, sau înainte de acest interval pot fi recuperate printr-un simplu Restore.

trash_comentarii

trashed_comment

trash_restore

A apărut posibilitatea de a edita imaginile uploadate.

upload_media

Nu vă așteptați la un editor prea avansat, sunt disponibile câteva operații de bază – flip, crop și scale ce pot fi aplicate numai thumbnails sau tuturor imaginilor generate de WordPress la upload.

edit_media

Crop este util, mai ales, când ai uploadat o imagine de dimensiuni generoase, de exemplu o fotografie realizată cu un aparat foto digital, și vrei să o ajustezi puțin.

crop_media

Embedul fișierelor video a devenit mai simplu. În principiu a fost introdus în core WordPress pluginul Viper’s Video Quicktags, mai puțin butoanele din editorul grafic. Pentru a introduce într-un articol un clip video sau o imagine găzduite pe unul dintre serviciile suportate (YouTube, Google Video, PollDaddy, DailyMotion, Flickr, Vimeo, Viddler, Qik, etc.) nu trebuie decât să copy/paste URL în editorul grafic

embed_insert

și video va fi detectat și introdus corect ca dimensiune.

embed_demo

O funcționalitate prezentă în destul de multe teme premium și nu numai, începând cu WordPress 2.9 post thumbnail va putea fi introdus fără necesitatea folosirii unor custom fields. Cu doar câteva click-uri chiar! Nu se folosește TimThumb cum este cazul în prezent ci poți alege dintre diferitele dimensiuni ale imaginii uploadate generate de WordPress.

thumbnail_choose

thumbnail_set

Și un demo pe tema Kubrick.

thumbnail_demo

Pentru a introduce imaginea în temă introdu sintaxa – default afișat thumbnail

[PHP]the_post_image();[/PHP]

sau pentru rezoluție medie a imaginii introducem un atribut

[PHP]the_post_image(‘medium’);[/PHP]

Alte îmbunătățiri ce merită menționate

 • Galeria de imagini, introdusă în versiunea 2.5, are de acum atât de necesarele atribute include și exclude
 • Atributul sticky al unor articole va fi păstrat atunci când exporți/imporți un fișier WXR
 • Au dispărut o serie de posibilități de a importa conținutul din alte platforme în WordPress, mai ales pentru acelea ce nu mai sunt întreținute
 • Paginarea articolelor, comentariilor, paginilor în administrarea blogului a fost îmbunătățită

Dacă sunteți firi mai aventuroase și doriți să testați personal ceea ce am prezentat aflați mai multe despre cum vă puteți instala versiunea 2.9-dev. Folosiți întotdeauna o versiune de test și niciodată blogul vostru principal, pentru că, deși versiunea disponibilă este suficient de stabilă, puteți avea surprize neplăcute.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. radu.capan spune:

  Ce mă încântă foarte mult este că pluginul pe care l-am scris, care are mare succes doar că eu nu reuşesc să îl întreţin, Thumbnail for Excerpts, îşi pierde motivaţia existenţei!!! Implementarea mea nu folosea custom fields, şi de aceea e foarte popular, dar uite că acum nu va mai fi nevoie de el. Doar de adaptarea temei corespunzător. Hurray!!! Bravo WP 2.9.

 2. Super, abia astept lansarea WordPress 2.9! Articolul scris la cea mai inalta calitate…

 3. Păun Eugen spune:

  Pe wordpress.com va mai dura un pic de la lansarea oficiala pana sa se faca upgrade la 2.9. Acolo este WPMU.

 4. Dan spune:

  Cand va aparea si versiunea .RO ? Eu inca nu am facut upgrade la v2.9, sunt inca la v2.8, deoarece imi spune ca versiunea .RO inca nu este disponibila.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *