Google prezintă Chrome OS


De câteva zeci de minute urmăresc articolele care prezintă în direct evenimentul din Googleplex-ul din Mountain View. Da, Google îşi prezintă astăzi viitorul sistem de operare, Chrome OS. Una dintre cele mai bune prezentări ne-o oferă TechCrunch: Live From Google’s Chrome OS Event. Ce aflăm? Chrome are 40 de milioane de utilizatori şi Google e mândru foc, subliniind viteza, viteza şi iarăşi viteza. Într-un an Chrome a fost actualizat de 40 de ori şi cică utilizatorii nu au sesizat (eu am sesizat, firewall-ul semnalând modificarea programului 😉 ). În curând vom avea Chrome pentru Mac, pentru Linux şi extensii pentru Chrome. Extensiile pentru Chrome se vor actualiza ca şi Chrome-ul: automat, fără să simţi.

imagine

Să revenim la Chrome OS. Nu vă gândiţi că veţi lucra prea curând pe acest sistem de operare. În primul rând nu este pentru desktopuri şi pentru laptopuri: este pentru netbookuri. Acestea au înregistrat un succes nebunesc, în ciuda recesiunii. Google vrea ca aceste netbookuri să pornească aproape instant cu Chrome OS. În demonstraţia făcută în direct, Chrome OS a pornit după 7 secunde, 3 secunde luând apoi logarea. Şi Google promite timpi mai buni!

În Chrome OS toate aplicaţiile sunt web. Nu există deci aplicaţii native! Toate sunt webaplicaţii. Toate datele sunt salvate in the cloud, adică online, pe mai multe servere. Emailurile, documentele, fotografiile, toate vor fi aiurea pe web (când spun aiurea nu o spun negativ, ci în sensul că doar-Google-ştie-exact-unde). Evident, netbookurile vor putea fi folosite şi offline, pentru că Chrome-ul împinge HTML 5 la maxim, iar acesta permite depozitarea locală de date. Dar aceste date locale vor fi doar ca un fel de backup, ca o depozitare temporară până revii online.

Să ne înţelegem clar: Chrome OS nu se anunţă, pentru moment, a fi un sistem de operare unde să joci Counter Strike (am nimerit? nu cunosc jocul dar ştiu că e popular), să faci prelucrări cu Adobe Photoshop, sau să instalezi MS Office. Nimic! Doar webaplicaţii. Util atunci? Da… pentru comunicare. Un netbook e mititel prin definiţie, îl porţi uşor cu tine în geantă, şi oriunde ai fi poţi să vezi poşta electronică, să comunici cu prietenii prin mesagerie instant sau pe reţelele sociale, să scrii documente, să încarci fotografii din aparat şi să le pui pe web şi tot felul de alte operaţii… legate de web! După cum vedeţi din prima captură, imaginea din dreapta, în stânga barei superioare e un mic buton pentru meniul sistemului de operare.

Ce s-a mai spus? Că Google pune accentul pe viteză (viteză şi viteză), simplitate şi… securitate. Toate datele, deşi îţi sunt in the cloud, sunt bine protejate. Ce avantaj ai? Dacă pierzi netbookul te doare în cot (relativ). Iei altul şi datele le ai, pentru că sunt in the cloud. Cine a găsit laptopul, fără cheia de intrare nu le poate folosi. Punct. TechCrunch mai subliniază/citează ceva grav: Chrome nu va putea fi instalat pe vreun calculator existent. Trebuie cumpărat unul nou, special. Acum, la demo, Google a folosit un Eee PC, dar toate mărcile – care vor Chrome OS – urmează să aibă calculatoare speciale pentru Chrome OS. O limitare puternică… Dar pentru o piaţă mare, largă. Nu sunt vehiculate preţuri pentru aceste netbookuri cu Chrome OS. Eh… am încercat să sintetizez din ce am aflat. Închei cu un clip Google explicativ (deja ne-am obişnuit). Sunt sigur că după conferinţa de astăzi lucrurile se aşează, informaţiile se filtrează şi o să mai aflăm şi alte chestiuni interesante…

Şi mai multe clipuri:

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (9 evaluări, media: 4,89 din 5)
Se încarcă...

12 comentarii

 1. misu183 spune:

  Calculatoare speciale… nu se poate folosi pe cele existente… numai web aplicatii….
  Vor razbate doar daca echipamentul hard va avea un pret acceptabil incit lumea sa-si poata permite achizitionarea unor asemenea scule.
  Multe calculatoare dintr-astea se vor achizitiona pentru firme.
  Parerea mea…

 2. gxg spune:

  Ma indoiesc ca firmele vor merge pe mana experimentului Google, poate doar cele care folosesc deja Google Apps.

 3. vasidank spune:

  Stie Google ce stie… si cred ca aplicatiile astea din „cloud” sunt de viitor. Nu numai Google se axeaza pe asa ceva (vezi Zoho, Photoshop Express, Picnik…) si cred ca dupa eventuala lansarea Chrome OS va exploda piata de astfel de aplicatii. Pe mine ma incanta ideea. De ce sa tot am de-a face cu update-uri si SP-uri, ce sa mai zic de probleme in sistem (offline) cand pot sa le rezolve altii pt mine. Cat despre dependenta de hardware… devreme ce exista Hackintosh… nu stiu ce sa zic. 🙂

 4. misu183 spune:

  O sa ne luam si cite o „bizdiganie” dintr-asta…
  Ca si cu celularele in ’95 cind ne uitam la ele ca la urs. 🙂
  Eu zic ca firmele il vor utiliza cel mai mult.
  O sa vedeti.

 5. gyges77 spune:

  Tinand cont de faptul ca cerintele de sistem vor fi minime, si pretul netbook-urilor Google ar trebui sa fie rezonabil. Ma indoiesc, insa, ca va fi asa.

 6. Ma asteptam la mai mult de la o companie ca Google. Oricum, vom vedea ce vor face ei mai departe.

 7. G.Antal spune:

  Cred ca aceste sisteme au viitor. E ceva de genul „mainframe”, din Unix, cand omu are numa un terminal in mana… Deci ne intoarcem la origini.

 8. Laur spune:

  Hmm, observ ca cei de la Google s-au pus ca lumea pe treaba, pe torrente a aparut deja o prima versiune „Chromium OS 4.0.253.0”.
  Este un OS interesant dar pentru NetBook-uri.

 9. Ionut Bucur spune:

  Sa-i vezi p-astia care dau internet fara fir… Vodafone, Orange, Zapp… or sa se umple de bani (cand or sa ofere si servicii bune insa).
  Si noi o sa depindem de ei…

 10. bogdan spune:

  Consider ca asta e viitorul totul sa fie live, rapid, sa nu ai probleme ca pe XP sau alte OS-uri care pornesc 30 de aplicatii si iti mananca din RAM. Acesta este viitorul. Dar pe de alta parte esti controlat, nu poti sa piratezi, sa iti iei un film de pe un traker si multe alte golanii.

 11. dany-pc spune:

  Sincer, cred ca avantajeaza firmele acest OS si Netboock. Omul de rand nu cred, pt ca majoritatea vor sa aibe hardul personal cu documentele lui, la viteza cred ca tot la fel ca Windows 7. Problema la pornire in primul rand este bios-ul, el trebuie inlocuit cu ceva mai rapid, asa incat si sistemele de operare sa se deschida mai repede.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *