PDF-uri cu sumar direct din Word


Uneori rămân uimit cât de neatent (ca să nu spun… prost) sunt. Nu de mult lăudam novaPDF (oferit gratuit o zi) pentru că permite să generezi PDF-uri cu sumar. Poate că mulţi nu sunt interesaţi de aşa ceva, dar eu consider că dă un plus de eleganţă şi sporeşte viteza de utilizare aşa că merită să staţi cu mine 2-3 minute şi să parcurgeţi materialul acesta. Lucrând cu MS Office 2010 am observat că permite ceea ce doream. Eram gata să scriu cu bucurie despre “ceva nou dinspre MS Office 2010”, dar de fapt există deja din MS Office 2007. Ah, era sub nasul meu, de atâta timp, şi nu am ştiut!!! Şi cât de simplu e… Dar poate nu ştiaţi nici Dvs.

 imagine

Mai întâi, dacă la Dvs MS Office 2007 nu are la Save As şi opţiunea PDF or XPS mergeţi la acest articol din 2007 şi se rezolvă. Apoi asiguraţi-vă că în documentul Dvs MS Word aţi pus cu headings câteva titluri. Acum mergem la Save As, PDF or XPS şi acolo, în fereastra de salvare, dăm click pe Options. Mai rămâne un singur lucru: să bifăm Create bookmarks using… Headings. Atât! Rezultatul va fi ca mai jos. Observaţi sumarul din care se poate sări rapid de la o secţiune la alta! Simplu. Fără alte programe, cu siguranţă fără alte programe comerciale. Da, e nevoie de MS Office, dar probabil îl au deja mulţi. Nu ştiu dacă OpenOffice ştie să facă aşa ceva, dar poate ne scrie cineva în comentarii.

imagine

Ca să vedeţi în acţiune cele descrise am făcut un scurt screencast. Acolo am folosit un mic truc pe care poate îl ştiţi, poate nu: scriind =rand(10) se vor genera 10 paragrafe cu text aleator. E util când vrei să umpli rapid o pagină, mai ales cum îmi trebuia mie pentru demo. În fine, mai precizez că ştiu că ceea ce eu numesc “sumar” apare ca “semne de carte” în PDF. Doar că structura lor este folosită adesea în cărţile PDF pentru sumare şi mie unuia îmi place aşa ceva. Poţi ajunge mai rapid la un capitol anume, ai dintr-o privire structura fişierului. Nu uitaţi să comutaţi pe fullscreen pentru calitate maximă.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. gyges77 spune:

  OpenOffice 3.1.1 permite asa ceva. La salvarea in format PDF are optiunea „Export bookmarks” iar la „Panes” are optiunea „Bookmarks and page” sau „Thumbnails and page”.

 2. radu.capan spune:

  Mulţumesc! Deci ceea ce căutăm de mult era gratuit în OpenOffice şi (pentru cine are) chiar şi în MS Office.

 3. petrescs spune:

  Confirm – folosesc de mult (vers 2.x) optiunea de export to PDF din OpenOffice, insa nu mi-au trebuit bookmarks, nu stiu daca erau sau nu in versiunile pre-3.x.
  Astazi am facut un test unde am folosit heading-urile implicite din OO (Heading1/Heading2/Heading3) si am exportat in pdf. Optiunea Export bookmarks era activata by default, iar la deschiderea in pdf viewer (evince) aceste bookmarks se vad in panelul din stanga. Optiunile de export din OO sunt disponibile aici: http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Documentation/OOo3_User_Guides/Getting_Started/Exporting_to_PDF

 4. radu.capan spune:

  Descoperit’am apa calda deci. Nu’i bai. Sunt sigur ca multi nu stiau 1) ca asa ceva se poate face; 2) in MS Office.

 5. jazz spune:

  Exact ce cautam. Multumesc!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *