CodeRun: un IDE online


Ce este un IDE? Wikipedia ne spune: Integrated development environment. Un IDE este de regulă un program (o aplicaţie desktop) ce oferă facilităţi complete pentru programatori ca să realizeze… programe. Aceasta înseamnă că există un editor de cod, un compilator sau interpretor şi de preferinţă, împotriva greşelilor, un debugger. Uneori mai sunt incluse şi alte instrumente utile. Aptana este un exemplu, dar sunt foarte multe. Câteva IDE-uri pentru PHP găsiţi aici indicate. Acum însă nu detaliem acest subiect ci ne oprim la un IDE online. Priviţi cu scepticism aşa ceva, nu? Poate pentru că nu aţi încercat CodeRun IDE.

imagine

Să lămurim puţin: acest IDE este gândit special pentru C# şi ASP.NET, dar merge şi pentru PHP, HTML, CSS şi JavaScript. Atâta doar că pentru primele are şi code-completition, pe când pentru ultimele nu. Dacă m-am oprit acum la acest IDE este pentru că sunt în mijlocul (începutul) scrierii unui amplu tutorial despre PHP. Poate unii nu au PHP instalat local. Poate nu au nici server unde să facă teste. Iată că se pot folosi de CodeRun IDE pentru aşa ceva! Evident, nu ai aceeaşi libertate, dar merge. Pentru a învăţa PHP merge! Puteţi scrie cod şi rula, pentru a vedea efectele! La New alegeţi Project şi apoi PHP şi veţi avea un început de unde să mergeţi mai departe. Când vreţi să testaţi apăsaţi pe Run. Se va deschide o filă nouă unde veţi vedea rezultatul. Închideţi apoi fila ca să puteţi da din nou Run. Dacă vă deschideţi un cont puteţi salva proiectele, dar sunt unele buguri. Ar fi bine după ce salvaţi un proiect să daţi Sign out. Eu m-am trezit că unele proiecte mi-au dispărut de acolo. Nu vă va deranja aşa ceva dacă folosiţi CodeRun IDE strict pentru teste.

Mai departe: se poate face şi share de cod, cu prietenii, de exemplu pentru studiu. Ar trebui să meargă acest link ca exemplu:

http://www.coderun.com/ide/?w=Vi2Y5pwGW060aTVMZGoWWw

În fapt CodeRun oferă mult mai mult. Programatorii pot să scrie webaplicaţii şi să le publice într-un cont care, evident, trebuie plătit (va pe un subdomeniu CodeRun.com). Poţi astfel să îţi scrii situl dar şi să îl găzduieşti la CodeRun. Faptul că există acest plan înseamnă că au o soluţie de finanţare şi atunci teoretic situl ar trebui să reziste în timp. Ba mai mult: să devină mai performant. Până una alta, dacă nu aveţi unde să testaţi PHP sau JavaScript (teste cu jQuery de exemplu), puteţi folosi acest IDE online. Vă las cu un clip de prezentare (chiar dacă nu e orientat pe PHP).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *