Inkscape 0.47


După mai bine de un an de dezvoltare intensă, o nouă versiune de Inkscape a fost lansată zilele trecute. Pentru cei ce nu au auzit încă de Inkscape, acesta este un program open source gratuit dedicat graficii vectoriale ce poate fi folosit cu succes în locul aplicaţiilor comerciale ca Adobe Ilustrator, Corel DRAW sau Xara atunci când destinaţia finală a lucrărilor sunt mai ales paginile web sau prezentările OpenOffice Impress ori Microsoft PowerPoint. Programul l-am prezentat mai pe larg în articolul Inkscape, o alternativă open source la CorelDraw şi Adobe Ilustrator de acum aproape un an, veriunea la acea dată fiind 0.46.

imagine

Ecranul de prezentare este în întregime vectorial fiind realizat în Inkscape.
Acesta vă ajută totodată să vizualizaţi avantajele graficii vectoriale prin faptul că
oricât de mult aţi mări această fereastră, calitatea graficii rămâne aceeaşi.

Noua versiune cuprinde în primul rând o mulţime de modificări interne, mai puţin vizibile utilizatorului obişnuit, dar deosebit de importante pentru evoluţia viitoare a programului. Cuvântul definitoriu pentru această versiune este "Refactoring", cuvânt ce vrea să sublinieze optimizările de cod ce îmbunătăţesc fiabilitatea şi capacitatea de mentenanţă a aplicaţiei.

Totodată, pe lângă modificările interne, sunt disponibile acum atât funcţii noi cât şi îmbunătăţiri ale funcţiilor existente: 

 • Un toolbar nou destinat funcţiilor de aderare (Snapping);
 • Node Tool poate acum edita căile de decupare (Clipping Paths) şi măştile (Masks)
 • O funcţie nouă Auto Smooth Nodes;
 • Opţiuni noi adăugate pentru Tweak Tool;
 • Funcţii noi pentru uneltele Pen şi Pencil: Polyline Mode, Paraxial Mode şi Spiro Mode;
 • Erase Tool este acum complet funcţional;
 • Schimbări în aplicarea efectelor disponibile pentru modificarea căilor (LPE – Live Path Effect), inclusiv Envelope;
 • Îmbunătăţiri aduse manipulării curbelor Bezier, curbelor Spiro şi a nodurilor asociate acestora;
 • Adăugiri şi îmbunătăţiri pentru importul/exportul PDF, PostScript şi EPS;
 • Adăugiri privind importul/exportul fişierelor Corel DRAW;
 • Funcţie de salvare automată cu interval de timp configurabil şi opţiune pentru numărul de backup-uri create.

imagine

O ilustraţie realizată în Insckape de Andy Fitzsimon folosind intensiv Spiro Splines

Lista completă a modificărilor o găsiţi aici, iar noua versiune este disponibilă pentru download aici. Utilizatorii de Windows pot folosi direct acest link. Documentaţia (în limba engleză) este şi ea actualizată, iar o listă oficială a ghidurilor practice pentru Inkscape este disponibilă aici. În final, vă las să vă delectaţi cu un material video ce ilustrează folosirea curbelor Spiro şi a LPE: Inkscape + Spiro.

Notă: În versiunea stabilă a Inkscape nu sunt disponibile toate efectele pentru modificarea căilor întrucât acestea mai au nevoie de ajustări şi corecţii. Unele efecte le puteţi găsi doar în versiuni vechi, de lucru, ale echipei de dezvoltatori.

Paul

[Dacă doriţi să publicaţi şi Dvs articole pe acest sit contactaţi-ne. Ne-am bucura şi am fi onoraţi. Acceptăm guest posts în anumite condiţii.]


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Puscas Iosif spune:

  D-le, Radu Capan, urmaresc cu regularitate acest sit de cand l-am descoperit. Sunt incepator si am gasit multe lucruri folositoare pt. mine aici. Mi-am garnisit computerul cu multe programe pe care le-am gasit in articolele d-tale. Acum as dori sa fac o remarca amara in urma studierii acestui articol, Inkscape.
  Voind sa aflu mai multe amanunte am trecut la Documentatie si ce m-a socat (ca de altfel multe cazuri asemanatoare pe net) este faptul ca limba romana este ignorata cu desavarsire. Nu ma mir de engleza, germana, franceza sau italiana; dar vad ca maghiara, slovena, slovaca, poloneza sunt prezente. Pana si limba bascilor; simt uneori ca parca mie ciuda ca sunt roman. Specialistii nostrii in IT vad ca se preocupa mai mult de spargeri de bancomate si alte blestematii in loc sa produca ceva creator si sa se afirme pe plan mondial cu lucruri care sa faca cinste tarii. Vor fi ungurii mai destepti sau mai cunoscuti ca noi?

 2. radu.capan spune:

  Sa ne amintim Firefox in romana cat de greu a aparut. E drept, la munca de traducere de aplicatii si documentatii nu stam foarte bine. O munca deosebita a facut-o un roman aici
  http://muntealb.orgfree.com/Legaturi/legaturi-softuri-traduse.htm
  si daca ar fi mai multi ca el am avea mai mult tradus.
  Oricum, de la soft la soft situatia difera. Sunt softuri in care de exemplu ungurii nu au tradusa interfata, noi da.

 3. misu183 spune:

  Cred ca n-are nici o legatura cu desteptaciunea.
  Ma tem ca e legat de piata de desfacere si de contributia comunitatilor de utilizatori care din pacate parca e mai redusa la noi.
  De exemplu ma uit pe Wikipedia in romana si constat ca sunt si sectiuni foarte saracacioase in informatii sau pur si simplu lipsesc cu desavirsire.

 4. Oki spune:

  Din câte știu eu, o situație aproximativă a localizărilor pentru principalele aplicații open source sau gratuite e cam așa:
  – Ubuntu (interfață în Limba Română și documentație tradusă atât pentru sistemul de operare cât și pentru o parte din aplicațiile disponibile în el) Ceea ce nu-i puțin, zic eu. Pe lângă ajutorul tradus din OS vezi și http://www.ubuntu.ro/documentatie/comunitate/Ubuntu-8.10
  – Firefox și Thunderbird (interfață în Limba Română și documentație tradusă parțial) Vezi http://www.firefox.ro și http://www.secarica.ro/html/traduceri.html
  – OpenOffice (interfață în Limba Română și documentație în lucru) – http://ro.openoffice.org/about-documentation.html
  – GIMP (interfață în Limba Română și documentație tradusă parțial) – http://www.secarica.ro/html/traduceri.html
  Mai sunt multe alte programe cu interfața tradusă în română și chiar și cu o parte din documentație, iar Inkscape-ul e undeva pe la 13% din ce văd aici: http://tradu.softwareliber.ro/narro_project_list.php

  Ținând cont că în prezent ocupația principală a românilor e supraviețuirea, e bine că avem și atât din partea unor oameni care pe lângă familie și servici sunt dispuși să facă ceva pe gratis și pentru alții.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *