Schimbă rapid şi simplu domeniul unui blog WP


E destul de complicat să schimbi domeniul blogului tău WordPress sau să treci de pe un subdomeniu pe domeniu. Multe fișiere de mutat, modificat fiecare articol în parte pentru noul URL, pierderea indexării. Sau cel puțin așa este percepția generală. Îți voi explica cum anume să faci trecerea fără probleme și mult mai rapid decât ai credea!

Ca întotdeauna, pentru siguranță, realizează un backup al tuturor fișierelor din contul tău FTP și al bazei de date.

Presupunând că ai făcut toate setările în ce privește noul domeniu (DNS, contul FTP, baza de date ș.a.m.d) mută fișierele și importă baza de date folosind, de exemplu, phpMyAdmin. Modifică wp-config.php cu datele de autentificare ale noii baze de date, asta dacă este cazul. Acum, deși blogul funcționează toate linkurile sunt către vechiul domeniu/subdomeniu.

Pentru a remedia această problemă intră în phpMyAdmin, selectează baza de date corespunzătoare blogului tău, iar în tabul din dreapta selectează SQL. De acum înainte tot ce trebuie să faci este să iei cu copy/paste bucățile de cod de mai jos și să modifici în consecință cu URL-urile tale.

Mai întâi actualizăm domeniul.

db_siteurl

[SQL]UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, ‘http://www.domeniu-vechi.ro’, ‘http://www.domeniu-nou.ro’) WHERE option_name = ‘home’ OR option_name = ‘siteurl’;[/SQL]

Modificăm și permalink-urile.

db_wpposts

[SQL]UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, ‘http://www.domeniu-vechi.ro’,’http://www.domeniu-nou.ro’);[/SQL]

Și, în cele din urmă, link-urile interne între articole și ale imaginilor incluse în acestea.

db_postcontent

[SQL]UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, ‘http://www.domeniu-vechi.ro’, ‘http://www.domeniu-nou.ro’);[/SQL]

În exemplul din imaginile de mai sus, am mutat un blog de pe o versiune de test pe versiunea live, deci nu voi avea nevoie de redirectare. Dar voi, dacă nu vreți să pierdeți link-urile către articole și vreți să redirectați fiecare articol la cel corespunzător de pe noul domeniu, deschideți .htaccess din root-ul vechiul domeniu/subdomeniu și introduceți

[PHP]Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteRule (.*) http://www.domeniu-nou.ro/$1 [R=301,L][/PHP]

Dacă ai greșit pe undeva restaurează baza de date și refă pașii. Ai făcut backup, nu?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. yo9fah spune:

  Salut!
  Interesant tutorialul, … dar ai incercat personal asa ceva!? Functioneaza sau nu!? Multumesc! 🙂

 2. Păun Eugen spune:

  Absolut tot ce vei vedea explicat cu screenshots de către mine pe aici sunt realizate și practic. Deci, da, funcționează, doar un pic de atenție când faci modificările în codul SQL.

 3. yo9fah spune:

  Aha, ok!
  Mulțumesc frumos, și felicitări pentru articol! La mai multe! 😉

 4. DragosI spune:

  Eu cand m-am mutat pe alt domeniu, pus si simplu am exportat fisierul de backup din WordPress si dupa cu un editor de text am schimbat tot ce era http://www.domeniu-vechi.ro in http://www.domeniu-nou.ro si a mers perfect. Eu am cam avut probleme cu pozele ca aveau nume diferite pe noul domeniu, dar atat.

  Daca as fi avut pozele tiunute extern nu mai aveam nicio probelma.

 5. Păun Eugen spune:

  Și apoi a trebuit să refaci setările, să reconfigurezi pluginurile și tema curentă. Dacă ai fi urmat calea explicată de mine aceste setări s-ar fi păstrat.

  Nu zic că varianta ta este greșită, dar a mea e mai sigură și mai rapidă. 🙂

 6. Sergiu spune:

  Metoda asta e foarte buna. Am testat-o eu dar are o greseala in codul scris pe site. Ghilimelele nu is bune trebuie ‘ in loc de ` si de ’ . Daca ai putea corecta articolul ar fi mai usor pentru cei care dau copy paste la cod. 😛


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *