Instrumente pentru întreţinerea regiştrilor


Regiştrii reprezintă un loc unde începătorii se feresc să calce… şi bine fac. Şterge ceva fişiere aiurea din directorul C:\Windows sau mai bine bagă foarfeca în regiştri (nu ştiţi cum? lansaţi regedit.exe) şi ai aproape sigur un sistem care, dacă va mai porni, va şchiopăta. Pentru cine nu ştie încă, regiştrii sunt un spaţiu special de depozitare a unor informaţii mici ca volum, dar esenţiale. Acolo sunt memorate tot felul de informaţii despre sistem, drivere, aplicaţii, inclusiv datele de înregistrare pentru diferite aplicaţii. Partea frumoasă la aplicaţiile cu adevărat portabile este nu doar că nu cer instalare, dar nici nu lasă urme în regiştri!

 imagine

Profesioniştilor pe de altă parte le place să umble la regiştri. De acolo pot să optimizeze diverse lucruri: ca să dau un exemplu vă trimit la articolul Alt+Tab în Vista. Problema este că adesea regiştrii se “îngraşă” degeaba. După dezinstalări uneori rămân nu doar fişiere ci şi intrări în regiştri. Acolo de exemplu se poate memora ca fişierele cu extensia MMM să fie deschise cu programul NNN… doar că acesta este dezinstalat. Informaţia pentru MMM este deci inutilă. Prinde bine o curăţire a regiştrilor? Fără îndoială. Poate face ea minuni pentru sistemul Dvs de operare? Nu tocmai. Dacă nu aţi făcut o astfel de curăţenie de ani de zile atunci poate. Altfel… De fapt problema e disputată: unii spun că efectul este fie nul, fie insesizabil. Să fie doar reclamă goală ceea ce fac n programe, comerciale şi gratuite, ce se laudă că ne salvează sistemul de operare făcând ordine în regiştri? Eu cred că adevărul este undeva pe la mijloc.

Şi am făcut astfel introducerea la articolul deja dezvăluit din captura de mai sus: Top 5 Freeware Registry Cleaners That Improve PC Performance. În mod surprinzător, pe ultimul loc se află CCleaner, mătura atât de dragă mie. Folosesc de ani de zile acest program şi nu m-a dezamăgit niciodată. Curăţ regiştrii la câteva lunii şi nu am avut probleme după aceste operaţiuni. Celelalte programe indicate, în top tot de la coadă la cap, sunt: Eusing Free Registry Cleaner, nCleaner second, Auslogics Registry Cleaner şi (câştigătorul) Wise Registry Cleaner. Versiunea free a acestuia din urmă are şi o variantă portabilă, ce poate fi testată imediat. Mai mult, programul are interfaţă în limba română, ceea ce îl va face foarte atrăgător pentru unii utilizatori. Iar cu scutul verde şi galben indică fără urme de dubiu ce poate fi şters fără probleme şi ce nu are un statut tocmai clar.

imagine

Include şi un instrument de defragmentare a regiştrilor (al patrulea buton din bara de instrumente). Puteţi face o analiză a situaţiei fragmentării, după care să optaţi pentru procesul în sine de defragmentare.

imagine

PS: Ca de fiecare dată – nu răspundem de regiştrii Dvs prin semnalările de programe pe care le facem 😉 .


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (9 evaluări, media: 4,33 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Catalin C. spune:

    Un sfat de la un profesionist, pentru autorul acestui articol: inainte de a publica un material despre un anumit subiect, este obligatoriu sa te documentezi in profunzime despre ce-si-cum. Mai precis, iata un paragraf din articolul de mai sus – „Partea frumoasă la aplicaţiile cu adevărat portabile este nu doar că nu cer instalare, dar nici nu lasă urme în regiştri!” Total eronat – majoritatea (deci, nu toate) „lasa”, de obicei, o singura intrare – HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ShellNoRoam\MUICache.
    In ceea ce priveste asa-zisul top, nu ma mai mira nimic… Fiecare site cu sponsorul lui, deci, in mod logic, nu poate fi vorba de de nici o urma de obiectivitate. Cel mai bun top este acela facut de fiecare utilizator in parte (cu singura conditie, obligatorie de altfel, de a fi specializat in aceasta zona a SO Windows) si care a testat si utilizat cel putin un an de zile aceste programe. Din experienta mea, pot garanta pentru acuratetea, precizia si calitatea acestor doua programe de cea mai inalta clasa: Eusing Free Registry Cleaner si Auslogics Registry Cleaner. Folosirea amandurora pe acelasi computer nu creeaza nici un conflict, intrucat nu exista nici o incompatibilitate intre aceste doua programe. Un sfat de buna credinta: doriti sa aveti un sistem stabil? Daca da, atunci evitati marfa celor de la WISE.
    Catalin C.

  2. radu.capan spune:

    Mulţumesc pentru observaţii şi pentru timpul alocat scrierii comentariului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *