Este DNS-ul de la Google mai rapid?


Probabil majoritatea internauţilor nu şi-au bătut niciodată capul cu serverele DNS. Maxim când au achiziţionat un domeniu. Pentru necunoscători: ele sunt cele care traduc cifrele IP-urilor în adrese web. Eu unul, credeţi-mă, nu ştiu pe de rost numărul de telefon al soţiei pentru că folosesc numele ei înscris în agenda din telefon. Similar, 99% dintre noi nu ştim adresele IP ale siturilor pe care le vizităm: preferăm domeniile cu litere. Ei bine, tranziţia între domeniul uşor memorabil şi adresa serverului, cod numeric dificil de reţinut, o fac serverele DNS. Şi acum Google, într-o veşnică expansiune, ne prezintă şi oferă servere DNS publice.

imagine

Pe scurt trebuie să indicaţi la DNS (probabil aveţi acum setat să se meargă pe autodetecţie) două valori: 8.8.8.8 şi 8.8.4.4. Întrebarea este: se va simţi cu ceva? E suficient de rapid DNS-ul oferit de Google? Articolul Which is the Fastest DNS? Google DNS or OpenDNS? mi-a atras atenţia asupra problemei. Am testat mai întâi cu NameBench, produs Google. În testele mele DNS-ul de la UPC (providerul de internet pe care îl folosesc) s-a dovedit mai rapid decât DNS-ul de la Google.

imagine

Am repetat testele şi uneori procentul a fost şi de 120%! Tot în favoarea DNS-ului UPC. Tocmai de aceea îndrăznesc să apelez la Dvs: în testele Dvs care DNS e mai rapid? O fi instrumentul Google pentru moment util/gândit pentru americani? Poate are cineva alte metode mai bune de testare a DNS-ului. Aici mai găsiţi un instrument, iar aici altul. Şi să mai spunem că există o alternativă pre-Google: OpenDNS (folosiţi? vreo experienţă de împărtăşit?).

imagine

De ce am folosi DNS-ul de la Google? Sunt câteva motive: în anumite ţări pot fi blocate via DNS anumite situri – DNS-ul de la Google ar fi o ieşire; unele firme ce oferă internet folosesc erorile (când ai încărcat o adresă inexistentă) pentru a afişa o pagină proprie, eventual cu reclame; în fine, DNS-ul unor astfel de firme poate fi lent, iar cel de la Google rapid. Sunt sigur că mulţi îşi ridică probleme de privacy: nu cumva Google va şti astfel tot ce vizităm? Google spune că memorează ceva date (unele temporar, altele permanent), dar fără să le coreleze cu persoane (cu alte cuvinte mai mult în scop statistic).

PS: Iată că aruncând o privire pe ArenaIT.net m-am lămurit că o competiţie cu providerul de net nu îşi prea are sensul: „Daca e sa luam treaba pe indelete, si daca vrem sa fim carcotasi, atunci OpenDNS sau DNS-urile publice de la Google pierd teren in fata celor oferite de ISP. In primul rand pentru ca daca e sa dam un simplu ping catre DNS-urile OpenDNS/Google Public DNS si catre cele oferite de ISP vom vedea ca cele de la ISP ofera un raspuns de vreo 10 ori mai mic decat celelalte doua. Problema e ca serverele de DNS oferite de furnizorul de internet pot fi configurate prost, pot fi uitate usor sau pot cadea des. Atunci Google public DNS sau OpenDNS devin o alternativa buna.”

În testele mele, DNS-ul de la Google a obţinut scoruri mai bune decât OpenDNS.

PS2: Vedeţi şi Speed Up Your Web Browsing with Google Public DNS.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

9 comentarii

 1. petrescs spune:

  DNS-ul ISP-ului propriu va fi intotdeauna mai rapid, e cel mai apropiat. OpenDNS are marele avantaj ca permite si filtrarea pe diferite adrese de site-uri (se pot folosi blacklists predefinite pe domenii „necurate” sau se pot defini liste proprii). Google cred ca vrea sa vina cu o alternativa stabila 99.999% si securizata in acelasi timp, tinand cont ca unii ISP pot avea serverele configurate incorect (predispuse la dns poisoning) sau pur si simplu servere cazute in anumite momente (fie nu fac fata traficului, fie sunt in pana).

 2. kye spune:

  Ala e pe post de rezerva reliable. Atita tot.

 3. iHacks spune:

  Google nu a „spus” niciodata ca internetul va fi mai rapid prin DNS-urile lor, Google a „spus” ca serviciile oferite de Google (YouTube, Google Docs etc.) vor fi accesate mai rapid folosind DNS-urile oferite de Google.

 4. Alexander Stiles spune:

  Ce treaba are viteza cu DNS-urile? Viteza de transfer nu o sa fie niciodata mai buna daca se folosesc DNS-uri din extern. Este logic, nu? Majoritatea providerilor din Romania, nu ofera aceeasi viteza pe metropolitan ca pe extern, deci clar viteza nu are nicio treaba aici. Poate daca e vorba de securitate, etc, etc. Si sincer, mie personal, mi se pare ca m-as complica. Pur si simplu. Ce rost are sa folosesc niste DNS-uri din extern.

 5. jürgen.toth spune:

  Un program simplu, mic şi portabil care permite schimbarea setărilor DNS este Dns jumper, descărcabil de aici: http://www.sordum.com/?p=2073

 6. velociraptor spune:

  Un program simplu, mic şi portabil care permite schimbarea setărilor DNS este Dns jumper, descărcabil de aici:
  Dns jumper v1.0.4
  http://www.sordum.com/?p=4573

 7. tutorialepc spune:

  Namebench este proiect Google. Chiar daca e OpenSource, e normal sa arate ca DNS-urile lor sunt mai rapide. Parerea mea.

 8. peter spune:

  Deci daca incerci sa gasesti libertate pe internet repede te trezesti si iti dai seama ca traiesti in Romania. ISPurile romane sunt romane, iar serviciile de control din Romania parca „au ramas cu amintirile andropov”. Deci vreau sa zic ca la noi libertatea a evoluat in stil romanesc. Cam atat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *