knCandles şi knGreen: debut cu teme WordPress


Un articol recent în care pomeneam Artisteer, cât de bun e şi ce bine mi-ar prinde, l-a impulsionat pe unul dintre cititorii CNet.ro să îmi facă un cadou extraordinar: o licenţă. Eu sper de fapt să fie un cadou pentru noi toţi, dat fiind că în timp voi încerca să învăţ să fac teme cât mai frumoase şi mai utile. Drept urmare am debutat şi în acest spaţiu (amintesc, sunt autorul şi la trei pluginuri WordPress, destul de populare – unul pomenit şi de SmashingMagazine într-o listă). Am ales să încep cu două teme foarte colorate. De fapt deciziile de culoare sunt luate de Oana, aşa că mai mult siturile reprezintă gusturile şi opţiunile ei.

theme-kncandles

Eu unul sunt fan al designurilor mai simple (vedeţi şi designul CNet.ro), dar cred că se va găsi un public şi pentru aceste teme. Nu le priviţi cu suspiciune pentru că, chiar dacă sunt primele publice, nu sunt şubrede. În primul pentru că Artisteer generează teme solide (adică bine programate) şi în al doilea rând eu folosesc una dintre cele două teme de mai multe luni pe un anumit blog şi merge fără probleme (nu e secret, îl găsiţi aici). Care sunt deci temele? Cea de mai sus e botezată knCandles şi merge bine luna aceasta. Ca să o vedeţi în acţiune trebuie să daţi un click aici (am făcut un sit unde temele sunt active, dar pe engleză, nu pe română, pentru a lărgi publicul). Tema a doua este knGreen şi nu este “sezonieră”. Şi ea poate fi văzută live aici.

theme-kngreen

Interesant este că WordPress.org nu mai acceptă (nu ştiu de cât timp) publicarea de teme realizate cu Artisteer 🙁 . Nu pot să nu le dau dreptate: vedem prin diverse directoare de teme WordPress sute de teme scoase parcă apăsând butonul de generare aleatoare din Artisteer. Fără gust, fără noimă. Cele două teme pe care vi le propun eu sunt cel puţin cromatic acceptabile. Unii vor dori poate să dea cu ele de pământ… eu repet că sunt un început şi nu unul de care să îmi fie ruşine.

Şi am să mă explic de ce: am dus temele exportate din Artisteer mai departe. Există astfel în back-end-ul WordPress o pagină de configurare a celor două teme. Evident pagina aceasta va creşte ca şi complexitate, dar deja ea vă permite câteva lucruri: să modificaţi uşor între afişarea articolelor integrale sau parţiale pe pagina de index şi în arhive (adică diferenţa între the_content şi the_excerpt, pentru cine ştie – doar că acum nu mai trebuie să modifici manual tema ci doar să setezi); să refuzaţi, dacă e cazul, ThickBox-ul despre care chiar am scris recent; să modificaţi butonul de Home (util în special pentru cei ce vor activa tema în română, ca să scrie altceva, ex Acasă, Start…); şi în fine să modificaţi textele şi linkurile din subsol. Da, tema aceasta nu are un subsol criptat, nici nu afişează link înapoi spre CNet.ro sub ameninţarea cu blesteme 🙂 . Ambele sunt total gratuite.

imagine

Ca să apreciaţi temele va trebui pentru fiecare în parte să vedeţi paginile demonstrative:

imagine

Repet: în timp temele vor câştiga greutate şi cu alte lucruri: mai mult jQuery, mai multe shortcode-uri şi lucruri utile. Am experienţă multă în scrierea de cod (pluginuri) pentru WordPress, mai puţin în cea de teme WordPress, de aceea voi încerca să mă folosesc cât mai bine de Artisteer dar apoi să le împing “manual” (adică programând) cât mai departe. Ne-ar prinde bine şi încurajări, dar şi critici constructive, aşa că… aşteptăm reacţiile Dvs.

A! Repet şi subliniez: tema merge în mai multe limbi printre care şi româna. Asiguraţi-vă că aveţi define(‘WPLANG’, ‘ro_RO’); în wp-config.php.

PS: la prima temă lumânarea e o imagine “plutitoare” deci poate fi schimbată sau scoasă; la a doua temă antetul e dat şi în format PSD pentru modificări şi în formă curată 100%.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Felicitari! Temele sunt super.

  2. bogdan spune:

    Totusi, cred ca cel mai bine este sa faci themele din Photoshop, Painter. Ai libertate mai mare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *