Device Doctor


Vă amintiţi că acum câteva luni am scris despre Driver Genius Professional? Programul sapă într-o bază de date de drivere şi ne poate spune ce drivere de pe calculatorul nostru sunt învechite. Mai mult, ne ajută să descărcăm şi instalăm versiunile mai noi. Acel program, excelent, e comercial. O alternativă gratuită, poate nu chiar la fel de performantă, o reprezintă Device Doctor. După cum se spune pe situl aplicaţiei, ea a fost gândită să fie simplă: apeşi butonul Begin Scan, se face verificarea sistemului şi se dă o listă cu ce ar trebui sau se poate actualiza. Un click pe Download update şi veţi putea face rapid actualizarea.

imagine

Desigur, calea de preferat este 1) CD-ul cu drivere original; 2) situl producătorului respectivei componente (unitate CD, placă video, altceva). Dar dacă 1) se pierde sau expiră ca actualitate, iar 2) nu e întotdeauna uşor de folosit/frunzărit, programele din această categorie sunt salvatoare. Evident, lucrul cu driverele nu e de copii şi trebuie să fiţi atenţi ce faceţi. Dar logica ne spune că o versiune nouă de driver trebuie să fie mereu mai bună decât anterioara 🙂 . Practica ne spune că uneori versiunile noi vin cu buguri noi 😉 . Device Doctor are şi o versiune portabilă, aşa că dacă umblaţi cu stickul USB după Dvs pentru a repara calculatoarele prietenilor, poate doriţi să luaţi cu Dvs această variantă “călătoare”.

Ca soluţie gratuită aş aminti şi RadarSync, care verifică şi driverele şi programele.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Barbu spune:

  Din păcate mi-a recomandat drivere (descărcate de pe mirror propriu) mai vechi decât cele instalate, pentru placa video.
  Instalate: nVidia 195.62 WHQL, cele mai recente la această dată (apărute de prin noiembrie). Recomandarea lor avea nume ciudat, 15_37, și s-au dovedit a fi după instalare niște drivere vechi de câteva luni bune, respectiv seria 180.
  Idee bună în principiu, aplicare slabă (dar în linie cu orice altă unealtă asemănătoare).
  Soluția: un program care să direcționeze *doar* către pagina oficială de descărcare, și numai în cazul în care se constată că cele mai noi drivere oficiale nu sunt deja instalate.
  Am remarcat stilul CNet.ro asemănător dictonului Google (do no evil, respectiv adaptat la say no evil) dar măcar un avertisment trebuia făcut; fie ca nu s-a verificat extensiv, fie că programul e bun doar pentru cei cărora nu le pasă prea tare să aibă actualizări, ci doar un driver oarecare funcțional.

 2. radu.capan spune:

  Multumim de observatii. Nu am probleme sa spun de rau despre programe… cand descoper. Acesta l-am folosit pe un Windows 7 si la partea video nu s-a descurcat (ar fi trebuit sa scriu, e drept). Am testat apoi la mine dar doar cat sa fac captura: la driverele semnalate nu m-a pasionat sa testez actualizarile.
  Mai mult m-a interesat sa prezint sa se stie ca exista si o optiune gratuita, asa cum e, la programul comercial pomenit la inceput.

 3. vasidank spune:

  Am avut o experienta chiar interesanta cu programul. Din principiu prefer sa downloadez manual driverele de care am nevoie dar am zis ca merita sa incerc devreme ce am avut numai recomandari super ok de pe CNet.
  Ce m-a impins sa il instalez si sa il incerc e experienta cu unele laptopuri (mai ales HP sau Toshiba) la care faci cu nervii la reinstalarea sistemului din cauza driverelor (daca nu mai ai CD-uri originale). Concluzia reiese de la sine.
  Rezultate: 6 Device-uri care au nevoie de un update. E vorba de placa video, ethernet, tastatura (???), player mp3 (???), procesor si controler IDE.

  Ce am primit la downloaduri:
  pt placa video (Nvidia FX5600XT)un driver de chipset Nvidia nForce (eu am chipset VIA)
  ethernet=ok
  de tastatura nu m-am ocupat, nu cred ca are sens
  pt player-ul mp3 am o aplicatie „asussetup.exe”. Am zis hai acuma ca ii dau sa mearga, sa vad ce imi instaleaza: „No support for this OS Version”.
  La procesor (AMD) a gasit un driver mai nou
  la IDE din nou surpriza. Mi s-a downloadat un driver de placi video SIS.

  In concluzie 2 din 6 device-uri au verde, restul rosu.
  Mi-a placut insa posibilitatea unui feedback scurt pe pagina de download in cazul driverelor gresite.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *