WP-jqPuzzle: Puzzle cu imagini în WordPress


În urmă cu câteva săptămâni am dat din întâmplare de un plugin care permitea inserarea de puzzle-uri cu imagini proprii în articole sau pagini din WordPress. Însă pe cât de mult mi-a plăcut ideea tot pe atât de mult m-a speriat modul ei de transpunere în practică. Pentru început se cerea împărţirea unei imagini mari în mai mai multe imagini mici, acestea din urmă redenumite şi adunate într-un director special creat. Apoi pentru inserea într-o pagină WP era nevoie de un cod PHP, ceea ce de regulă implică activarea unui plugin suplimentar de genul ExecPHP. Două puncte destul de incomode pentru un utilizator de rând WP.

Între timp mi-am adus aminte de un articol al lui Radu din octombrie 2007, în care el ne recomanda un plugin jQuery care crea puzzle-urile din imagini în mod automat. După un schimb de emailuri cu autorul pluginului, în care îi recomandam preluarea acelui script, acesta a lăsat să înţeleagă că nu are acum timpul şi resursele necesare rescrierii acestuia. Totuşi ideea m-a fascinate deja într-atât încât din curiozitate am început să încheg unele bucăţi de cod pentru realizarea unui plugin propriu pentru acest scop. Astfel s-a născut pluginul WP-jqPuzzle.

imagine

Presupun că nu doriţi să vă plictisesc cu toate amănuntele legate de procesul de creaţie în cadrul căruia am colaborat cu Ralf Stoltze, autorul scriptului jqPuzzle, care mi-a permis preluarea şi integrarea acestuia într-un plugin WP, cu Radu Capan, care a contribuit în realizarea şi aplicarea opţiunilor de shortcode şi cu Frank Bültge, sper ca unele dintre sfaturile sale să le pot pune în practică într-o versiune viitoare (din lipsă de timp nu prea curând).

Să trecem la acum totuşi la partea tehnică. WP-jqPuzzle necesită rularea unei platforme WordPress începând cu versiunea 2.7. În orice caz este suportată ultima versiune 2.8.6, eu am lucrat şi testat cu 2.9 beta 2. Paşii de instalare sunt cei obişnuiţi:

  1. descărcaţi pluginul aici şi dezpachetaţi arhiva,
  2. încărcaţi wp-jqpuzzle în directorul plugins,
  3. activaţi pluginul în meniul Plugins/Pluginuri în partea de administrare WordPress,
  4. introduceţi shortcodul [jqpuzzle img=http://www.mysite.com/mypicture.jpg] în articolul sau pagina dvs.

În cazul în care nu indicaţi un link corect spre imaginea dvs. se apelează la imaginea implicită din directorul img. Pluginul pune la dispoziţie o mulţime de configurări posibile. Cu ajutorul shortcodurilor potrivite puteţi indica de ex.: [jqpuzzle] afişează imaginea implicită cu valorile preconfigurate (‘img’=>’http://www.mysite.com/…/plugins/wp-jqpuzzle/img/default-picture.jpg’,’cols’=>4,’rows’=>4,’mix’=>’Mix!’,’image’=>’Image’,’numbers’=>’Numbers’,’reallymix’=>’Really mix?’,’moves’=>’moves’,’seconds’=>’seconds’,’message’=>’Great! You resolved the puzzle with || moves, in || seconds.’), [jqpuzzle img=http://………….] afişează imaginea dvs., [jqpuzzle img=http://…………. cols=3 rows=3] afişează imaginea dvs. cu puzzle format din numărul de coloane şi rânduri indicat de către dvs., [jqpuzzle img=http://…………. mix=’Mix!’ image=’Image’ message=’Hey! You are cool, man! You did the puzzle in || clicks, in just || seconds!’] afişează imaginea dvs. cu setările în limba dvs., important în cazul în care nu aveţi la îndemână o traducere ca fişiere .po şi .mo (în pachet sunt incluse fişierele în limba română şi în limba germană). Condiţia este ca în acest mesaj să nu mai apară apostrofuri (nici ghilimele) şi să se pună de două ori || pe poziţia unde mai întâi apar numărul de mutări şi apoi numărul de secunde. Pentru o bună vizualizare recomand ca imaginile dorite a fi transformate în puzzle-uri să aibă rezoluţii cuprinse între 350 şi 650 pixeli, un rol jucând desigur şi tema folosită. În testele mele pluginul a preluat şi imagini în formatele png, gif, bmp. Important este să indicaţi terminaţia potrivită în linkul spre imaginea dvs. Cred că ce este mai important am spus. Dacă mai aveţi şi alte întrebări apelaţi la funcţia pentru comentarii.

La final reamintesc posibilităţile de descărcare: în mod direct aici, pentru alte informaţii accesaţi pagina pluginului în directorul oficial de pluginuri WP. Pentru a vedea pluginul la lucru urmăriţi aici sau aici un demo.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *