Microsoft sus, BitDefender nu chiar aşa sus


AV-Comparatives.org a dat recent publicităţii rezultatele ultimelor teste privind antiviruşii, eficienţa lor şi impactul asupra sistemului. Aici trebuie menţinută o balanţă: vrem antiviruşi eficienţi, dar care să nu îngheţe sistemul. Vrem antiviruşi care să nu încarce sistemul, dar totuşi eficienţi. Din cei 16 antiviruşi testaţi, toţi au trecut standardele cerute, existând o clasificare peste acest nivel: advanced+, advanced şi standard. Aceasta înseamnă că oricare antivirus aţi folosi din 16 puteţi fi mulţumiţi: sunt buni. Doar că există buni, mai buni şi foarte buni 😉 . Şi cred că vestea cea mai bună este că în lista antiviruşilor gratuiţi există unul gratuit: cel de la Microsoft.

imagine

Era să scriu unul 100% gratuit. Cât de gratuit este Microsoft Security Essential (apropo: între timp pagina de prezentare a devenit disponibilă şi în română)? Ştim bine că acest antivirus merge doar pe calculatoare cu licenţa în regulă. Aceasta înseamnă că este gratuit… dacă ai dat banii pe licenţă. Un produs 100% gratuit nu ar trebui să aibă astfel de “dacă”-uri… Oricum, Microsoft face treabă foarte bună cu antivirusul său. Toate testele îl arată a fi gentil cu resursele şi pe val când vine lupta împotriva atacurilor nedorite. Spre surprinderea mea, BitDefender (pe care îl folosesc pe Vista, căci pe Windows 7 am pus MSE) a înregistrat un scor puţin mai slab.

Topul pe care îl vedeţi mai sus (detalii în PDF-ul ce poate fi descărcat de aici) reflectă scorurile obţinute. AVIRA Antivi Premium 9.0 a obţinut cel mai bun scor, de 199 de puncte. Kingsoft, F-Secure, Sophos şi Kaspersky au toate peste 190 de puncte, MSE având chiar 190 de puncte. Categoria (doar) advanced are între 152 şi 169 de puncte. AVIRA a fost declarat produsul anului 2008 de către AV-Comparatives.org. Anul acesta premiul a mers spre Symantec (uh… acum muuulţi, mulţi ani foloseam antivirusul de la Symantec, dar încetinea sistemul extraordinar de mult). Aurul l-a luat Symantec, argintul Kaspersky şi bronzul ESET. Raportul de aici ne spune că BitDefender şi F-Secure ocupă cam împreună locul 4. Cam acestea ar fi concluziile lor la final de 2009. Iar noi vă dorim un 2010 fără viruşi 🙂 .


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 4,75 din 5)
Se încarcă...

9 comentarii

 1. ‘ Iar noi vă dorim un 2010 fără viruşi ‘ +1

 2. Laur spune:

  Wow ce repede sa impus Microsoft-ul cu AV-ul lor.
  Eu totusi va recomand un sistem Linux. 😉 Acum gasiti mai tot felul de programe si pentru Linux: muzica, filme, procesare video, sunet, stabilitate, actualizari la zi, si nu in ultimul rand imunitatea la virusi. Am uitat sa spun este GRATUIT.

 3. Francisc spune:

  Care versiune de Avira a fost testata??? Cea free sau cea premium?

 4. radu.capan spune:

  Cea premium. Doar MSE a fost antivirus gratuit in lista celor 16 testate.

 5. bogdan spune:

  Apropo Laur, Linux, dupa aparitia Ubuntu si derivatele, nu mai e asa de sigur pentru un neofit. Ca sa il faci sigur trebuie sa-i cunosti foarte bine „maruntaiele”.

  Din categoria Unix-like recomand FreeBSD. FreeBSD are acoperite niste brese de securitate, cunoscute in universul unix, destul de elegant.

  Legat de antivirusi: MSE, intr-adevar, e foarte bun, dar mai trebuie lucrat la el.

 6. Devirusare spune:

  Testul acesta este irelevant.

  Antivirusul anului a fost declarat Norton:

  http://www.av-comparatives.org/images/stories/test/summary/summary2009.pdf

 7. radu.capan spune:

  Ma intreb de unde pana unde competenta unora in a stabili relevanta unui studiu. Al doilea comentariu de contra. Daca singurul obiectiv e de a juca a la Giga contra atunci nu voi mai valida comentatiile.
  Iar partea a doua a comentariului arata ca nu ati citit, cel putin pana la capat, articolul. Deci de doua ori comentariu de dragul de a comenta.

 8. mihai gavra spune:

  Folosesc 3 antivirusi: Microsoft, Panda si BitDifender. Cel mai dezamagit sunt de BitDifender. E greoi si nu prea gaseste virusii, in schimb Microsoft e maruntel si mai eficient in dezinfectie. Dezamagit sunt si de viteza de scanare BitDefender.

 9. snowman spune:

  Eu folosesc Kaspersky si va spun ca e un program de exceptie, daca mai e nevoie s-o spun.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *