Navigaţi eficient cu Firefox (I)


Cu siguranţă majoritatea dintre noi folosim navigatorul suficient de bine încât să nu se pună acut problema eficientizării. Dar întotdeauna e loc de mai bine, iar o experienţă de zilele trecute m-a făcut să mă întreb dacă nu cumva şi pentru mine se mai poate schimba ceva. Mi-a fost dat să văd ceea ce aş putea numi drept un exemplu de maximă ineficienţă în folosirea unui navigator. Persoana în cauză, în lipsă de alte informaţii, se descurca cum putea pentru a-şi rezolva problema: descărcarea unor formulare .pdf ce le avea de completat. Iar modalitatea de "lucru" era următoarea:

 1. Scris în bara de adrese "www.google.ro" > Enter
 2. Scris numele formularului în câmpul de căutare > click "Căutare Google"
 3. Click pe un rezultat din listă. Pagina deschisă nu era bună.
 4. Închis navigatorul cu totul.
 5. Deschis navigatorul.
 6. Scris în bara de adrese "www.google.ro" > Enter …

Şi paşii se repetau identic pentru fiecare pagină necorespunzătoare care ducea implacabil la închiderea şi deschiderea navigatorului …

M-am hotărât de aceea să scriu articolul de faţă atât pentru a împărtăşi şi altora felul în care eu personal înţeleg să foloseşti navigatorul ca o unealtă eficientă cât şi cu intenţia ca, la sfârşit, cei ce-l citesc, să contribuie cu sugestiile lor despre cum e mai bine să procedezi în diverse circumstanţe. Deşi aici voi vorbi doar despre Firefox, cu siguranţă activităţile descrise se pot efectua de o manieră similară şi în celelalte navigatoare existente.

Personalizarea interfeţei

• Folosiţi profile

Dacă sunteţi mai multe persoane care folosiţi acelaşi calculator pentru a naviga, e recomandabil să creaţi câte un profil pentru fiecare utilizator în parte. Acest lucru va permite fiecăruia să-şi configureze Firefox-ul aşa cum doreşte fără să-i afecteze pe ceilalţi. Este, dacă vreţi, ca un cont de utilizator în interiorul navigatorului, care poate fi personalizat independent de ceilalţi. Puteţi avea extensii pe care ceilalţi să nu şi le instaleze, puteţi modifica interfaţa aşa cum o folosiţi dumneavoastră mai uşor etc. Când deschideţi Firefox, veţi găsi totul aşa cum v-aţi configurat, independent de ce au modificat ceilalţi în profilele lor. Mai mult decât atât, puteţi deschide simultan mai multe instanţe de Firefox, fiecare cu profilul propriu. Pentru a defini şi utiliza profilele, urmaţi paşii descrişi în continuare:

1. Deschideţi Firefox Profile Manager

Selectaţi Start > Run şi scrieţi calea către fişierul executabil firefox.exe urmată de parametrul -ProfileManager ca în imaginea de mai jos:

clip_image001

2. Creaţi un profil nou apăsând butonul Create Profile… şi urmând instrucţiunile. La sfârşit, apăsaţi fie Start Firefox pentru a porni navigatorul cu profilul selectat, fie Exit pentru a închide Profile Managerul

clip_image002

3. Creaţi o scurtătură pentru profilul respectiv.

Există şi alternativa să configuraţi Profile Manager să se deschidă la fiecare lansare deselectând opţiunea "Don’t ask at startup", dar astfel pierdeţi mai mult timp. Varianta cea mai simplă şi eficientă e să creaţi o scurtătură pentru care specificaţi în câmpul Target următoarele (inclusiv ghilimelele): "C:\Program Files\Firefox\firefox.exe" -P "Radu" -no-remote Puteţi astfel să lansaţi Firefox cu profilul dorit, iar -no-remote vă permite să lansaţi simultan mai multe instanţe de Firefox cu profiluri diferite.

• Folosiţi butoanele în locul funcţiilor din meniu

Probabil cele mai folosite funcţii care nu sunt disponibile în mod implicit în bara de butoane sunt cele pentru deschiderea ferestrelor laterale pentru semnele de carte (Bookmarks) şi pentru istoricul navigărilor (History). Desigur acestea au şi scurtături: Bookmarks (Ctrl+B), History (Ctrl+H). Dar dacă vreţi să le accesaţi doar folosind mouse-ul, atunci e mai uşor să le aveţi disponibile la doar un click distanţă decât să le căutaţi prin View > Sidebar > Bookmarks sau View > Sidebar > History. Veţi vedea însă mai departe că exisă o modalitate chiar şi mai eficientă de a folosi Bookmarks sau History.

În plus, dacă aveţi şi extensii ce folosesc tot ferestrele laterale (cum sunt TagSifter sau Scrapbook), puteţi să plasaţi şi butoanele pentru acestea tot în bara de buotane. De asemeni, chiar şi funcţii precum Paste&Go sau Paste&Search (disponibile folosind extensia pastego) e util să le aveţi plasate în bara de navigare.

Personalizarea se face cu click dreapta pe bara de butoane > Customize > trageţi butonul dorit din fereastra Customize Toolbar în bara de butoane.

clip_image004

Toolbar-ul modificat prin adăugarea funcţiilor: Bookmarks, History, TagSifter, Scrapbook. După butoanele de navigare au fost plasate: Paste&Go (în faţa barei de adrese) respectiv Paste&Search (în faţa barei de căutare).

• Folosiţi Bookmarks Toolbar

Marea majoritate a utilizatorilor au 5-10 site-uri pe care intră zilnic şi probabil până în 30 de site-uri vizitate frecvent. Chiar şi acestea pot fi puse la "un click distanţă" dacă bookmark-urile lor sunt plasate în Bookmarks Toolbar. Desigur, problema care apare aici e aceea a spaţiului atunci când vreţi să plasaţi mai multe site-uri pe această bară. Dar există o soluţie: extensia Smart Bookmarks Bar. Aceasta schimbă modul de prezentare în Bookmarks Toolbar afişând doar iconiţele site-urilor. Pentru site-urile care nu au o iconiţă, există opţiunea de a afişa în continuare numele acestora. Oricum, pe un monitor cu rezolutia pe orizontală de 1280px vă încap peste 30 de legături.

clip_image006

Bookmark-urile din Bookmarks Toolbar sunt afişate doar ca iconiţe prin folosirea extensiei Smart Bookmarks Bar.

Paul

[Dacă doriţi să publicaţi şi Dvs articole pe acest sit contactaţi-ne. Ne-am bucura şi am fi onoraţi. Acceptăm guest posts în anumite condiţii.]


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 4,88 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. dreptungeek spune:

  M-am blocat la „modalitatea de lucru”… ouch…

 2. claudi spune:

  As vrea sa ma ajuti, daca poti. Mi-au disparut TOATE butoanele din Firefox, nu doar back/forward, nici unul nu mai este pe bara. Am descoperit ca fuctioneaza din mouse, click dreapta, dar ceilalti ai casei nu prea se descurca cu ele asa. Ce sa-i fac? Mersi mult.

 3. radu.capan spune:

  Aveti Firefox in romana? Daca da, meniul Vizualizare, Bare de unelte, click pe Bara de navigare. Probabil de asa ceva aveti nevoie. Daca aveti in engleza cautati ceva similar (View probabil, Toolbars probabil, Navigation toolbar probabil).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *