Navigaţi eficient cu Firefox (II)


Prima parte a apărut sâmbăta trecută. Paul continuă cu explicaţiile sale, în baza motivaţiei expusă anterior: “M-am hotărât de aceea să scriu articolul de faţă atât pentru a împărtăşi şi altora felul în care eu personal înţeleg să foloseşti navigatorul ca o unealtă eficientă cât şi cu intenţia ca, la sfârşit, cei ce-l citesc, să contribuie cu sugestiile lor despre cum e mai bine să procedezi în diverse circumstanţe. Deşi aici voi vorbi doar despre Firefox, cu siguranţă activităţile descrise se pot efectua de o manieră similară şi în celelalte navigatoare existente.” Să vedem deci:

Căutarea informaţiilor

Sunt trei locuri unde Firefox poate căuta o anumită informaţie: În lista de Bookmark-uri salvate, în lista History sau pe Internet. Opţional mai poate exista şi lista paginilor web salvate local cu Scrapbook.

• Folosiţi Awesome Bar

Câteva dintre obişnuinţele nu tocmai bune de care a trebuit să mă dezvăţ şi eu erau cele prin care pentru a căuta în lista de Bookmark-uri, deschideam fereastra laterală a acestora şi în câmpul propriu de căutare scriam numele site-ului sau, în fereastra laterală History foloseam câmpul de căutare disponibil. Dar se poate lucra şi fără aceste ferestre laterale.

Awesome Bar e numele pentru varianta îmbunătăţită a Address Bar sau Location Bar începând cu Firefox 3. Pentru a o folosi, doar începeţi să scrieţi în bara de adrese ceva. Firefox va căuta în Bookmarks şi în History cuvintele care să se potrivească cu ce aţi scris şi va afişa într-o listă rezultatele găsite. Selectarea unui rezultat din lista afişată încarcă pagina respectivă. Dacă nimic din listele menţionate nu a fost găsit sau nu selectaţi dumneavoastră nimic din listă, atunci va efectua o căutare pe Internet folosind Google în momentul în care apăsaţi tasta Enter.

clip_image002

Caracterele Techn scrise în Address Bar au determinat obţinerea
listei de site-uri din Bookmark şi History ce le conţin. Caracterele
respective apar evidenţiate în fiecare rezultat în parte.

Firefox 3.5 mai adaugă câteva îmbunătăţiri la Awesome Bar permiţându-vă să specificaţi dacă să caute în Bookmarks şi History sau doar într-una din aceste liste sau în niciuna din ele urmând să cuate doar direct pe Internet. Aceste configurări sunt disponibile în Options > Privacy > Location Bar.

O altă îmbunătăţire e dată de adăgarea filtrelor ce vă permit să reduceţi din numărul de rezultate oferite de Awesome Bar. Următoarele caractere sunt definite în mod implicit şi pot fi folosite ca şi filtre pentru cuvântul/cuvintele căutat(e):

# – title/tag – afişează doar paginile ale căror titlu sau tag asociat conţin cuvântul scris;

@ – url – afişează doar rezultatele a căror URL conţine cuvântul scris;

* – bookmark – afişează doar rezultatele existente în lista Bookmarks care conţin cuvântul scris;

^ – history – afişează doar rezultatele existente în lista History care conţin cuvântul scris

+ – tag – afişează doar rezultatele care conţin cuvântul scris şi a căror bookmark au cel puţin un tag asociat (indiferent de conţinutul tagului);

De exemplu, dacă scriem technology @, vom obţine doar acele legături care conţin cuvântul technology în adresa lor web. Dacă există mai multe astfel de legături şi doar unele dintre ele au şi tagul technology asociat, atunci vom scrie technology @ #, folosind astfel o combinaţie de filtre.

Notă: Dacă doriţi să folosiţi alte caractere pentru fiecare filtru, acestea pot fi configurate în lista de setări a Firefox-ului (about:config) Caracterele corespunzătoare filtrelor le găsiţi specificate la browser.urlbar.match … şi browser.urlbar.restrict …

• Folosiţi Search Bar

Search Bar vă permite să căutaţi anumite informaţii folosind "motorul de căutare" selectat. Pe lângă cele disponibile implicit (vezi imaginea de mai jos), puteţi adăuga în acea listă şi alte site-uri în care să efectuaţi căutarea: YouTube, IMDB, Wolfram, Twitter etc. Pentru aceasta, selectaţi "Manage Search Engines…"

clip_image003

Ideea din spatele prezenţei acestei funcţionalităţi e cea de a vă scuti să încărcaţi mai întâi site-ul dorit şi abia apoi să efectuaţi căutarea în el. Iar pentru a duce ideea până la capăt, mai aveţi în plus, disponibilă la click dreapta, funcţia "Search nume for termen" în care nume reprezintă site-ul selectat în Search Bar, iar termen este cuvântul selectat într-o pagină.

Navigare şi vizualizarea informaţiilor

• Folosiţi taburi

Cel mai comun flux de lucru e cel în care, deschizând o pagină web, urmează să citiţi mai multe articole din ea sau, când în urma unei căutări, obţineţi o pagină cu legături pe care le veţi accesa una câte una. Varianta cea mai neproductivă e să daţi click pe fiecare legătură, să vedeţi dacă e ceea ce doriţi, iar dacă nu, să apăsaţi butonul Back pentru a vă întoarce la pagina de la care aţi plecat. Se poate însă şi mult mai bine de atât.

Taburile au fost introduse tocmai pentru a economisi resurse, timp şi pentru a organiza navigarea. Dacă aţi proceda ca mai sus, va trebui să aşteptaţi ca pagina solicitată să se încarce, să vedeţi dacă conţine ceea ce aveţi nevoie, iar dacă nu, să mutaţi cursorul până pe butonul Back pe care să-l apăsaţi şi apoi să aşteptaţi din nou ca pagina din care aţi pornit să se încarce pentru a da click pe o altă legătură. Dacă folosiţi însă taburile, puteţi deschide în fundal mai multe legături şi cât timp ele se încarcă puteţi parcurge mai departe rezultatele sau puteţi trece la pagina a doua cu legături. Pe fiecare tab în parte vedeţi situaţia încărcării, iar când o pagină este disponibilă complet, puteţi decide să o deschideţi, iar dacă nu e ceea ce căutaţi, o închideţi şi gata. Pagina cu legături din care aţi pornit este deja acolo, în alt tab, neatinsă.

Pentru a deschide o legătură într-un alt tab în fundal, apăsaţi rotiţa de scroll (sau butonul din mijloc al mouse-ului). Dacă aveţi însă doar un mouse vechi cu două butoane, daţi Ctrl+click pe o legătură. Dacă vreţi ca legătura să se deschidă într-un tab în prim plan, apăsaţi Shift+click pe rotiţă/butonul din mijloc sau Ctrl+Shift+click pe legătură.

clip_image002[4]

Din pagina principală s-a dat click pe rotiţă/butonul din mijloc al mouse-ului pentru a deschide în fundal alte două legături.

Notă: Puteţi beneficia de o experienţă îmbunătăţită de navigare dacă folosiţi un mouse cu mai mult de 3 butoane la care puteţi asocia tastele Ctrl şi Shift pe butoanele suplimentare.

• Folosiţi Mouse Gestures

În timpul navigării prin site-ul ce vă interesează, veţi ajunge curând în situţia de a folosi funcţiile Back, Next, Scroll to Top/Bottom sau veţi avea nevoie să deschideţi tab-ul anterior/următor sau să închideţi tab-ul curent. Pentru fiecare din acestea sunteţi nevoit să mutaţi cursorul mouse-ului până la locaţia corespunzătoare: buton, bară de scroll sau tab. Există însă şi o variantă mai rapidă: folosirea mouse gestures (gesturi de mouse). Pe scurt, e suficient să desenaţi o linie orizontală de la dreapta la stânga ţinând apăsat butonul drept al mouse-ului pentru a spune browserului să execute funcţia Back sau să desenaţi o linie verticală de jos în sus pentru e executa Scroll to top. Gesturile specifice fiecărei acţiuni pot fi modificate de utilizator după preferinţă în setările extensiei "FireGestures" (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6366) de care aveţi nevoie pentru a putea beneficia de gesturi de mouse.

• Folosiţi căutarea rapidă în pagină

În mod implicit, pentru a căuta un cuvânt în pagina web încărcată, trebuie mai întâi să apăsaţi Ctrl+F sau să alegeţi Edit > Find pentru a deschide bara de căutare, iar apoi să scrieţi în câmpul de căutare cuvântul dorit. Dacă însă activaţi opţiunea Options > Advanced > General > Search for text when I start typing, este suficient să începeţi să scrieţi direct în pagina web deschisă şi bara de căutare se deschide automat, iar cuvântul dorit este căutat imediat.

• Paste&Go şi Copy&Go

Succesiunea clasică Copy > Paste în Address Bar > Click pe butonul Go a fost înlocuită acum multă vreme în Opera de funcţia Paste and Go. Acum aveţi însă posibilitatea să beneficiaţi de ea şi în Firefox folosind extensia pastego. Dar ideea a fost dusă şi mai departe de altă extensie. De ce să faci două acţiuni Copy > Paste&Go când poţi să faci una singură: Copy&Go. Şi aşa a apărut extensia Copy and Go. După ce aţi selectat un cuvânt sau o adresă web, daţi click dreapta şi alegeţi Copy and Go… Cuvântul selectat este pus în Address Bar şi este activată automat funcţia Go a navigatorului.

• Divizaţi fereastra pentru comparaţii

Sunt situaţii când aveţi nevoie să comparaţi informaţiile disponibile în două pagini distincte sau plasate în zone diferite ale aceleiaşi pagini. Metoda greoaie de a face acest lucru e să deschideţi fiecare pagină într-o fereastră separată a navigatorului iar apoi să poziţionaţi manual cele două ferestre una lângă alta sau una sub alta. O variantă mai elegantă ar fi să folosiţi extensia Split Browser. Aceasta vă permite să divizaţi fereastra navigatorului în oricâte ferestre aveţi nevoie pentru a le vizualiza simultan.

Acestea sunt doar câteva dintre optimizările care se pot aduce navigării. Fiecare utilizator, în funcţie de necesităţile proprii, poate folosi alte extensii şi alte operaţii. Oricum, principiile de bază ce vreau să le transmit sunt:

  • dacă aveţi o problemă care vi se pare că o rezolvaţi greoi, căutaţi o extensie care să facă mai uşor ceea ce aveţi nevoie. S-ar putea ca şi alt utilizator care s-a lovit de aceeaşi problemă să fi creat şi o rezolvare pentru ea;
  • evaluaţi-vă acţiunile pentru a vedea dacă se pot aduce îmbunătăţiri modului dumneavoastră de a naviga. Odată deprinse acţiunile corecte, navigarea poate deveni mult mai rapidă şi uşoară.

Paul

[Dacă doriţi să publicaţi şi Dvs articole pe acest sit contactaţi-ne. Ne-am bucura şi am fi onoraţi. Acceptăm guest posts în anumite condiţii.]


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. gxg spune:

    „Căutarea rapidă în pagină” poate fi activata si de la tastatura cu / sau ‘, atunci cand „Search for text when I start typing” e dezactivat. (A se vedea de asemenea si Opera.)

  2. perse adrian spune:

    A aparut si o versiune tot de la Mozilla pentru social networking. Se numeste Flock. Poate fi descarcata de aici: http://www.filerex.com/get/windows/internet/browsers/flock.html.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *