FeedBurner – redirectare, statistici, afişare abonaţi


FeedBurner este folosit de milioane de utilizatori pentru a trimite actualizările site-urilor fie prin intermediul feed-ului RSS, fie prin mail. Și odată cu achiziționarea de către Google a serviciului putem fi siguri că va continua să existe pentru o bună perioadă de timp și să fie îmbunătățit constant.

Pe lângă serviciul propriu-zis de livrare a feed-ului, Feedburner oferă statistici interesante (vizualizări ale articolelor, abonați la feed, utilizări “neobișnuite” incluzând aici și republicare feed-ului), iar toate aceste date pot fi exportate în forma unui fișier Excel sau CSV. Este facilitată integrarea rapidă cu Google Adsense. Feed-ul “ars” este compatibil cu majoritatea feed readerelor, fie că acestea sunt servicii online sau programe desktop. Și acestea sunt doar câteva dintre facilitățile oferite.

Dacă deschiderea unui cont și setarea acestuia este relativ simplă, să vedem cum putem folosi cât mai aproape de întreaga capacitate acest serviciu, cum putem extrage și utiliza datele oferite. Înainte de toate trebuie să ne ocupăm de redirectarea corectă a feed-ului creat de blogul către FeedBurner.

Redirectare prin .htaccess

Modifică cu informațiile tale codul de mai jos și apoi introdu-l în fișierul .htaccess, cel care conține și regulile de permalinks, din folderul public (httpdocs sau public_html)

[PHP]RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} !^.*(FeedBurner|FeedValidator) [NC]
RewriteRule ^feed/?.*$ http://feeds.feedburner.com/feed-principal [L,NC,R=302]
RewriteRule ^comments/?.*$ http://feeds.feedburner.com/feed-comentarii [L,NC,R=302][/PHP]

Redirectare prin PHP

La fel ca și în cazul anterior nu uita să modifici cu datele feed-ului tău. Deschide fișierul functions.php al temei tale, dacă aceasta nu există crează-l, și introdu

[PHP]function custom_feed_link($output, $feed) {
$feed_url = ‘http://feeds.feedburner.com/feedul-tau’;
$feed_array = array(
‘rss’ => $feed_url,
‘rss2’ => $feed_url,
‘atom’ => $feed_url,
‘rdf’ => $feed_url,
‘comments_rss2’ => "
);
$feed_array[$feed] = $feed_url;
$output = $feed_array[$feed];
return $output;
}
add_flter(‘feed_link’,’custom_feed_link’, 1, 2);[/PHP]

Codul de mai sus a fost creat de Justin Tadlock

Redirectare folosind un plugin

Dacă nu dorești sau nu știi să modifici cod, alternativele sunt reprezentante de două pluginuri aproximativ similare : FeeBurner FeedSmith și FD Feedburner Plugin. Acesta din urmă permite crearea de feed-uri specifice și pentru categorii, nu numai pentru articole și comentarii, de aceea este alegerea mea, de cele mai multe ori.

Înainte de a începe să prelucrăm extern orice fel de informații din contul FeedBurner aferent feed-ului nostru trebuie să activăm Awareness API pe care îl găsești în submeniul Publicize.

Statistici direct în administrarea blogului tău

Dacă dorești doar să ai la îndemână informațiile, mai detaliate sau mai simplificate, despre feed-ul tău direct în administrarea WordPress de ales dintr-o multitudine de pluginuri. Click pe fiecare dintre linkuri, alege pe cel care ți se potrivește cel mai bine.

Dacă în schimbi vrei să afișezi numărului de abonați vizitatorilor blogului ai de ales între a folosi clasicul chicklet pe care îl găsești în submeniul Publicize – FeedCount și o serie de pluginuri

Sper că v-am trezit interesul de a învăța mai multe despre FeedBurner. Ca idee, dacă folosiți un alt serviciu de acest gen aș fi curios de experiența avută.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *