Soluţii free pentru activitatea online… chiar şi pentru zona de business


La începutul lunii decembrie aveam nevoie să creez o zonă online ca studiu de caz pentru un suport de curs. Vă daţi seama că nu vroiam să plătesc mai nimic (decât timp)… şi îmi doream şi un domeniu cât de cât, o pagină web pe care să o modific cum vreau şi (mai ales) posibilitatea de a crea vreo 25 de conturi de email (ca într-o firmă). Soluţia care a ieşit câştigătoare din activitatea de căutare de pe net a fost de la Office Live Small Business. Chiar dacă este de la Microsoft, soluţia este free. M-am mai gândit şi că partea de hosting nu o să-mi creeze probleme.

imagine

Ce aveam nevoie? Un cont pe Microsoft Office Live. Fie că alegeţi varianta Get Started Free, fie cei patru paşi, începând cu Build Your Website, ajungeţi la Office Live Workspace. Aveţi aici un link pentru acces mai rapid la ceea ce mă interesa: crearea site-ului cu un domeniu free (aveţi şi posibilitatea de a vă achiziţiona un domeniu propriu, dar nu mai este gratuit).

imagine

Ajuns aici, mi-am creat site-ul www.mdfro.schools.officelive.com, într-un timp relativ scurt. Interfaţa este destul de intuitivă şi se mişcă bine pentru o soluţie web. Interfaţa este împărţită în două zone: Page Editor şi Site Designer. Atât cât l-am folosit, nu am avut senzaţia că ar lipsi ceva pentru crearea unui site simplu, rapid şi mai ales fără prea multe cunoştinţe – potrivit pentru o firmă care nu vrea să investească prea mult în acest domeniu.

imagine

Spuneam că am ales această soluţie şi pentru partea de email. Ai posibilitatea să-ţi configurezi până la 100 de conturi. Realizarea conturilor este simplă, însă paşii urmaţi de utilizator pentru a se autentifica şi a-şi crea zona de lucru pe Office Live Workspace durează ceva timp. Cred, totuşi, că merită, în condiţiile în care ai posibilitatea de a-ţi crea o zonă colaborativă online pentru firma ta (site, mail, documente, messenger).

imagine

Activitatea firmei fictive pe care am folosit-o pentru studiul de caz este oferirea de cursuri pentru diferite domenii. Template-urile din zona de documente partajate (sau nu) furnizează, printre altele, şi o zonă tip şcoală. Normal că o să mă folosesc de aceste facilităţi, mai ales că există o colaborare cu programele office cunoscute de toţi: Word, Excel, PowerPoint.

imagine

De la ce am plecat şi la ce am ajuns? Până la urmă, gratuit, fără aplicaţii instalate şi cu un acces de pe orice calculator, resursele office online sunt de actualitate şi, de ce nu, de viitor. Dacă aveţi şi alte soluţii aşteptăm mesajele voastre.

Matran-Dan Florin

[Dacă doriţi să publicaţi şi Dvs articole pe acest sit contactaţi-ne. Ne-am bucura şi am fi onoraţi. Acceptăm guest posts în anumite condiţii.]


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

9 comentarii

 1. cristi spune:

  Problema e ca atunci cand oferi servicii comerciale nu folosesti solutii gratuite. Cand dai de tabelul cu preturi iar mai jos apare „Create a free website”… cam te indepartezi de acel loc. In rest este o solutie potrivita pentru un site cu caracter privat. Eu folosesc eyeOS pe un domeniu luat de la http://www.co.cc/ si gazduit la http://www.000webhost.com. Este cea mai eficienta si permisiva solutie gratuita pe care am gasit-o pana acum.

 2. Și eu am găsit alte soluții de hosting cu domeniu gratuit, dar eu vroiam o soluție „de criză” – cu hosting, creare site, 20-30 mailuri – pentru o firmă care nu pune accent pe investiția în IT… și sunt mulți 🙂

 3. cristi spune:

  Daca sunt multi… sa scoata banul din buzunar… 🙂 nu e chiar o investitie costisitoare. Se misca bine serverul de la Microsoft, si ar putea trece la varianta platita pentru a scapa de eticheta cu free website. O alta varianta ar fi tot un OS online – Glide OS pe numele lui – http://www.glidedigital.com/ Aici ai 20 de gb la varianta free, si pe langa facilitatile unui sistem de operare, iti poti crea oricate adrese mail vrei, site, blog, comunitate online – tot ce doresti in plus ai un programel ce-ti permite sincronizarea fisierelor din calculator cu serverul. Insa cand esti presat de timp, nu prea poti sa faci multe experimente.

 4. andrei tiut spune:

  Parcă trebuie să ai instalat Microsoft Silverlight ca să poţi lucra în Office Live. Dacă e aşa asta scade din numărul de calculatoare eligibile.

  Interesant însă că ai ales Office Live în loc de mai popularul Google Apps. Am scris de curând tot pe CNet.ro un post pe teme semănătoare (http://tinyurl.com/postsituri) – când m-am documentat nu am găsit pe nimeni vorbind de produsul Microsoft. L-ai ales pentru că oferă subdomeniu gratis sau mai are şi alte avantaje?

 5. Aici e o dilemă la care nu am primit încă un răspuns plauzibil: free vs. money. Piața din România încă nu cere soluții free/open source, chiar dacă am lucrat cu firme mari sau cu firme mici. Trainingurile pe care le-am făcut au fost pe soluții Microsoft, așa a cerut clientul. Vin din mediul universitar, iar absolvenților noștri nu li s-au cerut, decât în proporție foarte mică, alternative la Microsoft. Printr-o promovare mai bună, tone de tutoriale și studii de caz, se poate schimba statistica, sper că pe mandatul meu (dacă știți bancul).

 6. petrescs spune:

  Asa cum se spune si mai sus, solutia Google Apps este foarte asemanatoare: site-uri multiple pe domeniul ales, 50 casute postale (mai demult erau chiar 100), chat, docs, calendar, contacts, mobile samd (practic aproape orice este si pe *.google.com). Nu am folosit Office Live, pare foarte asemanator in functionalitati – o cautare dupa „google apps vs office live” intoarce o gramada de analize pe aceasta tema.

 7. @Andrei Tiut: E nevoie de Silverlight daca introduci SL Apps (MS SL Streaming)… dar dacă e vorba de un simplu fișier video lucrurile sunt mai simple. În ceea ce privește Google Apps, a fost printre primele testate, alături de Zoho (care se pretează mai mult la partea de business) dar nu mi-a plăcut partea de editare pagini web.

 8. armencuta spune:

  Buna ziua, va multumesc f.f. mult pt. ideea cu officelive. V-am urmat indicatiile pas-cu-pas (bine, mai am inca mult de lucru la editare!)
  Un lucru n-am inteles din excelentul Dvoastra tutorial: cum fac site-ul vizibil la cautare pe Google? (Desigur, exceptand ofertele din spam cu „apelati la noi ca sa fiti pe prima pagina din Google!” contra unor sume modice cuprinse intre 2800 si 8000 de lei, + TVA)
  Daca e un secret profesional si mai am de invatat serios ca sa fac asta (nu-i mura-n gura), Ok, inteleg.
  Am intrat, bineinteles pe site-ul Dvoastra model si am observat ca e „gasibil” la cautare pe google dupa mdfro.schools.
  Va multumesc si va asigur de intreaga mea consideratie.

 9. Abia acum am văzut că mai e un comentariu… Cum ai văzut aici, pe CNet.ro, nu prea sunt secrete profesionale… Așa că până la un tutorial privind promovarea unui site, și automat o găsire mai rapidă pe motoare de căutare, ai aici o listă (prima pe care am găsit-o la o căutare pe net) http://bit.ly/7AyudG
  Success.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *