WordPress Database Backup vs DBC Backup – avantaje si dezavantaje


Wordpress-Backup-Tools-Plugins În online-ul internațional circulă o expresie care, tradusă aproximativ în limba română, ar suna cam așa “Vă rugăm nu mai creați liste de n pluginuri/ponturi utile, resurse interesante, etc., ci conținut!”. Plecând de la această premisă și de la o întrebare interesantă despre pluginurile de backup baza de date – mai exact “De ce folosești un anume plugin în defavoarea altuia?” voi încerca să prezint avantajele și dezavantajele WordPress Database Backup și DBC Backup.

Pentru cei care doresc varianta mai scurtă a acestei analize la finalul acestui articol vor găsi un tabel succint cu trimiteri la text, acolo unde este cazul, pentru explicații mai detaliate. De menționat că, în mare parte, acest proces se poate aplica oricui plugin pe care îl instalezi pe blogul tău.

Compatibilitate, descărcări, notorietatea autorului

Înainte de toate, un plugin ce nu este compatibil cu versiunea curentă de WordPress nu ne este de nici un folos, în cazul celor aflate în discuție amândouă fiind compatibile cu versiunea 2.9.1. Apoi, merită să verificăm numărul de descărcări și feedback-ul oferit de utilizatori care, deși nu reprezintă factori cruciali în decizia noastră, sunt destul de importante. Nu vei dori să folosești un plugin ce nu a fost suficient testat, ce a fost dezvoltat ca proiect personal de autor și nu a mai primit nicio îmbunătățire de la lansarea sa.

Format și modalitate backup, securitate

Amândouă pluginurile folosesc un folder conținut de wp-content pentru a stoca permanent sau momentan fișierele de backup. În cazul WP DB Backup acesta are o denumire random de genul backup-51879, iar pentru DBC Backup este denumit simplu și sugestiv backup; permisiunile acestor foldere trebuie setate la 0755 sau chiar 0777, în funcție de server. Ambele sunt protejate cu un fișier index.php pentru a limita browsing-ul în aceste foldere, iar DBC Backup folosește, în plus, un fișier .htaccess generat automat pentru o securitate sporită.

Denumirea fișierelor (1) create de DBC Backup este puțin mai sigură, teoretic vor fi mai simplu de “ghicit”, ( de ex. Backup_01.05.10-00.04.14_4639a3.sql.gz) față de cele create de WP DB Backup ( de ex tv_pubs_wp_20100105_728.sql). WP DB Backup are timestamp (2) de forma an-luna-zi, iar DBC Backup de forma an-luna-zi-ora-minut-secunda pentru a putea restaura rapid fișierul potrivit.

Dezavantajul major al DBC Backup este că pentru procedura de backup folosește una similară cu exportul manual din phpMyAdmin și nu poți filtra conținutul fișierului backup. Dacă nu folosești un plugin de tipul WP-Optimize vei avea destul de mult balast inutil; în schimb WP DB Backup îți permite să alegi destul de selectiv ce dorești să conțină acest fișier – doar tabelele core WordPress, tabelele create de pluginuri, eventualele tabele ale altor aplicații din aceeași baza de date ș.a.m.d.

Dacă ai nevoie de un backup la cerere nu va fi nicio problemă, iar cu WP DB Backup îl vei putea descărca direct din administrarea WordPress, spre deosebire de DBC Backup care nu oferă această posibilitate. În ce privește configurarea intervalului de backup DBC Backup oferă posibilitatea customizării fine până la ordinul minutelor (3), în timp ce la WP DB Backup ești limitat la niște intervale predefinite (4). Vorbind din experiența personală, dacă nu ai un blog vizitat și comentatori extrem de activi, un backup zilnic, undeva pe la miezul nopții după ora serverului, va fi mai mult decât suficient.

Livrare backup, logs

Diferența majoră între cele două pluginuri este modalitatea de livrare a fișierului backup. WP DB Backup trimite pe mail un fișier .gz la intervalul configurat, pe când DBC Backup salvează direct pe server, în format sql, gz sau bz2, fișierul backup (5). Formatul bz2 creează fișiere de dimensiuni mai reduse decât gz.

Fișierele mai vechi create de DBC Backup sunt șterse la intervale definite de utilizator.  Singurele fișiere salvate pe server de către WP DB Backup sunt cele rezultate în urma backup-ului manual, odată ce a fost trimis pe mail cel creat automat fiind șters (6).

Un log al evenimentelor ar fi fost util în cazul ambelor pluginuri, dar numai DBC Backup oferă așa ceva, destul de detaliat și util, aș putea spune.

Concluzii

Deși unii vor fi tentați să aleagă întotdeauna unul din pluginuri în defavoarea celuilat, trebuie să luăm decizii punctual în funcție de situație. De exemplu, pentru găzduitorii cu care nu am suficientă experiență folosesc WP DB Backup, deoarece spațiul pe un cont Gmail este generos și, dacă nu primesc într-o anumită zi fișierul, pot face backupul manual. Dacă am încredere în respectivul găzduitor și aceștia au un sistem de backup și restaurare bine pus la punct, cum este cazul Webfactor care folosesc R1Soft, atunci folosesc DBC Backup având avantajele unor fișiere backup mai mici ca dimensiune, ai unei securități sporite în cazul în care acestea rămân pe server și a posibilității de seta backup la 6 ore, cum aș recomanda pentru un blog cu un trafic măricel.

În final, tabelul promis.

  WP DB Backup DBC Backup
Compatibil cu WordPress 2.9 Da Da
Director backup protejat cu index.php Da Da
Director backup protejat cu .htaccess Nu Da
Denumire random a fișierul backup (1) Da Da
Timestamp în denumirea fișierului backup (2) Da Da
Configurare conținut backup Da Nu
Backup instant la cerere Da Da
Posibilitate configurare interval backup Da (4) Da (3)
Download backup direct din
administrarea WordPress
Da Nu
Trimitere backup pe mail Da Nu
Format fișier backup (5) gz sql, gz, bz2
Păstrează x fișiere backup pe server Da (6) Configurabil
Log Nu Da

Ca întotdeauna, dacă nu am explicat ceva pe înțelesul tău, comentariile îți stau la dispoziție.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *