GD Press Tools – administrare avansată pentru blogul tău


gd-press-tools_128

Pentru majoritatea utilizatorilor de WordPress un plugin de backup al bazei de date precum DBC Backup sau WP-DB-Backup împreună cu unul pentru optimizarea bazei de date cum este WP-Optimize sunt mai mult decât suficiente pentru mentenența blogului personal. Dacă ai cunoștințe avansate în ce privește WordPress, ai nevoie să “șurubești” un pic la blogul tău atunci ai nevoie de un plugin ce oferă funcționalități extinse precum GD Press Tools.

De menționat că, deși pluginul basic este gratuit, există și subscripții plătite ce oferă suport prin intermediul unui forum sau mail și câteva caracteristicisuplimentare chiar interesante. Puteți vedea diferențele dintre versiunea basic și cea pro aici. În acest articol voi prezenta caracteristicile versiunii gratuite.

GD_Press_Tools Primele trei submeniuri oferă informații detaliate despre blogul tău și serverul pe care este găzduite – dimensiunea bazei de date, versiunile PHP și MySQL instalate, WP Hooks disponibile și multe altele.

Administration permite schimbarea numelui de utilizator pentru admin, protejarea directoarelor cu un fișier gol index.php, resetarea tuturor widget-urilor temei curente și un refresh forțat, necondiționat de cron-ul obișnuit al WordPress, al feed-ului RSS și a avatarurilor furnizate de Gravatar.com.

Submeniul Posts conține opțiuni pentru ștergerea articolelor și a post revisions, precum și închiderea comentariilor pentru articole publicate înainte de o anumită dată. Acțiunile respective nu sunt reversibile așa că un backup în prealabil ar fi o idee bună.

Auto Tagger, Meta Tags, Cron Scheduler sunt rezervate pentru utilizatorii avansați și o să vă las să le descoperiți singuri.

Personal, găsesc foarte util submeniul Database. Ai opțiuni de optimizare a tabelelor WordPress, de drop ale celor create de pluginuri, dar, pentru siguranță, nu și cele core, de backup al bazei de date. Backup-ul bazei de date este identic cu cel creat de phpMyAdmin și, în versiunea plătită, poate fi programat la intervale regulate, opțiune oarecum similară cu cea oferită de pluginul WP-DB-Backup.

Settings rezervă opțiuni interesante privind administrarea și afișarea articolelor și widgeturilor, limita memoriei alocate în PHP, actualizarea/notificarea privind actualizările disponibile pentru pluginuri, teme și WordPress, introducerea de conținut personalizat în feed-ul RSS, chiar și un generator pe URL-uri scurte. Poți crea un URL scurt de genul domeniultau.ro/gd[cuvânt_cheie] util pentru a trimite articolul pe Twitter.

Am spus că îmi plac opțiunile de optimizare a bazei de date și, ca să vă demonstrez că nu degeaba, un exemplu practic. Un blog WordPress pe care îl am în administrare avea o bază de date de aproximativ 7 Mb la un număr de 50 de articole și în jur de 400 de comentarii.

db_before

După optimizare dimensiunea acesteia s-a redus semnificativ.

db_after

Deși este un plugin extrem de util, după cum am menționat, nu l-aș recomanda unui utilizator mai atehnic. Sunt prea multe opțiuni și, dacă nu știi exact ce faci, poți strica iremediabil un blog. 


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Nu am mai auzit de el. Il voi incerca cu siguranta. Multumesc!

 2. mihai.floran spune:

  Cum anume optimizează baza de date? Totuşi o reducere de 6 mega este semificativă şi nu ştiu dacă ar fi posibilă din „Optimizare tabele” din phpMyAdmin.

  Pe de altă parte, ce se întâmplă cu baza de date dacă se dezactivează optimizarea? Revine la mărimea originală sau rămâne optimizată?

 3. Eugen spune:

  Optimizarea înseamnă ștergerea din baza de date a post revisions, comentarii spam, opțiuni orfane ale unor pluginuri dezinstalate, junk în general. Operațiunea este ireversibilă și definitivă, adică baza de date nu revine la dimensiunea inițială, nici nu ar avea cum. Dar cu timpul se poate aduna mai mult junk în baza de date, așa că nu înțeleg de ce l-ai dezactiva?!

  Apoi, partea cu optimizarea bazei de date e doar caracteristica pe care am evidențiat-o eu în acest articol, fiind preferata mea, dar pluginul știe mult mai multe decât atât.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *