Importă blogul (feed-ul) tău în Facebook


Ieri m-am gândit să încerc ceva nou. Să deschid un cont Facebook pentru situl de care mă ocup în principal. Nu, nu e CNet.ro, ci Catholica.ro. Şi primul lucru pe care l-am făcut a fost să îi asociez o imagine. Mi-am amintit că am citit undeva recent că imaginile de profil de pe Facebook pot să fie mari… dar nu late ci înalte. Scria acolo, dacă îmi amintesc bine, că pot să fie de 200×600 pixeli. Am încercat şi într-adevăr a mers. Cu o imagine atât de mare, pagina de profil arată parcă mai bine (îi dă personalitate), dar poate fi chestiune de gust. Cert e că, reţineţi, puteţi pune acolo o poză mai înaltă decât poate v-aţi aştepta.

imagine

Dar provocarea mare a fost să fac să apară ştirile de pe Catholica.ro pe pagina Facebook. De ce ar face cineva aşa ceva? Dacă ai un blog personal atunci prietenii de pe Facebook vor putea afla chiar de acolo ce ai scris nou. S-ar putea ca prietenii tăi de pe Facebook să petreacă acolo multe ore pe zi, dar pe situl tău să ajungă foarte rar: le duci atunci informaţia sub nas şi gata. Eu… eu mai mult de dragul testului am făcut aceasta. Mă gândesc că poate în timp se va construi o comunitate-Facebook-pro-Catholica (pe lângă comunitatea mai puţin palpabilă care există deja, de 8 ani, în jurul sitului) ce ar putea să fie utilă cândva. În fine. Adevărul e că am făcut de test. Şi ştiu că deja unii sunt interesaţi de cum se face, aşa că să trecem la treabă. Facebook permite importarea unul flux RSS dar calea nu e chiar uşor de dibuit.

imagine

Trebuie să aveţi activată secţiunea Note. Dacă nu e deja activă (ca un tab distinct) daţi click pe plus şi alegeţi Note (pasul 1 de mai sus). Acum veţi avea… zero note. Evident. În mod normal acum ar trebui să puteţi adăuga RSS-ul dar de fapt nu veţi putea. E un bug… să zicem. Trucul este următorul: scrieţi o notiţă aiurea (eventual puneţi-o să vă fie vizibilă doar Dvs). Ulterior o veţi putea şterge. Dar doar după ce scrieţi o notiţă veţi găsi opţiunea de importare blog. Vedeţi mai jos? A apărut în dreapta o opţiune de importare note dintr-un blog. Click pe Importă un blog.

imagine

Veţi ajunge la pasul final: scrieţi adresa blogului Dvs sau direct a fluxului RSS. Observaţi acolo un avertisment: dacă sunt prea multe intrări într-o zi (transformate în note), contul v-ar putea fi blocat. Dar nu cred că pe blogul Dvs scrieţi zeci de articole pe zi (de fapt limita nu e clară… păcat Facebook pentru neclaritate). Eu am importat Catholica.ro, unde apar cam 10 noutăţi (egal ştiri) pe zi.

imagine

Problema este că după acest pas nu mai aveţi control asupra importului. Pe lângă că nu puteţi edita textele importate (doar şterge), nu veţi putea să cereţi “sincronizarea”. Pur şi simplu trebuie să aşteptaţi până când Facebook reverifică blogul pentru a vedea dacă e ceva nou. În concluzie nu vă aşteptaţi ca imediat după ce aţi publicat ceva pe blog să apară şi pe Facebook. Ar putea dura ore. Dar în final apare şi acolo. A! Dacă vreţi să daţi înapoi se poate. Asocierea unui sit cu notele Dvs poate fi oricând anulată.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. mihai.floran spune:

  Super! Mulțumesc frumos pentru acest articol, chiar mă ajută.

 2. gxg spune:

  Se pot folosi si aplicatii dedicate pentru importul de articole.
  Eu folosesc de exemplu NetworkedBlogs.

 3. Raimi spune:

  Eu deja „exploatez” trei proiecte pe facebook: Blogul meu de fotografie, Site-ul de tineret TGCL si orasul Lugoj. In primele doua am importat cu succes inca de la inceput fluxurile si,.. da, cam intr-o ora-doua le aduce si pe Facebook. Intre timp nr. de membri (fani, prieteni) e in continua crestere si… asta ajuta fiind la curent cu ceea ce publici pe site. „Wall-ul” sau peretele din contul fiecaruia a devenit un loc unde sunt sigur ca multi i-au prins gustul si intra de mai multe ori pe zi. E „portalul” personal unde userul isi afla informatiile de pe conturile pretenilor sau de la paginile la care s-a abonat. Chestia asta de pe Facebook cu paginile de prezentare o vad practic si ca un fel de „reader”, adica eu ca si site am XX cititori in pagina de prezentare, deci o comunitate care ma urmareste. Am observat ca sunt f. la moda paginile de prezentare si in ultima vreme multe institutii, publicatii, actori, cantareti autohtoni au pagina si tot mai multi fani in Facebook. Eu din toamna de cand am inceput sa frecventez Facebook-ul regulat si pana acum, am constatat o „explozie” de conturi si pagini care e in rapida dezvoltare. Oare cat va dura aceasta „nebunie?” Cat se va dezvolta? Unde se va ajunge? Sunt tare curios!

 4. jürgen.toth spune:

  Mersi fain frumos, deja m-am apucat de lucru. Totuşi mai am o întrebare: E posibil importul a două sau mai multe feeduri/bloguri intr-un singur cont Facebook? Din prima incercare acum câteva minute nu mi-a reuşit şi nici nu pare a merge. E vorba şi aici doar de un bug 🙂 ? Cunoşti vreun truc?

 5. radu.capan spune:

  Facebook permite importul unui singur feed. Exista totusi o solutie. Cu ceva gen Yahoo Pipes se combina mai multe feeduri intr-unul, si se foloseste acela pe Facebook. Alta idee nu am (si nu cred sa fie alt workaround).

 6. gxg spune:

  Apropo de importatul unui singur feed: mi-am adus aminte ca Twitterfeed poate posta pe Facebook, si cred ca acolo se pot importa mai multe feed-uri.
  Nu l-am incercat personal, dar pe partea de Twitter sigur se poate.

 7. gxg spune:

  Vad ca acum WordPress are si o optiune inclusa pentru asa ceva:
  Publicize: Facebook http://en.blog.wordpress.com/2010/02/27/publicize-facebook/

 8. Dar invers este posibil? Adică să imporţi comentariile de pe FB pe site-ul meu, la articolul comentat?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *