Gata cu întunecatul de la UAC


Cei care folosiţi Windows Vista sau Windows 7 deja ştiţi/îndrăgiţi/urâţi UAC (User Account Control), mecanismul bun pentru securitate, enervant pentru utilizator, care apără sistemul de operaţiuni nedorite. Profesioniştii probabil dezactivează acest control. Eu l-am lăsat pentru că instalând (mai) des programe decât un utilizator obişnuit să pot fi prevenit de un eventual comportament nedorit. Şi văd destul de des boxa de avertizare, chiar şi când lansez programe ultracunoscute gen CCleaner. Sunt momente în care sistemul meu de operare merge puţin mai greu, iar când apare boxa UAC, aşa cum ştiţi, ecranul se întunecă. Aproape de fiecare dată, mai ales dacă durează 2-3 secunde, îmi tresaltă inima: hopa! ce s-a întâmplat? de ce e negru? Apoi apare şi fereastra UAC. Ah, de aia…

imagine

Da, folosesc Vista de nu ştiu câte luni (târziu am lăsat XP în urmă) şi totuşi nu m-am obişnuit încă. Ecranul întunecat îşi are rolul lui, recunosc: nu poţi da click pe nimic altceva până nu răspunzi ferestrei UAC. E un indicator vizual care să te concentreze asupra apelului A program needs your permission to continue (sau alte mesaje, după caz). Spuneţi-i fleac, dar eu am dorit să scap de această întunecare. Iată paşii:

 1. în Run scrieţi security şi apoi alegeţi Local Security Policy
 2. se deschide o fereastră de unde, din partea stângă, veţi deschide Local Policies, apoi Security Options
 3. în lista din dreapta căutaţi User Account Control: Switch to the secure desktop when prompting for elevation şi daţi dublu click
 4. de pe Enabled mutaţi pe Disabled – eventual în tabul Explain citiţi explicaţiile necesare
 5. gata! când mai apare o avertizare UAC ecranul nu se mai întunecă şi chiar puteţi efectua alte operaţii până când veţi decide să băgaţi în seamă cererea

Dacă şi pe altcineva enervează acel întunecat de ecran… atunci tocmai a aflat cum să scape de o problemă.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

14 comentarii

 1. Raimi spune:

  Pe mine ma cam enerva, intr-o vreme reusisem sa-l dezactivez din Ctrl Panel de la „User Account Control”, dar odata cu aplicarea update-urilor SP2 pt. Vista, mi l-a reactivat la loc.
  Multumim pt. pont… imi prinde bine!

 2. Tiberiu spune:

  Salut.

  Si pe mine ma enerveaza chestia asta. Odata nu am putut sa instalez un program, cand trebuia sa il activez nu mergea.
  As vrea sa detaliati mai amplu pasii, am scris in run „security” si imi apare fisierul din Windows.

 3. radu.capan spune:

  Când în boxa de la Run scrieţi „security” deasupra vor fi afişate toate programele/fişierele ce conţin în titlu „security”. Între ele, la mine primul, şi „Local Security Policy”. Mai departe sunt paşii ilustraţi în captură.

 4. Tiberiu spune:

  Am vazut in captura, dar la mine se deschide exact cum as deschide my computer/c/windows/security care contine 3 fisiere, database, logs si templates.

 5. Tiberiu spune:

  A, vreau sa mai precizez ca SO e in italiana, o din cauza asta, trebuie sa scriu security in italiana?

 6. radu.capan spune:

  Aproape sigur că da. Sau scrieţi local (probabil şi în italiană o fi la fel) şi căutaţi ceva care să sune a Local Security Policy (poate Criteri di protezione locali).

 7. Tiberiu spune:

  Dar nu exista fisier unde sa ma duc sa-l lansez de acolo, fara sa il scriu in run?

 8. Tiberiu spune:

  Problema e ca daca dau msconfig sau regedit, care sunt in engleza, merg, cu toate ca dupa ce se deschid meniul e in italiana.

 9. mihai.floran spune:

  Folosiţi o ediţie Home sau Business? În ediţia Home se pare că nu există „Local Security Policy”.

 10. Tiberiu spune:

  Windows Vista Home Premium.

 11. radu.capan spune:

  Al meu e Business.

 12. Marcel S. spune:

  Metoda alternativa:
  1. In casuta in Start pornesti „msconfig, mergi la Tools si gasesti Change UAC settings.
  2. Nu mai tin minte exact cum e in Vista, insa cred ca se aplica la fel ca si in Windows 7: Tot in search barul din Start se scrie „uac” sau „change user account setting” si apare un panou de comanda unde va descurcati…

 13. Tiberiu spune:

  Dar alta varianta de dezactiva UAC este?

 14. radu.capan spune:

  Articolul de mai sus nu se refera la dezactivarea UAC, ci doar la a scapa de acel „dimming screen” (intunecare a ecranului) cand apar mesaje datorate UAC.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *