CryptoTE: containere criptate


CryptoTE este un program scris de un german (dar are interfaţă în engleză, implicit) numai bun pentru cei care doresc să îşi protejeze diverse informaţii. Eu unul, pentru parole la conturi pe web sunt fan al KeePass, un program despre care am scris mai pe larg anul trecut. CryptoTE, folosind criptare 256-bit Serpent, e un fel de Notepad cu protecţie. Dar mai mult decât atât! La bază e folosit editorul Scintilla, căruia autorul i-a adăugat posibilitatea de a grupa mai multe fişiere într-un container. Acesta, la salvare (şi apoi la deschidere) cere o parolă – mai jos vedeţi când am salvat primul container, la indicarea parolei apare şi un “măsurător” al solidităţii parolei.

imagine

Un container (îl activaţi dând click pe al patrulea buton din bara de instrumente – va apare la baza aplicaţiei) poate să conţină mai multe fişiere text… dar nu numai! Puteţi trage cu mouse-ul din Explorer şi alte fişiere acolo. Astfel, un container poate să includă diverse fişiere pe care nu le-aţi lăsa aşa, liber, pe calculatorul Dvs. Ele pot fi, cu CryptoTE, “împachetate” într-un container care se deschide exclusiv cu parolă! Dacă nu ştiţi parola degeaba încercaţi să îl contactaţi pe autorul programului: nici el nu va putea să vă “deschidă” datele. Puteţi să păstraţi într-un astfel de container imagini, documente, ce altceva doriţi (dar fără să le puteţi vizualiza de acolo). Pentru a le folosi cândva, ulterior, daţi click dreapta pe acel fişier, în container, şi alegeţi Export SubFiles.

Programul are aici un screencast foarte bine făcut, care vă mai lămureşte alte aspecte. Are şi o versiune portabilă (pagina de descărcare), deci îl puteţi testa uşor, imediat. Ah, era să uit: ultimul buton din bara de instrumente oferă mai multe generatoare de parole, o facilitate excelentă şi foarte utilă.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *