AutoIt3: legat de GUI-uri


Mda, mi-am propus să nu public două materiale despre AutoIt3 în aceeaşi zi, dat fiind că nu interesează pe foarte mulţi. Dacă o fac este pentru că un oarecare feedback firav mai apare, astăzi de exemplu fiind întrebat prin email dacă amplasez manual controalele (elementele gen butoane, meniuri, imagini ş.a.) în GUI sau prin alte metode. Ei bine, eu unul le pun manual. E drept că, uneori, pentru a amplasa foarte exact, schimb şi de o duzină de ori valorile până ce tot ce vreau e acolo unde vreau. O cale mai rapidă şi pe care începătorii o vor îndrăgi imediat, e folosirea unui “generator”. Koda Form Designer este un instrument extraordinar în acest sens.

imagine

Descărcaţi, despachetaţi şi lansaţi FD.exe. Veţi vedea ceva ca mai sus. Central este interfaţa, form, la care lucraţi. Partea frumoasă este că acum din mouse creaţi, aranjaţi, poziţionaţi, redimensionaţi şi configuraţi elementele. Puneţi meniuri (şi scrieţi toate intrările din meniu), taburi, butoane, imagini… toate controalele (controls – nu ştiu ce traducere ar fi mai fericită) suportate oficial de AutoIt. Aceste controale apar în fereastra Object TreeView. Daţi un click pe un obiect şi mai jos, în Object Inspector, veţi avea pe trei taburi elementele de configurat legat de acel control. Este mult-mult-mult mai uşor să faci aşa o interfaţă, descoperind chiar şi configurări care altfel în documentaţie ţi-ar lua mult mai mult să le descoperi. Şi ştiţi ce mai este minunat? În orice moment poţi apăsa butonul Run form preview (sau F10) şi codul asociat se va deschide în Scite, gata de rulat. “Pictezi” interfaţa şi o lansezi imediat. Gata de utilizat în câteva secunde!

Şi înainte să închei, încă un lucru legat de GUI-uri: se pot realiza interfeţe care să aibă meniurile gen Office 2007? Răspunsul este “ja”, adică din germană în română “da”. Forumul german AutoIt.de are un topic intitulat RibbonsBar (Office 2007 Bar) UDF.  Am citit în engleză, cu traducerea Google, aflând printre altele că cea mai nouă versiune, 0.2.7, a fost lansată chiar astăzi. Se lucrează deja la versiunea 0.3. Am testat şi eu (puteţi descărca o arhivă ce conţine toate cele necesare) şi am o singură plângere: schimbarea între file e cu un “pâlpâit” mai neplăcut. Poate problema va fi rezolvată cândva, rapid.

imagine

Gata. Azi nu mai scriu nimic despre AutoIt 🙂 .


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *