RIOT: optimizarea imaginilor


Uneori calea spre România trece prin SUA. Via CybernetNews.com am aflat de programul unui român, Lucian Sabo, dedicat optimizării imaginilor. Este vorba de RIOT, numele venind de la Radical Image Optimization Tool. Dacă folosiţi IrfanView (ca mine) programul se poate să vă fie deja cunoscut. Mai exact dacă folosiţi IrfanView cu pachetul adiţional de pluginuri, între care unul oferă în meniu o opţiune nouă, Save for web, tocmai via RIOT. Doar că, ne explică autorul, în IrfanView este inclus o versiune lite, deci cu facilităţi reduse. Dacă vă convinge programul e poate mai bine să îl descărcaţi şi să îl folosiţi independent (e oferită şi o versiune portabilă).

imagine

RIOT ştie să deschidă o mulţime de formate şi să salveze, cu optimizările de rigoare, în format JPEG, GIF şi PNG. Pentru fiecare dintre aceste formate sunt incluse opţiuni specifice pentru optimizare. Programul implicit oferă o dublă vizualizare a imaginii: originalul în stânga şi imaginea optimizată în dreapta. Cu Alt-D puteţi trece pe o singură vizualizare, dar mai bun e modul implicit, pentru că poţi vedea când ai mers prea departe cu optimizarea (mă explic mai jos). Poţi chiar cu F11 să măreşti aplicaţia pe tot ecranul şi apoi apela la lupă pentru a vedea cât mai îndeaproape impactul optimizării asupra calităţii imaginii. În clipa în care modificăm parametrii rezultatul se şi vede, inclusiv “greutatea” în bytes a noii imagini. RIOT include şi unele instrumente, chiar de bază (rotire, luminozitate…), dar nu înlocuieşte un editor de imagini. Poate fi însă valoros când publicaţi imagini online: ele se pot simţi – dacă sunt mulţi care să le vadă – la capitolul lăţime de bandă consumată. De exemplu la fotografia de mai sus, setând calitatea 75% imagina e la 102,6Kb s-a redus la 36KB; cu 50% s-a redus la 22,6KB; cu 25% la 13,8KB, vizibil imaginea rămânând… “decentă”.

Evident, comprimarea se simte diferit pe fotografii, de exemplu, faţă de grafice (pete uniforme de culoare). Observaţi mai jos cât de mult se “deteriorează” imaginea din stânga, cea din dreapta având 50% la calitate. Morala: jonglaţi cu factorii pentru a găsi pragul de jos ce vă dă o imagine mai mică, în KB, dar fără să se piardă prea mult din calitatea… atât cât o poate constata ochiul uman.

imagine

A! Era să uit: RIOT permite şi optimizări în serie.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Radu spune:

    Întrebare: în opinia dumneavoastră, este mai bun decît Fast Stone Resizer ?

  2. Sakura spune:

    La partea cu „jonglaţi cu factorii…” aş spune jonglaţi în primul rând cu formatul când este cazul. Un grafic (desen simpluţ, număr limitat de culori) nu are ce căuta în format jpg. Un gif sau png-8 asigură o calitate mai bună decât cel mai calitativ jpg şi o dimensiune de regulă mai mică decât cel mai comprimat jpg. Jpeg este potrivit pentru imagini de genul fotografiilor, nu pentru desene şi grafice.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *