Docs.com: Microsoft + Facebook


Acum câteva săptămâni Facebook anunţa lansarea, în colaborare cu Microsoft, a proiectului Docs.com. Un lucru e clar: un nume mai inspirat pentru un depozit de documente nici că se putea. Nu ştiu cine a deţinut iniţial domeniul, dar cred că a făcut o groază de bani vânzându-l. Desigur, subiectul în sine nu mai e noutate după atâta timp… doar că pentru a-l testa e nevoie de invitaţie, iar eu abia acum am primit-o, aşa că împărtăşesc primele opinii: (aproape) dezastru. Dacă vreţi să citiţi mai departe atunci să vedem: e vorba de un sit ce permite publicarea, dar inclusiv crearea şi editarea de documente tip Word, Excel şi PowerPoint. După cum vedeţi mai jos e simplu: încarci sau creezi de la zero.

imagine

Ah, era să uit care e partea Facebook: identificarea se face cu un cont Facebook. Şi uite aşa, încă o parte din internauţi, vor nu vor Facebook, vor avea cont Facebook. Evident, cealaltă cale e să folosească Microsoft Office 2010 Web Apps, cu un Live ID. Dacă folosiţi deja Facebook veţi aprecia integrarea uşoară a documentelor de pe Docs.com într-un tab distinct în pagina Facebook. Plus că există un sistem de împărtăşire între prieteni, dar şi de co-editare (nu simultană, ca la Google Docs). Mai jos vedeţi cum arată un document Word, în etapa de editare. Da, un MS Word 2010 mult simplificat.

imagine

Toate bune şi frumoase dacă ar şi merge. Precizare importantă: această critică e valabilă la momentul scrierii articolului. Dacă Dvs îl citiţi la o lună sau un an după ce l-am scris aproape sigur lucrurile s-au schimbat. Pentru moment însă am dat prea des de eroarea de mai jos (testele le-am făcut din Internet Explorer, nu din Firefox sau Chrome). Inclusiv la un banal pus de două Enter-uri. Bun, să zicem că sunt probleme – temporare – cu editorul online. Cu un click poţi deschide un document în aplicaţia desktop Word (sau Excel sau PowerPoint). La deschidere eşti întrebat dacă să îl deschizi spre citire (read-only) sau şi spre modificare. Ei bine, deşi am ales să îl pot modifica, şi îl pot modifica, la salvare nu face reîncărcarea lui (în PowerPoint îmi spune că e totuşi read-only, iar în Word pur şi simplu e Untitled). Poate fi tot o problemă de moment, dar suficient de mare ca să facă pentru mine inutilă webaplicaţia.

imagine

Dacă nu merge bine editarea mi-am spus să văd cum e cu încărcarea unor documente existente. Binişor. Departe de perfect. De exemplu la prezentările PowerPoint pentru mine AuthorStream rămâne încă marele câştigător la redarea cu fidelitate a tranziţiilor. Nu am să o mai lungesc. Pentru moment sunt dezamăgit de acest mariaj Facebook + Microsoft. Pe de altă parte sunt conştient că e un beta şi în şase luni pot să îmi imaginez că lucrurile vor fi mult schimbate. Google Docs poate pentru moment respira uşurat. Vă las cu două prezentări oficiale.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *