Traficul aerian şi norul de cenuşă pe web


În ultimele săptămâni alături de iminentul colaps economic al Greciei capul de afiş al ştirilor din presa europeană a fost ţinut de un eveniment natural provocat de vulcanul din Islanda cu nume greu de pronunţat şi de memorat, Eyjafjallajokull. Deşi s-a crezut că activitatea sa s-a diminuat după ce a dat peste cap întregul trafic aerian în mai toate ţările Europei, iată că el revine în forţă obligând din nou întreruperea unor zboruri în Irlanda, Marea Britanie, chiar în nordul Italiei şi sudul Germaniei. Pentru cei dornici de a urmări mai departe evoluţia norului de cenuşă cauzat de acest vulcan Eyjafjallajokull (să nu credeţi că îi scriu de fiecare dată numele, desigur că dau copy & paste 🙂 ) şi consecinţele sale m-am gândit să adun unele linkuri interesante (şi utile, mai ales pentru cei care îşi planifică vacanţele peste ţări şi mări).

imagine

Flightradar24.com oferă spre vizualizare traficul aerian în timp real. Cu ajutorul unei hărţi GoogleMap şi cu un simplu click pe un avion sunt puse la dispoziţie date gen destinaţie, curs şi înălţime de zbor ale fiecărui zbor înregistrat. Site-ul este realizat de către entuziaşti ai zborurilor cu ajutorul companiilor aeriene care au permis montarea unor emiţătoare pe avioanele lor. Se pare că până la momentul actual sunt disponibile ca. 60% din aeronavele destinate transportului civil. După cum vedeţi din captură cerul României este ca de obicei liber, plin de soare, fără umbrele întunecate ale unor avioane J. Alte două simulări ale traficului aerian pot fi urmărite aici (videoclip care redă o zi pe întreg mapamondul, atenţie la importanţa Europei ca nod de trafic) şi aici (clip BBC cu imagini care vizualizează zborurile deasupra Marii Britanii).

imagine

Revenind acum la vulcanul Eyjafjallajokull şi la norul de cenuşă amintesc hărţile actualizate zilnic ale serviciului meteo din Marea Britanie. Acestea prezintă cursul şi mărimea norului permiţând la rândul lor o prognoză aproximativă. Totodată nu pot trece cu vederea cele 35 de imagini ca de fiecare dată foarte sugestive oferite de către site-ul Boston.com. Şi pentru că vulcanul e acum să ăi zicem aşa "la modă" am dat şi de o interesantă aplicaţie afişând un vulcan în erupţie, Hotdoom.com.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *