Versiunile anterioare în MS Office 2010


MS Office 2010 duce înainte facilitatea de autosalvare a documentelor. Iar pentru a semnala acest fapt, veţi observa adesea ferestre precum cea de mai jos, în care ni se spune “Dacă daţi click pe ‘Nu salva’, o copie recentă a acestui fişier va fi disponibilă (totuşi) temporar” (patru zile, mai exact). E de bine? Eu spun că da. Se poate întâmpla să ai un fişier, să scrii ceva în el, sau să îl completezi dacă exista deja, şi să închizi fără să salvezi crezând că starea anterioară în care a fost salvat e mai bună. Apoi îţi dai seama că totuşi ultimele intervenţii erau utile. Până la MS Office 2010 nu mai puteai face nimic.

imagine

Dacă veţi merge la Options, secţiunea Save veţi vedea că a apărut – şi e bifată implicit – opţiunea Keep the last autosaved version if I close without saving. Evident, dacă credeţi că facilitatea vă deranjează puteţi debifa. Poate economisiţi ceva spaţiu pe harddisk dar nesemnificativ, dat fiind că documentele de regulă nu sunt foarte mari (nu sunt decât rar de ordinul MB). Sfatul meu ar fi să lăsaţi opţiunea bifată şi s-ar putea să vină ziua când veţi fi recunoscători pentru aceasta. (A nu se confunda cu mai vechea facilitate a MS Office de a recupera fişierele după o “crăpare”, fie a programului sau a sistemului de operare, sau pauză de curent.)

imagine

Dacă este un fişier căruia nici măcar nu i-aţi dat un nume (deci fişier nou, nesalvat), pentru a-l recupera (dacă s-a făcut autosalvare) mergeţi la fila File, apoi la Recent şi în dreapta-jos daţi click pe Recover Unsaved Documents (evident, numele variază: Recover Unsaved Workbooks în Excel 2010 şi Recover Unsaved Presentations în PowerPoint 2010). Dacă în schimb fişierul era deja salvat, deci are un nume, îl deschideţi (da, ultima versiune salvată), dar apoi reveniţi în fila File şi vedeţi Info-rmaţiile despre el (captura de mai jos). Observaţi că există o secţiune Versions unde sunt notate ce versiuni au fost salvate de MS Office fără să le fi salvat eu explicit. Pot reveni la ele, ba chiar şi face comparaţii cu versiunea salvată (şi accepta sau nu modificările). Dacă aţi modificat doar nişte cifre sau litere într-un document de sute de pagini va fi super-uşor să găsiţi diferenţele şi să le analizaţi pe fiecare în parte.

imagine

Aş mai sublinia că această secţiune Info e utilă şi din alte perspective. După cum vedeţi sunt patru “butoane” pentru Compatibility Mode (de preferat de lăsat în modul compatibilitate dacă schimbaţi fişiere cu colegi ce nu au MS Office 2010); Permissions (pentru a “regla” drepturile pe fişier); Prepare for Sharing (vă oferă de exemplu un instrument pentru a elimina datele personale înaintea difuzării unui document); şi deja pomenitul Versions. Sunt interesante şi informaţiile din partea dreaptă, de la captura documentului până la informaţii precum ultima tipărire, data creării, timpul total de editare (adică timpul cât aţi lucrat pe fişier!!!) ş.a.

Ah, un lucru ar mai fi de spus: versiunile anterioare sunt salvate ca fişiere .asd, dar să nu vă mire – în fapt sunt doc-uri clasice.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *