Komodo Edit şi add-on-ul HTML Toolkit


Am scris acum două zile despre Komodo Edit (şi… Firefox). Dacă nu vă amintiţi nici o problemă: Komodo Edit este un editor bun (gratuit!) pentru webmasteri, fie că folosesc doar HTML, JavaScript şi CSS, fie că folosesc PHP, Perl sau altele. Are mai toate facilităţile aşteptate (colorarea sintaxei, autocompletare, proiecte ş.a.) dar unele “bunătăţi” vin doar instalând nişte add-on-urile. Dacă fereastra de mai jos vi se pare cunoscută din Firefox atunci să ştiţi că e chiar ca cea din Firefox: Komodo Edit e construit pe un nucleu Mozilla şi foloseşte exact sistemul (fişierele xpi) de suplimente de la Firefox (nu încercaţi însă să folosiţi suplimente Firefox în Komodo Edit – evident nu are sens).

imagine

Am să mă opresc pe scurt la câteva add-on-uri (unul acum) care mie mi s-au părut mai interesante (nu vă aşteptaţi să fie sute în total, nici zeci interesante). Le găsiţi în secţiunea aceasta. Şi am să încep cu HTML Toolkit care, pare-mi-se, vine din start instalat (Komodo Edit vine din start cu vreo duzină de add-on-uri, considerate esenţiale). Deci: dacă e, bine, dacă nu, instalaţi-l. De ce? Pentru că vă pune la dispoziţie instrumente ce uşurează mult editarea. De exemplu tagurile se vor închide singure! Scrieţi <li> şi automat va fi pus şi </li>. Dar şi mai complex: un <p> se va transforma în <p class="classname"></p>. Iar cu un prim tab modificaţi numele clasei, şi cu încă un tab ajungeţi direct între taguri. Uau, ce superbă e această navigare rapidă cu taburi în element (atenţie: în etapa completării din abrevierile suportate). Dacă nu vă convine o anumită “construcţie” o puteţi modifica, fără probleme. Observaţi în captură în dreapta secţiunea Abbreviations, de unde am mers la HTML, iar acolo click dreapta şi Properties pentru elementul ce îl dorim modificat. Putem edita apoi după bunul plac: conservaţi însă %tabstop acolo unde credeţi că este nevoie. Mai mult: de la Key Binding puteţi alege o combinaţie de taste care să apeleze procesul de completare. Şi ştiţi ce e şi mai extraordinar? Se acceptă secvenţe de combinaţii de taste. De exemplu putem avea Alt+P,P pentru a pune paragraf, dacă, că zicem Alt+P e ocupat de altceva. Da, da! Păi să nu îndrăgeşti acest program? În special cei care preferă combinaţiile de taste.

imagine

Aş putea vorbi mult la acest capitol (ex: puteţi adăuga propriile Dvs structuri pentru completări – abrevieri, cum apar aici; şi observaţi că nu se limitează la HTML ci sunt structuri şi pentru JavaScript, PHP ş.a.). Am să trec mai departe, rămânând la acelaşi add-on. Dacă aţi scris div şi apăsaţi Ctrl+> se va face din nou “expandarea” (ca la <div>). Încercaţi şi Tab după ce aţi scris numele unui tag (fără parantezele unghiulare). Şmecher, nu? Shift+Spaţiu pune un &nbsp;. Cu Shift+Enter se pune automat un <br />. Şi altele câteva. Eu sar direct la generatorul lorem ipsum. Să zicem că aveţi nevoie de ceva text de umplutură. Dacă scrieţi lipsum.paras*3 vom avea imediat 3 paragrafe cu text în latină. Dar dacă scriem lipsum.words*10? Aţi ghicit.

Morala: prindeţi aripi cu HTML Toolkit la scrierea de cod (reţineţi: nu doar cod HTML; cele pentru PHP se vor activa însă, bine gândit, doar când eşti într-un fişier .php). Iar faptul că poţi edita structurile după cum vrei tu şi asocia ce combinaţii de taste (ba chiar succesiuni de combinaţii de taste) mi se pare fantastic. Îmi aminteşte puţin de flexibilitatea extraordinarului HTML Kit, pe care l-am folosit cred că aproape un deceniu (l-am abandonat acum vreo 3-4 ani pentru Notepad++). Komodo Edit cu HTML Toolkit mi se pare pentru moment mai puternic. În plus e actualizat. HTML Kit a rămas îngropat în 2003 (dubitez, dar aşa văd acum, la repezeală, pe Softpedia), fiind dezvoltată doar surata comercială.

Bun. Voi reveni cu alte articole despre celelalte add-on-uri ce mi se par utile şi ele.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Pustiu spune:

    Nu stiu daca stii de E-TextEditor, eu il folosesc de 2 ani si mi se pare foarte tare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *