Photo Pos Pro – editare de imagini


Acum mai bine de o săptămână mi-am pus un semn de carte la articolul 10 Most Downloaded Software for Images. La o primă privire am văzut programele pe care le ştiam: IrfanView (celebru, mic, îl folosesc zilnic); PhotoScape (am scris despre el, îl folosesc la colajele pentru DePe.net dar şi în alte contexte); FastStone Image Viewer (extraordinar, l-am prezentat de ani de zile, dar IrfanView îmi ajunge); şi GIMP (superb, dar cu o evoluţie prea lentă – aştept să fie într-o fereastră). Am spus patru din primele cinci. Pe locul trei un program de care nu am mai auzit! Cei care citiţi de mult timp blogul acesta ştiţi că editorul meu de imagini favorit e PaintShopPro (după mine îşi face toţi banii). Dar de Photo Pos Pro (oricât seamănă numele) nu am mai auzit. Şi e in lista de “most downloaded software for images”???

imagine

Nu am avut ce face decât evident să îl instalez. Mai întâi am aflat de pe situl lui că a fost program comercial, de la versiunea 1.7 parcă devenind gratuit (acum, când scriu eu, e la versiunea 1.81). Au renunţat să îl vândă pentru că… nu mergea vânzarea? Nu ştiu. Un lucru e cert: editorul de imagini este mult peste medie, peste ceea ce oferă programe gratuite poate mai cunoscute. Mie unuia îmi aminteşte de PaintShopPro 6 sau 7 (când am început eu să îl folosesc; era deţinut de Jasc atunci, fiind apoi cumpărat de Corel). E deci puţin prăfuit ca interfaţă. Apoi trebuie – evident!!! – puţină obişnuinţă. Pentru un utilizator mediu eu aş spune că se găseşte tot ce ai nevoie. Am vrut să fac o selecţie cerc şi credeam că nu există, până când am activat panoul plutitor ce se vede mai jos în stânga: în funcţie de obiectul selectat acesta se schimbă cu proprietăţile aferente (ex: la linii vom avea tipul de linii, grosimea, culoarea ş.a.). Apoi este esenţial şi al doilea panou plutitor, cu straturile (layere).

imagine

În timp ce evident nu poate concura cu Photoshop-ul sau chiar şi cu mai slăbuţul PaintShopPro, facilităţile puse la dispoziţie sunt impresionante (repet, puţin retro, dar oricum multe). Poţi lucra cu straturi, efecte pe straturi, pe text, (evident şi pe) imagini, filtre, rame, selecţii, instrument de clonare… Mergeţi în Help la Tutorials şi veţi vedea unele facilităţi ilustrate mai detaliat.

Ştiaţi de acest program? Dacă da, care a fost experienţa Dvs cu el? Eu nu văd nici un motiv să dau înapoi de la editorul de imagini ce îl folosesc acum, dar dacă nu l-aş avea mi s-ar părea o alternativă interesantă…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. moroshan spune:

  Draga maestre,

  Nu cred ca gresesc atunci cand spun (nu ca m-as afla eu destept dupa… razboi) ca intr-un comment, aici, am adus vorba despre Photo Pos Pro, ba, mai mult, chiar am precizat cand/ca a devenit FREE. Eu l-am prins tot dintr-un clasament dintr-asta, inca de pe vremea cand era shareware si am fost incantat de el, mai putin de faptul ca este cam maricel, insa imi prindea fff bine la unele operatii. In prezent, la fel, il folosesc doar cand am nevoie de ceva sofisticaturi cu care ma ajuta fff bine, asa cum recurg si la PhotoScape, de pilda, pe care-l stiu de pe CNet.ro si il tin in calculator in varianta sa portabila.
  Una peste alta, sunt programele pe care le-am pus „cu 70 de ate (de la fir, adica 😉 ) cum ar spune buna mea mama! Altfel, sunt fan IrfanView (am facut cunostinta cu el dinainte de a va sti, dar de la dvs. am invatat multe despre el!), iar ca folosinta curenta mizez pe PhotoFiltre (extraordinar, aici ne-am… cunoscut!!!) si, fff des/mult, pe la fel de minunatul FastStone Image Viewer care tot gratie CNet.ro il cunosc. Cam cu astea ma… distrez eu, mai ales ca ma preocupa sa fac diverse „giumbuslucuri” cu pozele digitale, dupa opinia majoritatii beneficiarilor mei chiar foarte reusite. 😉
  Si ca tot veni vorba despre ce mai stim noi, fanii cotidieni ai saitului… Pregatiti-va agenda si notati: LetsPHOTOExpress si Kat MP3 Recorder! Cu primul program (FREE) se pot realiza filme (slideshow-uri din poze, mai bine spus), iar cu al doilea (tot FREE) se pot realiza lipituri de fisiere audio (reteta „Trilulilu” 😉 ) si sunt fff indemanoase. Acum, ca le-am… divulgat, poate gasiti ragaz sa le prezentati pe CNet.ro asa cum stiti dumneavoastra. M-as fi prins si eu (stiu ca ati incurajat astfel de colaborari!) mai cu seama ca talent la scris n-am a ma plange, insa cand/daca vine vorba despre detalii, aici las PROFESIONISTII sa stea in loja.
  Toate cele bune, in speranta ca pe viitor fanii CNet.ro se vor bucura de prezentarea programelor mentionate pe acest sait MINUNAT…
  Spor in toate va doresc, iar fanilor sa fie cat se poate de deschisi la dialoguri de acest tip. Daca am plictisit, cer scuze!!!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *