Chrome OS: mai multe despre cum va arăta


Misteriorul sistem de operare dezvoltat de Google, Chrome OS, prinde tot mai mult o faţă dar în special prin frăţiorul Chromium, “baza” open source pentru Chrome şi pentru Chrome OS. Dacă veţi merge aici şi veţi privi în partea dreaptă o să găsiţi elementele – aşa cum sunt încă acum, nedefinitive – ce vor constitui aproape sigur şi Chrome OS. Captura de mai jos arată bine, nu? Ea ilustrează comutarea între ferestre şi taburi deopotrivă. Dacă înţeleg bine, Chrome OS va merge pe ferestre (un concept) ce vor include unul sau mai multe taburi (alt concept, distinct). Ferestrele vor fi evident webaplicaţii. Dacă vreţi să vedeţi capturile mai dintr-una, TechCrunch le-a unit în More Images Of What Chrome OS Will Probably Look Like.

imagine

Tot TechCrunc a publicat ieri, din cadrul evenimentul Google I/O, o captură cu Chrome rulând o webaplicaţie. Aveţi aici anunţul oficial despre deschiderea “magazinului” de webaplicaţii pentru Chrome. Evident, ele vor deveni viitoarele “programe” din Chrome OS. Nu mă îndoiesc că Chrome OS va fi (cam ca netbook-urile) util în special pentru consultare mail, citit articole, ascultat muzică, ba chiar şi văzut materiale video online. Dar va merge dincolo de aceasta… puţintel… ma mult. Vei putea insera cardul de la aparatul foto şi publica rapid pozele în Picasa; edita cu Picnik (cine ştie cum îi va spune pe viitor); webaplicaţii precum cea de mai jos – MugTug Darkroom – vor aduce tot felul de facilităţi avansate, chiar dacă nu a la Photoshop, în editarea de imagini. Există şi editoare video create ca webaplicaţii, iar capacitatea de stocare locală adusă de HTML 5 va face să fie cu adevărat utile în Chrome OS.

imagine

Acum, că tot am vorbit azi de Google Wave, nu ştiu dacă entuziasmul pre-lansare e similar (adică mare, urmat de un fâssss general). Cumva simt pentru Chrome OS un mai mare şi justificat sens să existe. La urma urmelor, se vede tot mai clar, pentru mulţi viaţa (pe calculator) se mută în browser. Chrome OS vine cumva natural, nu credeţi? La final un clip vechi, dar util în context.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *