Google vrea un web (şi) mai frumos


Când vine vorba de fonturi pe calculator opţiunile – chiar şi dacă ne reducem doar la cele gratuite – sunt enorme. Când ne mutăm însă pe web avem o paletă mică de fonturi (aproape) universal suportate. Există diverse soluţii pentru a folosi şi alte fonturi (precum cele care transformă textul în imagine, soluţie adoptată adesea pentru heading-uri), iar Google se alătură acestui front lansând un director de fonturi pentru web, şi evident şi un mic API pentru a le putea folosi. Anunţul oficial îl găsiţi aici.

imagine

În cele ce urmează vedeţi un mic cod de test, iar mai sus îl vedeţi în acţiune (captură) în Chrome şi IE. Pagina de test este aici – încărcaţi-o în ce navigatoare aveţi instalate pentru a vedea cum merge. Utilizarea unui font pus la dispoziţie de Google e simplă: se include un stylesheet, fonturile necesare fiind enumerate folosind | ca separator, iar dacă numele fonturilor includ spaţii se foloseşte semnul + în locul lor. Atât! Apoi pot fi folosite direct, în modul obişnuit.

[HTML]<html>
<head>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://fonts.googleapis.com/css?family=Old+Standard+TT|Tangerine">
<style>
body {
font-family: ‘Old Standard TT’, serif;
font-size: 28px;
}
h1 {
font-family: ‘Tangerine’, serif;
font-size: 54px;
text-shadow: 4px 4px 4px #aaa;
}
</style>
</head>
<body>
<h1>Wow, avem si alte fonturi!</h1>
<p>Acesta este un test… Un simplu test… Din pacate toate fonturile disponibile acum imi par a fi fara diacritice. In viitor insa sunt sigur ca Google va avea grija de "internationalizarea" lor.</p>
</body>
</html>[/HTML]

După cum aţi văzut din capturile de mai sus funcţionarea nu este chiar perfectă, cu clasica bătaie de cap dată de modurile diferite de „reacţionare” (la acelaşi cod!) a diferitelor navigatoare. Google explică: „Diferitele navigatoare tratează diferit fonturile web. De exemplu Firefox va încărca textul paginii web în fontul disponibil implicit până când se descarcă fontul web, după care textul va fi reafişat folosind acest font. Chrome şi Safari nu afişează respectivul text până nu este descărcat fontul, iar în Internet Explorer uneori întreg conţinutul nu este afişat până când nu este disponibil fontul web.”

Nu cred că webmasterii vor sări să folosească prea curând această facilitate. În primul rând se adaugă 20-30 kb la load (foarte probabil încărcările ulterioare vor lua din cache fontul – iar când mai multe situri vor folosi aceleaşi fonturi de la Google, timpul pentru încărcarea lor va scădea, pentru că e şansa să fie deja în cache – contra-argumentul ar putea fi deci slab). În al doilea rând mai e de lucru pentru rezolvarea problemelor de compatibilitate cross-browser şi la fonturi în sine (la dimensiuni mici nu arată foarte bine; merg însă excelent la titluri). E însă un început şi probabil în timp navigatoarele vor căuta să suporte tot mai bine fonturile externe.

PS: Anunţul Google se termină spunând – „Acesta este doar începutul cu fonturile web. Astăzi oferim suport doar pentru limbile occidentale (Latin-1), dar ne propunem ca în scurt timp să oferim suport şi pentru alte limbi.” Aşteptăm ca Europa de Est să fie inclusă… Mă întreb cu care dintre cele două tipuri de diacritice vom apărea în fonturile Google? 😉


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Air spune:

    Majoritatea fonturilor sunt de dimensiuni reduse… Dar ce se întâmplă dacă ai nevoie de (şi adaugi) un font unicode (care poate urca la câţiva megabytes)?

  2. radu.capan spune:

    Corect… va creşte timpul iniţial de încărcare. Doar cel iniţial.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *