Komodo Edit şi add-on-ul pentru sursă


Am prezentat luna aceasta Komodo Edit, un editor care mi se pare foarte bun pentru programatorii web în special. Am subliniat că se bazează pe Mozilla şi are o structură de add-on-uri asemănătoare cu extensiile Firefox. Am şi vorbit despre câteva add-on-uri. Am rămas restant cu add-on-ul Source Tree. Acesta, cum poate intuiţi, face un “arbore” al sursei. Nu încărcaţi un fişier text sau html căci nu va fi nici un “arbore”. El apare de exemplu în fişiere PHP, unde avem mai multe funcţii. Observaţi mai jos cum din fişierul deschis în bara laterală mi-a extras lista funcţiilor. Cu un click ajung rapid la cea pe care o doresc (pot şi căuta între funcţii).

imagine

E o facilitate ce merge mai cu cântec în Notepad++ şi m-am bucurat să o regăsesc (stabilă, dar printr-un add-on) în Komodo Edit. Şi pentru că tot am pomenit de PHP să vă mai spun de ce îmi place Komodo Edit. Primul pas este însă să indicaţi un interpretor PHP, care trebuie să fie deja pe calculatorul Dvs, dacă folosiţi PHP local. Mai jos la mine vedeţi că este configurat PHP-ul pus de WAMP. Ia câteva secunde această configurare.

imagine

Acum Komodo Edit va verifica sintaxa în fişierele PHP. Nici nu ştiţi cât de des mi se întâmplă – deşi nu programez de ieri – să modific un fişier PHP, să îl public online şi să mă prind că, ups, am pus greşit ceva în cod. Nu şi cu Komodo Edit: observaţi în captura din stânga, în colţul stânga-jos este o iconiţă cu un semn de bifare (ok) peste un cerc verde; în dreapta însă am greşit ceva în cod şi automat am cerc roşu cu semnul exclamării şi subliniată linia cu greşeala (în fapt greşeala e în linia deasupra, dar interpretorul consideră că cel târziu în linia evidenţiată ar fi trebuit “încheiat” corect codul). Ei, asta da viaţă!

imagine

Poate vă întrebaţi de ce scriu despre Komodo Edit. Este un editor destul de necunoscut. În primul rând pentră că e clar superior la Notepad++, pentru cei care vor ceva mai mult în acest sens. Aş fi putut – şi am fost tentat – să mă opresc la editoare comerciale (precum UEStudio – tare… tare softul… dar şi tare scump). Când se găsesc alternative gratuite preferăm să le promovăm pe acelea, iar Komodo Edit (în ciuda suratei comerciale) este teribil de complex. Am să mai demonstrez şi în alte articole.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Ionut spune:

  Hmm, nu pot sa decid… Netbeans sau Komodo…
  Komodo se deschide mult mai repede, si in plus am gasit in Edit/Preferences/Fonts & colors/Scheme/Dark o interfata care face ca fundalul sa fie negru… asa ca la TextMate; parca e mult mai odihnitor pentru ochi cand scri cod pe fond negru…
  Dar Netbeans totusi e mult mai puternic. 😐

 2. radu.capan spune:

  Dacă nu mă înşel Komodo are un bug cu schemele de culoare, când se încearcă revenirea la o vechea schemă sau schimbarea ei (rămân elemente din cea veche valabile în noua schemă unde acestea nu sunt definite).
  Nu am testat Netbeans dar din ce văd pe sit pare mult, mult mai tare… Să înţeleg că se lansează lent? Nici Komodo, faţă de Notepad++, nu excelează. De musai voi încerca şi Netbeans.

 3. Ionut spune:

  Trebuie neaparat sa il incerci, si nu uita nici de Aptana Studio.
  De fapt, cred ca acestea doua (Netbeans si Aptana) sunt cele mai puternice editoare free (chiar mai puternice decat Dreamweaver in ceea ce priveste scrierea codului PHP).

 4. radu.capan spune:

  Aptana s-a despartit de PHP din pacate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *