Documentele spun multe… doriţi?


Intenţionat m-am auto-citat 🙂 după un articol din decembrie 2007: Fotografiile spun multe… doriţi? Avertizam atunci asupra faptului că fotografiile digitale (şi nu numai, ci şi de exemplu imaginile generate în editoare gen Photoshop) conţin o serie de informaţii suplimentare… pe care poate le doriţi… poate nu. Nu încercaţi să păcăliţi pe cineva că o fotografie este de la o altă dată decât cea când a fost făcută… decât dacă aţi şters sau modificat EXIF-ul. Acum avertismentul aş dori să îl repet pentru documente DOC. Dacă tocmai aţi făcut un document în care vă muştruluiţi şeful şi i-l transferaţi în reţea, sperând că nu vă va depista, meta-informaţiile documentului s-ar putea să vă dea de gol! Ups…

imagine

Poate nu am dat cele mai bune exemple dar sper că aţi prins ideea. Înainte de a publica un document MS Word pe web gândiţi-vă dacă vă deranjează sau nu faptul că oricine poate afla cine apare ca deţinătorul licenţei pentru program, câte ore s-a lucrat la text, când a fost fişierul creat, când a fost ultima oară salvat ş.a. Mda… multe se pot afla. Cel mai adesea nu vă va deranja aşa ceva… dar cine ştie? S-ar putea să vă intereseze Doc Scrubber, un program – ce mi-ar fi plăcut să fie portabil, dar din păcate cere instalare – care poate analiza, iar la nevoie şterge informaţiile ataşate unui document MS Word, OpenOffice sau altele similare (ce salvează în format DOC – încă DOCX nu e suportat). Păcat că nu merge generic pentru tipurile de documente MS Office.

Dacă vreţi să verificaţi ce meta-informaţii sunt, apelaţi la butonul Analyze. Dacă vreţi să treceţi la acţiune apelaţi la butonul Scrub. Foarte util e faptul că poţi încărca un document sau indica un director cu documente, şi uite aşa faci o ştergere rapidă la n documente. Vedeţi mai jos informaţiile ce sunt identificare şi pot fi şterse (bifând corespunzător). E şmecher că autorul şi compania le poţi “reseta” la ce valori doreşti (Traian Băsescu, Preşedinţia României). Cam atât… Simplu de folosit şi de aur în anumite contexte!

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *