IrfanView fără interfaţă!


Prin mai multe forumuri şi articole (inclusiv pe CNet.ro) am văzut oameni care au încercat să înlocuiască IrfanView cu alt viewer, reuşind doar să se întoarcă de fiecare dată înapoi. Adevărul e că IrfanView e un program minunat: rapid ca un vizualizator, puternic ca un editor mediu de fotografii şi compatibil cu aproape toate fişierele grafice existente. De ce l-am înlocui, deci, cu altceva? Un motiv ar fi aspectul. Interfaţa nu e tocmai un model de design. Chiar dacă ar fi, cine vrea să vadă o fereastră de editor când arată poze familiei şi prietenilor? Strică cumva tot romantismul. Din fericire putem scăpa de acest neajuns cu mare uşurinţă folosindu-ne de dialogul Properties.

imagine

Este de ajuns ca în secţiunea Start/Exit să alegeţi opţiunea marcată deasupra cu roşu ("Start in full screen mode ([…]; single ESC for program exiting"). Imaginile se vor deschide acum direct în full screen şi veţi putea ieşi (cu ESC) fără să vedeţi programul. E nevoie, desigur, să ştiţi câteva comenzi de tastatură pentru navigare:

  • spaţiu şi săgeată dreapta pentru imaginea următoare
  • backspace şi săgeată stânga pentru imaginea anterioară
  • enter pentru a ieşi din fullscreen în interfaţă
  • folosiţi rotiţa mouse-ului pentru navigare rapidă
  • plus şi minus sau alternativ ctrl şi rotiţa mouse-ului pentru zoom

Pentru a a avea o experienţă şi mai plăcută, particularizaţi secţiunea pentru fulscreen. În imaginea de mai sus vedeţi selectată opţiunea de resampling pentru fullscreen şi zoom, care duce la o calitate mai bună a imaginii. Avertismentul despre viteza de încărcare este depăşit pentru orice calculator care funcţionează decent. Puteţi alege alpha blending dacă vreţi o tranziţie graduală de la o imagine la alta. Efectul e plăcut, dar mie mi se pare că încetineşte lucrurile. În sfârşit, poate fi recomandabil să ascundeţi cursorul mouse-ului şi textul care se suprapune pe poză. Totuşi, gândiţi-vă dacă vreţi să schimbaţi aceste setări. Dacă vreţi să daţi comenzi (ex: delete) din fulscreen, sau dacă numele pozelor contează pentru dumneavoastră, poate ar fi mai bine să le lăsaţi aşa.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *