Komodo Edit şi scrierea de macrouri


Unul dintre lucrurile care îmi plac la editoarele pentru programatorii web este posibilitatea de a avea macrouri scrise manual. Majoritatea editoarelor oferă eventual posibilitatea de a înregistra macrouri… bun, bun pentru evitarea sarcinilor repetitive… dar totuşi limitat. În cazul editorului Komodo (şi al altora) cu puţin studiu prinzi aripi şi scrii ce macrouri doreşti. Să vedem un exemplu simplu. Simplu = didactic. Dar sincer mie îmi este practic: adesea iau un text din MS Word, îl mut într-o pagină HTML şi aş avea nevoie ca fiecare linie să fie prefaţată de <p align=”justify”> şi să îi adauge la sfârşit </p>. Cum putem face aşa ceva?

imagine

Cum nu am găsit ceva de genul New macro am dat să înregistrez un macro nou… dar nu am făcut nimic în el. Apoi am editat codul acestui macro. Pun mai jos codul (poate fi Python sau JavaScript… eu am optat pentru JavaScript). Pe scurt: am luat în variabila selText textul selectat în Komodo Edit. L-am „spart” la enter-uri, ca să am un array cu fiecare linie în parte. Am reconstruit apoi textul în altă variabilă, la fiecare linie punând înainte şi după tagul p. Nu e simplu?

[JSCRIPT]// Macroul meu pentru p align=justify

komodo.assertMacroVersion(2);

var selText = komodo.editor.selText;
var newText = "";
stringArray = selText.split("\r\n");
arrayLength = stringArray.length;
for (var i = 0; i < arrayLength; i++){
newText += "<p align=\"justify\">" + stringArray[i] + "</p>\r\n";
}
newText = newText.substring(0,newText.length-2)
if (komodo.view.scintilla) { komodo.view.scintilla.focus(); }

komodo.view.selection = newText;
komodo.view.selection = ”;[/JSCRIPT]

Apoi, dacă vă uitaţi la captura de mai sus, din tabul Key Binding am pus ca macroul să fie apelat la Ctrl-Shift-P. Rezultatul? Ori de câte ori am un text de oricâte linii şi doresc ca fiecare linie să fie încadrată corespunzător cu tagul p marchez acele linii apoi apăs Ctrl-Shift-P. Şi instant am codul aranjat.

Acum daţi frâu liber imaginaţiei. Puteţi scrie rapid un macro care să „îmbrace” textul selectat cu tagul pentru comentarii. Sau cu <?php echo(…); ?>. Şi altele. E relativ uşor. Mai apelaţi la documentaţie pentru o mână de ajutor. Komodo Edit are şi o comunitate vie în jurul lui, deci nu vă sfiiţi să cereţi ajutorul pe forumul de acolo.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *