Tipăriţi broşuri A5 din Word


Un truc foarte-foarte important pentru cei care listează texte ce trebuie uşor consultate. Formatul A4 e dificil de manipulat, aşa că eu prefer adesea să listez ca broşură A5 şi să trag nişte capse la mijloc (ştiţi cum? se ia o scârţâietoare, un capsator care se deschide la 180 de grade, se loveşte cu broşura deschisă pe poziţia unde ar trebui capsat, apoi se îndoaie manual capsa la extragerea din scârţâietoare). Am făcut în ultimii aproape două zeci de ani zeci de broşuri la diverse evenimente. Unii au impresia că trebuie să apelezi la firme de tipărituri sau la programe specializate pentru tipografie. Deloc: pentru broşuri mici (adică nu de 100 de pagini) şi fără mari pretenţii, se poate face totul din Word şi cu lucru manual.

imagine

Există un singur mic mare secret: un click unde e arătat mai sus în fila Page Layout, secţiunea Page Setup, apoi de la Multiple pages alegeţi Book fold. Atât! Incredibil, dar doar atât. Automat foaia A4 devine A5. Aranjaţi textul să încapă în formatul A5. Nu uitaţi să puneţi număr de pagini, ca să vă uşuraţi munca atunci când “reconstituiţi” broşura. Apoi neapărat să aveţi un multiplu de 4 la numărul de pagini. Să zicem că aţi făcut un document de 8 pagini. Trimiteţi-l la imprimantă. Speriaţi? Nu e cazul. Pentru că i-aţi spus că e Book fold (împăturire tip carte), MS Word va trimite la imprimantă exact combinaţiile de pagină dorită. Dvs puneţi o foaie A4 şi pe ea vor fi tipărite paginile A5 cu numărul 1 şi 8 (de fapt 8 şi 1); apoi puneţi foaia, aceeaşi, pe dos şi se va tipări 2 cu 7; o altă foaie şi tipăreşte 6 şi 3; o întoarceţi pe dos şi tipăreşte 4 şi 5. Îndoiţi în două foile A4, băgaţi una în alta şi aveţi broşura!

Merge. Testat de ani de zile. Desigur, rămâne “împreunarea” foilor, capsarea…. poate la copertă folosiţi un carton. Trebuie să gândiţi coperta I şi IV… Dar cert e că puteţi face chiar Dvs cu MS Word, nu trebuie să apelaţi la firme şi să vă coste scump. Pentru întâlniri pretenţioase, cu buget disponibil, evident nu se apelează la soluţii de “gospodină casnică”. Dar pentru întâlniri de tineret sau cine ştie de care vă recomand să încercaţi (dacă îţi trebuie 5-6 broşuri nici o firmă nu îţi va accepta o comandă aşa mică). Veţi avea control 100% asupra broşurii. Dacă vreţi o mostră descărcaţi de aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (15 evaluări, media: 4,93 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. alin spune:

  Foarte interesant. M-am lovit si eu de problema asta dar n-am stiut de „trucul” asta. Daca va spun ce combinatii de pagini, calcule etc am facut, v-ati distra. De acum am solutia! Toata stima.

 2. radu.capan spune:

  Mă bucur să fie util şi unei persoane. Mi-am dat seama că de explicat e greu… dar cine s-a chinuit cu „tipăresc pg 1 cu pg 20, 19 cu 2, 3 cu 18, 17 cu 4 ş.a.m.d.” ştie ce am vrut să explic şi va înţelege cât de mult se poate uşura munca.

 3. sorin spune:

  Exceptional de simplu. E drept ca foarte rar am avut nevoie de a face citeva pagini in format „brosura”, dar de fiecare data tehnica manuala reusea sa ma scoata din sarite: practic tipaream o foaie de 4 ori, manual re-introdusa de fiecare data inapoi in imprimanta (!) si pentru care trebuie sa-mi fac in prealabil „combinatia de pagini-pereche”. Rezolvarea este incomparabil mai aleganta. Felicitari.

 4. petrica spune:

  Care Word folosesti, fiindca eu am MS Word 2007 si nu are book-fold sau nu l-am gasit eu?

 5. radu.capan spune:

  Este in toate versiunile de MS Word. Folosesc book-fold poate si de 15 ani, in MS Word, in toate versiunile din acest timp existand.

 6. DanD spune:

  Sunt convinsa ca informatia este utila mai multor persoane! Multumim! 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *