Sume în MS Excel şi Google Docs


Ştiu că nu foarte mulţi sunt prieteni cu Excel. Dacă ar fi să fac un top al aplicaţiilor din MS Office pe care le văd cel mai des instalate la prietenii şi cunoscuţii mei, MS Word e pe primul loc, desigur; mulţi au apoi PowerPoint pentru a vedea şi crea prezentări; exceptând cei care au de-a face cu economia şi contabilitatea, foarte puţini îşi pun MS Excel (sau îl folosesc, chiar instalat fiind); şi mai rar MS Access (însăşi termenul de “baze de date” îi sperie pe mulţi); iar MS Publisher… ce să mai spun, mi se pare oaia neagră (dintre aplicaţiile la care m-am oprit eu din MS Office, nu merg mai departe), deşi e foarte util, căci şi în familie ai nevoie de pliante, afişe, invitaţii ş.a.

imagine

În timp ce nu îmi propun să fac reclamă Excel-ului, aş vrea să mă opresc la ceva foarte elementar, foarte de bază: sumele. Adesea ajungem să facem liste, de exemplu de cumpărături. Eu prefer să folosesc o soluţie cu foi de calcul (offline, precum Excel, sau online precum Google Docs) decât un calculator (aplicaţia Calculator din Windows) pentru că prefer să am lista sub ochi, cu tot cu denumirile produselor, decât o sumă tot completată, în care e greu să dai înapoi. Fictiv eu am pus mai sus nişte fructe şi, să zicem, numărul de kilograme vândute. Doar marcând celulele cu numărul de kilograme în bara de jos (statusbar) a aplicaţiei MS Excel au apărut informaţii utile: media celulelor selectate, numărul şi suma lor. Fără să fi făcut altceva decât să marchez nişte celule. Cine spune că trebuie să studiezi vreo documentaţie pentru aşa ceva?

imagine

Am mutat datele într-o foaie de calcul din Google Docs (licenţă MS Office probabil nu aveţi, dar un cont Google aproape sigur aveţi). Din nou, în clipa în care am selectat celulele cu numerele în colţul dreapta-jos am avut suma. Acolo e de fapt o listă şi dacă o deschidem vedem ce ni se oferă: suma, media, numărul de celule, minimul şi maximul. Foarte rapid, nu? Şi lucrurile nu se opresc aici dacă aveţi (mici) pretenţii. Să zicem că doriţi în această foaie de calcul să aveţi undeva notată suma kilogramelor. Simplu într-o celulă punem =SUM(B2:B10) şi dăm enter: în mod magic vom vedea acolo suma. Când punem un egal foaia de calcul ştie că vine o formulă. Noi mergem pe cazul simplu de sumă, cu funcţia SUM, ce ia ca parametrii celulele de însumar. Puteam să scriem =SUM(B2;B3;B4;B5;B6;B7;B8;B9;B10), indicând toţi factorii pentru sumă. E mai simplu să punem primul şi ultimul, şi două puncte între, şi atunci se va înţelege că e toată seria, de la B2 la B10. Apropo, dacă nu v-aţi prins ce e B2 e coloana B, linia 2, adică prima cantitate în kilograme de însumat.

Am făcut un scurt screeencast pentru a exemplifica nişte funcţii de bază. Dincolo de sumă (adică şi MIN, MAX şi AVERAGE). De ce e foarte util? Să zicem că ne dăm seama că nu sunt 381 kilograme de caise, ci 318. Dacă am făcut calculul cu calculatorul din Windows ciao! efort degeaba, trebuie reluat de la zero (sau făcută diferenţa dintre 381 şi 318 şi scăzut). Într-o foaie de calcul pur şi simplu modificăm valoarea şi suma se va actualiza automat. Da, automat. Începeţi să înţelegeţi de ce contabilii îndrăgesc atât de mult programele sau webaplicaţiile de calcul tabelar?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *