Dezastrul ecologic din Golful Mexic vizualizat pe web


Zilele acestea toate privirile se îndreaptă spre Africa de Sud: fotbal, mulţimi de oameni, distracţie, imagini frumoase. Dar să ne amintim de 20 aprilie 2010, o dată care celor mai mulţi dintre noi nu le spune nimic. Totuşi aceasta va rămâne probabil în istorie ca ziua uneia dintre cele mai mari catastrofe ecologice posibile. Probabil mulţi vor obiecta că avem deja destule probleme legate de greutăţile vieţii cotidiene sau faptul că evenimentul a avut, pardon … are loc la mare depărtare şi nu afectează mediul înconjurător din România sau Europa. Din păcate şi presa zilnică de la noi nu îi acordă mare atenţie: din câte o urmăresc eu în luna iulie nu au mai apărut informaţii relevante, deşi pata de ţiţei creşte şi creşte.

imagine

Eu doresc că readuc puţin tema în actualitate, nu de alta dar şi în Marea Neagră sau în Marea Nordului se extrage ţiţei din mare iar astfel de accidente sunt şi aici posibile. Aş începe cu un mic exerciţiu de imaginaţie propus de realizatorii site-ului Ifitwasmyhome.com.

Prin intermediul serviciului Google Maps este vizualizată mărimea suprafeţei afectate de ţiţeiul scurs la faţa locului. La startul aplicaţiei este recunoscută locaţia vizitatorului astfel încât acestuia îi imagineeste indicată suprafaţa care ar fi afectată în jurul domiciulului său. Totodată se poate introduce o localitate anume pentru a trimite prietenilor o hartă cu suprafaţa marcată. De fapt acesta este şi scopul principal al paginii: de a face cât mai cunoscută amploarea catastrofei. Site-ul preia datele de la National Oceanic and Atmospheric Administration, fiind actualizate cel puţin la fiecare 24 de ore. Sunt oferite şi unele statistici din care aflăm că sunt afectate 400 de specii de animale şi între timp au fost găsite moarte 270 de broaşte ţestoase şi 36 de delfini. Imagini sugestive găsiţi ca de obicei pe site-ul Boston.com (vă recomand să accesaţi linkul în orice caz).

În directă legătura cu această temă amintesc o acţiune a organizaţiei Greenpeace, care propune transcrierea/redesign-ul logo-ului companiei petroliere BP, ceea care se face vinovată de întreaga catastrofă mai ales prin managementul defectuos. Pentru cei interesaţi să participe sunt puse la dispoziţie mai multe motive oficiale ale logo-ului BP iar data limită pentru trimiterea rezultatelor este 28 iunie 2010. Noile logo-uri pot fi admirate pe pagina acţiunii sau în albumul dedicat de pe serviciul Flickr.com (eu am preluat în lateral acest logo).

La final vă invit să vizionăm un videoclip care probabil redă, chiar dacă într-un mod ceva prea exagerat, cel mai bine viziunea majorităţii oamenilor (sau mai bine zis ceea ce li se induce) despre problemele de mediu.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Alte modalităţi şi forme de vizualizare sunt oferite şi într-un recent material de pe MakeUseOf.com: http://www.makeuseof.com/tag/6-ways-visualize-bp-oil-spill/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *