DOSBox readuce jocurile DOS chiar şi sub Win 7


Am citit zilele trecute articolul Top 10 jocuri PC celebre, acum gratuite. Cei de la Go4it.ro oferă linkuri spre descărcare chiar de pe propriul server, ceea ce e de bine (desigur, jocurile de acum zece ani nu aveau nici măcar dimensiunie de – mulţi – MB, deci meritoriu nu e atât “sharing”-ul de spaţiu, cât faptul că le poţi descărca imediat în loc să alergi pe net aiurea, dat fiind că aceste jocuri nu mai au de mult paginile lor web). Mi-am reamintit cu plăcere de “maşina incredibilă”, dar şi de Dune care – văleu! – câte nopţi nu mi-a mai consumat… La fel şi Warcraft. Era vremea când imaginaţia juca un rol mai important – ce conta grafixa pixelată când în mintea ta vedeai totul clar?

imagine

Din lista tocmai indicată mi-a făcut plăcere să îmi amintesc şi de simpaticii Lemmings, precum şi de explozivul Dyna Blaster. Sunt acolo însă şi jocuri pe care nu le-am încercat niciodată. Ştiu că unii vor spune ”nu ştii ce ai pierdut”, dar niciodată nu m-a tentat Quake (mi-a plăcut însă Wolfenstein 3D), Need for Speed sau Worms. Dar fiecare cu gusturile lui. Ceea ce vreau eu să vă spun este că dacă veţi sări pe top pentru a vă descărca, de dragul anilor apuşi, careva dintre jocuri s-ar putea să aveţi surpriza să vedeţi că nu mai rulează. Jocuri vechi, maşini noi… nu ar trebui să ne mire. Prin 2007 pomeneam de DOSBox, soluţia pentru a rula jocuri DOS chiar şi sub Windows 7. Găsiţi aici instalatorul pentru Windows, dar nu numai.

imagine

Primul pas după ce lansaţi programul este să “mount”-aţi directorul unde aveţi jocurile. De exemplu la mine am pus jocul Dyna Blaster pe g:\temp\dyna şi drept urmare am dat comanda mount c: g:\temp\dyna, după care desigur din c: (e virtual) am putut lansa dyna.exe. Şi… surpriză… a mers. Inclusiv cu sonor! De aceea m-am gândit să scriu aceste rânduri. Dacă vreţi să faceţi o întoarcere în timp la jocuri care poate v-au rămas întipărite în inimă, atunci DOSBox e calea prin care trebuie (la unele cel puţin) trecut pentru a le putea rula.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. cosminv spune:

  Imi cer drepturi de co-autor. Eu am scris la comentarii la jocuri despre Dos Box. 🙂

 2. radu.capan spune:

  Hehe… Adevărul este că am dat să lansez Dyna Blast, nu a mers, şi atunci am googălit „how to run DOS games in Windows 7” şi aşa am dat şi mi-am reamintit de DosBox. Mi-am zis să îl încerc şi aşa a ieşit textul de mai sus. Poate că m-am uitat şi peste comentarii, nu mai reţin, şi subliminal mi s-a fixat „Dos Box”. 😉

 3. jürgen.toth spune:

  Tocmai a ieşit o nouă variantă portabilă DosBox: http://portableapps.com/apps/games/dosbox_portable

 4. mada spune:

  Dar ce facem atunci cand nu putem lansa programul? Primesc eroarea: this system does not support fullscreen mode.

 5. Synthia spune:

  Buna. Poti sa ma lamuresti si pe mine, te rog, cu un detaliu din articolul tau, care app, a fost foarte folositor, mai ales ca incercam de ceva timp sa rulez jocul Dyna Blaster si Prehistorik pe windows 7. Ai zis – „am pus jocul Dyna Blaster pe g:\temp\dyna şi drept urmare am dat comanda mount c: g:\temp\dyna ” – poti sa detaliezi? In sensul nu stiu exact unde anume sa pun jocul, de exemplu daca il pun in d:\program files\ dyna e in regula? ( eu am doar partitiile c si d) Apoi as vrea sa stiu de unde dau comanda „mount c: g:\temp\dyna „? Presupun ca sunt intrebari prostesti, dar nu sunt o cunoscatoare a domeniului, asa ca m-as bucura daca mi-ai raspunde pt ca mi-e dor de jocurile alea. Multumesc anticipat!

 6. Flavia spune:

  Am descărcat și DosBox, am făcut un folder în C și le-am descărcat toate acolo. Am deschis DosBox și știu că trebuie să scriu acolo ceva să meargă jocul dar ce? Mulțumesc.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *