Photo Fuse în nou Windows Live Photo Gallery


Dincolo de interfaţa cu “panglică” (noile taburi sau file incluse de MS Office 2007), Windows Live Photo Gallery, din pachetul beta Windows Live Essentials, are câteva instrumente noi, iar Photo Fuse mi se pare cel mai original. Că o fi existând şi în alte produse nu neg, dar pentru mine e ceva nou şi tare simpatic. La ce ne ajută? Păi să vă spun că eu când fac fotografii cu persoane fac multe, multe dubluri. De ce? Pentru că abia când ajungi acasă şi descarci fotografiile îţi dai seama dacă toţi erau “prezentabili”. Cu cât sunt mai mulţi în fotografia (de grup) cu atât cresc şansele ca unul 1) să nu se uite în obiectiv; 2) să aibă ochii semideschişi sau închişi de tot (clipea); 3) să se strâmbe urât din cauza soarelui… (şi altele).

imagine

Să vedem un caz simplu. Mi-am fotografiat copiii la Grădina Botanică acum câteva luni. Într-una din fotografii îmi plăceau zâmbetul la doi, dar a treia, fata cea mare, era cu ochii închişi. În următoarea fotografie era cu ochii deschişi, dar ceilalţi mai reduseseră din zâmbet. Ce e de făcut? Am selectat cele două fotografii (vedeţi captura de mai sus) şi am dat click în fila Create pe instrumentul Photo Fuse. Puteţi aplica instrumentul şi pe mai multe fotografii, caz în care durează desigur mai mult, până se fac alinierile necesare, dar, surpriză, după acest timp de aşteptare aveţi fotografiile suprapuse şi cu opţiuni la un click distanţă! Da, da, da! Vedeţi mai jos cum la capul fetiţei mari am varianta originală (cu ochii închişi) şi apoi varianta din a doua fotografie (cu ochii deschişi).

imagine

Un click pe varianta a doua şi s-a făcut înlocuirea. Observaţi mai jos rezultatul final. I-a “înlocuit” capul dintr-un click. Revenind la captura de mai sus: dacă aveţi 5 fotografii, lista de opţiuni va include desigur 5 variante. Apoi dreptunghiul trasat peste fotografie e modificabil, variantele reflectându-se automat după selecţie. E important să jonglaţi cu acest dreptunghi de selecţie pentru că Photo Fuse nu e chiar un instrument magic! Uneori vor fi vizibile deplasări nedorite, caz în care reveniţi la dreptunghi şi schimbaţii zona acoperită. Iar când aţi ajuns la rezultatul dorit cu un click în altă regiune din fotografie puteţi repeta procedeul pentru alte elemente ce le doriţi schimbate. Da… elegant şi rapid, cu rezultate destul de bune.

imagine

TechCrunch prezenta această noutate la începutul lunii iunie. Acum am putut testa personal cele descrise atunci. Vă las cu clipul TechCrunch despre Photo Fuse şi subliniind încă o dată: nu e ceva magic! Nu va merge oricând, oricum (dacă veţi urma linkul anterior şi vă uitaţi la prima fotografie, cea “trucat”, veţi sesiza “defectul” la bară). Dar cu puţină străduinţă şi cu mai multe fotografii din acelaşi unghi puteţi să rezolvaţi aspectele nedorite. Ultima poză de grup (cu 30 de persoane) am făcut-o în 10 exemplare. Ştiam eu de ce 🙂 .


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. gyges77 spune:

  Nu agreez deloc genul acesta de „fotoşopare”. Mai ales cand se aplica la persoane dragi si la evenimente sau ocazii unice. Unde mai este originalitatea, placerea contemplarii, cand stii ca nu reflecta realitatea? Altii poate nu sunt atata de scrupulosi ca mine… Este o inovatie tehnologica pe care nu o aplici oricand si oriunde fara discriminare. Parerea mea…

 2. radu.capan spune:

  Prin ce nu reflectă „realitatea”? Nu e vorba că ai adăuga ceva la natural (încă un cap, trei mâini, piele albastră gen Avatar), ci e doar un „mix” pentru a salva fotografiile de detalii imperfecte. Uneori ele dau deliciul, alteori ruinează o fotografie.

 3. sorin spune:

  Photo Fuse este un instrument interesant pentru mici corectii in fotografii. Iar daca este „fotoşopată”, nu inseamna ca procedura trebuie aplicata la absolut toate fotografiile. Uneori este nevoie de un astfel de „foto-montaj”, fiind mai rapid decit softurile specializate de prelucrare de fotografii. Chestie de gusturi… Si chiar daca fotografiile sint cit se poate de „reale”, de multe ori se impun mici reglaje (contrast, luminozitate, saturatie, balans, etc.). De asemenea, un alt soft pe care eu il consider interesant, este Inpaint, prezentat de Cnet.ro aici http://www.cnet.ro/2009/11/03/doar-azi-gratuit-inpaint-2-0/.

 4. gyges77 spune:

  A pune un zambet acolo unde n-a existat consider o falsificare a realitatii. Daca deschizi o revista mondena de la noi sau de oriunde, poti fi sigur ca 80% din imagini sunt mai mult sau mai putin fotoşopate. Am avut curiozitatea sa ma interesez de practicile din domeniu. Am urmarit si cateva documentare, si nu mi-a venit sa cred in ce masura sunt alterate imaginile din aceste reviste mondene. Cu soft-urile actuale a devenit o joaca de copil sa sterzi un semn de pe obraz, sa stersi o persoana dintr-o poza sau sa schimbi pozitia unui membru. Cautati cu google: photoshop magazine mistakes. Am devenit sceptic oridecateori privesc o poza intr-o revista. Incep sa cred ca, in ceea ce priveste mass-media, dezavantajele acestor tehnici surclaseaza beneficiile. Punctul meu de vedere…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *