10 facilităţi care lipsesc (cică) în WordPress


Într-un articol de astăzi de pe SixRevisions se vorbeşte despre 10 Missing Features in WordPress. Am parcurs cu interes articolul pentru că şi eu consider că WordPress-ului îi lipsesc în mod categoric câteva lucruri. În mod nativ. Desigur, cam tot ce reproşează autorul se poate rezolva printr-un plugin (şi îmi voi permite drept urmare spre completarea articolului original să vă indic posibile soluţii, adică pluginuri). Ar fi bine ca aceste funcţiuni să treacă în WordPress? Dacă 90% dintre utilizatori le folosesc… da. Dacă nu, atunci mai bine rămân instrumente adiţionale. Dar să vedem lista.

imagine

 1. Sistem de caching
  Adevărat, foarte adevărat. Sper cândva WordPress să ofere nativ aşa ceva. Cu cât un sit creşte ca dimensiuni şi are mai mulţi vizitatori consumă mai multe resurse. Gândiţi-vă că fiecare pagină cere n interogări ale bazei de date, deşi poate conţinutul nu se modifică ore/zile/luni… Noi folosim W3 Total Cache, dar mai este WP Super Cache şi altele…
 2. Paginare mai bună
  Desigur, nu doar “articol următor” şi “articol anterior”. Când ai o sută de articole (sau sute) nu e o metodă bună pentru vizitatori ca să “frunzărească” situl. Noi folosim WP PageNavi, din familia extraordinară a pluginurilor lui GaMerZ. Din păcate acum câteva luni autorul şi-a abandonat toate pluginurile, ele fiind preluate de diverşi inimoşi. Nu şi-au pierdut neapărat valabilitatea… Oricum, pe lângă WP PageNavi mai sunt şi altele similare.
 3. Articole related
  E o practică foarte comună să indici articole pe teme asemănătoare pentru a-i păstra pe vizitatori pe situl tău. WordPress nu oferă aşa ceva. Sunt însă pluginuri pentru aşa ceva. Căutaţi related post wordpress plugin şi veţi găsi câteva soluţii. Pe CNet.ro folosim sugestiile oferite de Simple Tags, dar pe alte bloguri folosesc Yet Another Related Posts.
 4. Roluri mai nuanţate
  În WordPress sunt câteva roluri clare: administrator, editor, autor, contributor şi abonat. Uneori ai nevoie de ceva mai mult decât atât (precum contribuitori cu drept de încărcare). Am folosit Role Manager, care e cam abandonat. Capabilty Manager e ţinut mai la zi, nu chiar la zi.
 5. Integrarea cu servicii sociale
  Uh, sunt eu mai antisocial? Nu prea m-a pasionat subiectul. Jurgen a vândut un pont când a scris despre Buton Like a la Facebook în WordPress. Un punct de plecare mai bogat e Top 20 Social Bookmaking Plugins for WordPress – Share your Posts.
 6. Statistici
  Ei bine, cu Google Analytics sau StatCounter nu simt nevoia la ceva “inclus” în WordPress. Dacă vreţi statisici ca la WordPress.com vedeţi acest plugin. Sunt multe, trebuie doar căutate.
 7. Constructor de formulare
  Da, poate mulţi s-ar aştepta ca pentru un formular de contact să nu trebuiască să apelezi la un plugin. Şi totuşi, aşa merg acum lucrurile. Cel mai complex (categoric prea complex dacă vrei doar un simplu formular de contact) e Contact Form 7.
 8. Minificarea sursei
  Mda, chestie de optimizare, dar cu pluginuri precum W3 Total Cache poţi rezolva problema.
 9. Căutare mai bună
  Da, da, da! În sfârşit ceva la care subscriu 100%. Aici WordPress ar trebui nativ să fie mai bun. Căutarea din WordPress nu mi-a plăcut de la început. Pe când una care caută mai bine (nu doar exact) şi care să permită şi filtrarea pe categorii de exemplu? Prin 2008 am scris despre un plugin în Căutarea în WordPress… dezlănţuită.
 10. Evaluarea articolelor
  Aşa cum de web 2.0 ţine posibilitatea de a comenta materialele, lumea s-a obişnuit şi cu “notele”. Fie că se reduce la thumb up sau down, sau 10 steluţe, e util un sistem de rating. WP PostRatings era tot al lui GaMerZ. Abandonat de autorul iniţial, acesta nu pare a fi fost preluat de altcineva. Dar sunt alternative, trebuie doar căutate – de exemplu GD Star Rating.

După cum vedeţi, cele mai multe lucruri de care WordPress e acuzat că nu le include se regăsesc ca pluginuri. Eu unul nu aş vota pentru a se include toate facilităţile de mai sus nativ în WordPress. Poate: caching, roluri nuanţate, minificare şi căutare. Dar, repet, tot ce e mega-folosit, mega-popular, e de aşteptat să ajungă – mai devreme sau mai târziu – în WordPress.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 4,75 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Ionut Staicu spune:

  GD Star Rating este o porcărie cruntă. Încarcă vreo 10-20kb CSS doar pentru a afișa 10 stele. Not cool!

 2. jürgen.toth spune:

  O posibilitate pentru un sistem de caching mai bun poate fi şi utilizarea pluginului WP Cache Inspect: http://wordpress.org/extend/plugins/wp-cache-inspect/

 3. Mihai Marica spune:

  Pentru caching eu as sugera DB Cache Reloaded, pe care il folosesc de cateva saptamani si mi-a scazut timpul de incarcare mai bine decat WP-SuperCache (am vazut asta in Google Webmaster Tools). In plus, nu trebuie sa dai „clear cache” cand schimbi ceva 😉

  As adauga in lista ta si suportul multilingual, pentru care folosesc WPML, chiar daca nu toti au nevoie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *