YouTube, HTML5, Opera 10.60


Astăzi Opera a mai avansat puţin, ajungând la versiunea 10.60, care, citez introduce noi facilități, navigare mai rapidă, calitate şi stabilitate îmbunătăţite. Nou în Opera 10.60: Motorul JavaScript este acum semnificativ mai rapid.
Suportul îmbunătăţit pentru standarde avansate precum HTML5 şi video WebM este acum inclus. Opera vă poate solicita divulgarea locaţiei unde vă aflaţi, aducând un plus de utilitate siturilor web cu suport pentru geolocaţie. Sugestiile de căutare pentru furnizorii selectaţi vă ajută să găsiţi rezultatele mult mai uşor.
Am fost curios să văd cum merge Opera cu video WebM şi… merge.

imagine

Ionuţ ne explică aici că primul pas pentru a activa formatul video WebM propus de Google în YouTube este să mergem aici, de unde putem să intrăm sau să ieşim din cercul “experimentatorilor”. Mergeţi de exemplu la acest clip şi veţi vedea că nu se mai foloseşte flash ci apare scris HTML5 şi WEBM. Ei bine, de astăzi Opera se alătură puţinelor navigatoare care redau bine noul format… care mai are ceva cale de parcurs până să elimine flash-ul, pentru clipuri video în speţă. Chrome 6, Firefox 4 (în curând), Internet Explorer 9 (în curând) şi Safari 4 au introdus (sau vor introduce când apar în versiune finală) suportul pentru HTML5+WebM. Opera 10.60 vine însă acum cu mai mult suport pentru HTML5, ceea ce e lăudabil. Se pare că la teste “rupe” Chrome ca viteză, aşa că pretenţia de “the fastest browser on Earth” nu e chiar vorbă în vânt.

imagine

Întorcându-mă la YouTube aş vrea să semnalez ceva ce am constatat astăzi (nu cred că facilitatea a apărut de mult… maxim de câteva zile). Dacă vreţi să includeţi un clip ştim că dăm click pe butonul Embed şi se va deschide un panou cu opţiuni, şi evident codul. Ei bine, până acum mă enerva în clipa în care aveam un clip HD, alegeam Play in HD, iar ca dimensiuni minima porneşte de la 580. Vreau o lăţime mai mică (cum am la un anumit blog)? Păi regula de trei simplă frate (noua înălţime este egală cu noua lăţime înmulţită cu 360 şi împărţită la 580)! Dar acum a apărut boxa Custom unde scrii fie lăţimea, fie înălţimea, şi cealaltă dimensiune e calculată automat şi se reflectă în cod. O chestie mică dar credeţi-mă că m-am săturat câtă regula de trei simplă am aplicat de când cu clipurile HD.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *