Firefox 4.0 are un prim beta


Cei curajoşi (la urma urmelor orice beta presupune instabilitate… oarecare şanse chiar să vă distrugă sistemul – asta spun ei de fiecare dată, ca să se scape de acuze ulterioare) pot să testeze deja Firefox 4.0. Evident, în acest moment este doar în limba engleză şi probabil versiunile în limbi vor fi disponibile poate la RC sau doar când s-a ajuns la versiunea stabilă şi finală. Versiunile pentru Mac şi Linux nu au apărut încă, dar sunt şi ele pe drum. Cei cu Windows sunt (din nou 😉 ) mai norocoşi. Şi de la lansare veţi sesiza ceva imediat: taburile au urcat, ca la Chrome. Dar tot două boxe, una pentru url-uri şi alta pentru căutare (distincţia nu e perfectă).

imagine

Apoi veţi sesiza un meniu redus la esenţă (apropo: unii deja îl urăsc aşa că a apărut un sfat despre cum să Remove Firefox 4.0’s big, ugly, unmovable orange button; apoi alt sfat: How to remove the Feedback button from Firefox 4). Apăsaţi Alt şi veţi regăsi vechiul meniu, cel extins. De asemenea veţi sesiza – doar pe durata beta-ului – apariţia unui buton mare de feedback în partea dreaptă. La un moment dat de acolo veţi primi invitaţia să participaţi la un sondaj. Evident, opiniile noastre, ale utilizatorilor, sunt foarte valoroase, după cum ni se explică în clipul ce apare şi în captura de mai sus (mergeţi la pagina de Welcome pentru a-l vedea). Noutăţile sunt prezentate sumar aici. Ţin în principal de schimbarea de design a aplicaţiei, un nou manager pentru extensii, suport mai bun pentru WebM şi HTML5, dar sunt şi noutăţi tehnice sau foarte tehnice (ex: un sistem de bază de date în Firefox).

imagine

Mai multe nu pot spune pentru că abia mi-am instalat acest beta… Oricum, lansarea tot nu e impresionantă (ca viteză), Firefox rămânând încă după Chrome şi Opera. Şi cum opinii apar deja, iată ce puteţi citi: First Look at the Improved and Redesigned Firefox 4.

PS: A apărut o versiune portabilă pentru Firefox 4.0 beta 1.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. Adi spune:

  Chiar azi am incercat Opera si mi s-a parut ca are o interfata foarte frumoasa. Ce bine ca Firefox 4 o va copia aproape identic.
  {sarcasm}

 2. Zorro spune:

  L-am instalat pe Windows XP şi arată foarte urât. Cred că este optimizat doar pentru Vista/7.

 3. Laur spune:

  Noh, sincer nu cred ca ma dezlipesc curand de Chrome, imi place cel mai mult simplitatea lui si mai ales sincronizarea marcajelor online.

  Daca cei de la Firefox nu fac un efort sa introduca sincronizarea marcajelor online au un minus din start din partea mea, in rest era si cazul sa introduca un suport mai bun pentru HTML5 si WebM.

  Iar ca design ce sa mai spun, s-au apucat de copiat, acel buton portocaliu este chiar enervant, sub nici o forma nu ar trebui sa isi aiba locul acolo.

  Oricum am auzit ca e pe vine Chrome 6, abia il astept.

 4. Csaba spune:

  Mie personal imi place foarte mult sa testez ultimele versiuni, fie beta fie finale, de programe indiferent de „domeniul” pentru care sunt create. Chrome 6 beta il baga in buzunar pentru totdeauna batranul firefox care nu stiu ce incearca sa faca in versiunea 4. Oricum de 9 ani de cand testez tot felul de versiuni beta, aceasta versiune beta 1 pentru firefox 4 este cea mai slaba si instabila versiune de program ce am vazut vreodata. Crash-uri peste crash-uri, incarcare grea a programului plus unele site-uri, pe scurt imi pare rau ca l-am instalat sa il testez. Bravo Chrome 6, chiar daca e beta, dar macar nu mi se inchid site-urile instantaneu ca si la firefox 4 beta 1.

 5. Mr Tom spune:

  E evident ca oamenii simpli iubesc lucrurile simple, daca voi folositi Chrome asta nu inseamna ca si altii trebuie sa-l foloseasca.

  Nu uitati ca simplitate = mediocritate.

 6. Laur spune:

  Mr Tom, aici de contrazic, de ce mult si prost cand se poate putin si bun.
  De exemplu Opera la umplut cu tot felul de prostii care mai multe 30% sunt inutile, si vreau sa spun ca Opera pentru Windows 7 inca nu este optimizat cum trebuie, vreau sa spun ca pentru fiecare tab deschis in browser se deschide un nou tab in bara de activitati cea ce este foarte streasant, pe cand la Chrome toate sunt in acelasi tab de activitati.

 7. gxg spune:

  Laur, presupun ca te referi la „thumbnail previews”.
  ele se pot dezactiva in Opera: http://www.howtogeek.com/howto/15909/disable-opera-thumbnail-previews-on-windows-7-taskbar/

 8. jürgen.toth spune:

  O statistică din aprilie despre utilizarea Firefox, oare va schimba noua versiune ceva?
  http://sixrevisions.com/infographs/firefox-statistics/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *