După Web PI vine WebMatrix


Microsoft continuă Web Platform Installer (sau Web PI) cu recent lansatul – în beta – WebMatrix. Acesta ne oferă “tot ce trebuie pentru a construi situri folosind Windows”. Şi acest tot e destul de serios. Adică pachetul oferă un server pe care rulează nu doar ASP.NET ci şi PHP, iar webaplicaţii gen WordPress sau Joomla (deci include şi un sistem de baze de date) ş.a. sunt doar la un click distanţă de instalare. Mai mult, WebMatrix permite şi publicarea via FTP, incluzând şi un editor pentru cod. Da, toate acestea sub o singură umbrelă. Sună bine, nu?

imagine

Cel mai bine ar fi urmăriţi clipul de prezentare ce se găseşte pe prima pagină. Apoi desigur sunt de explorat secţiunile Features, Workspaces şi Learn. Nu am folosit pachetul (inclusiv pentru că am deja şi Apache şi IIS instalate pe calculator) aşa că voi spicui de ici de colo admiţând că nu din propria experienţă. Citim deci că WebMatrix permite instalarea rapidă a unor webaplicaţii majore, ocupându-se de descărcarea fişierelor necesare dar şi de instalare. Captura de mai jos vă arată câteva dintre funcţionalităţile WebMatrix. Vedeţi în modul Site cum puteţi opri, porni, reporni serverul, dar totodată şi publica (WebMatrix poate publica inclusiv via FTP, doar fişierele modificate); în modul Files descoperim un editor “peste Notepad”, care conduce cu plăcere spre Visual Studio, pentru cine vrea mai mult; în fine, în modul Databases putem adăuga baze de date, tabele, modifica date, rula interogări ş.a.

imagine

WebMatrix este destinat pentru webmasterii începători şi de nivel mediu. De ce? Tocmai prin faptul că împachetează cât poate mai mult şi simplifică operaţiile comune. Nu e genul de soluţie care să îi satisfacă pe cei avansaţi, care vor control mai exact asupra serverului, au editorul lor preferat ş.a.m.d. Pentru toţi ceilalţi WebMatrix poate fi experienţa necesară pentru primii (şi nu doar primii) paşi. Nu uitaţi însă că e în beta. Dacă aţi încercat noul produs Microsoft împărtăşiţi-ne, vă rugăm, din experienţa Dvs.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *