PDFTools: vechi dar bun


Aş fi zis că am prezentat acest program pe CNet.ro, dar nu îl regăsesc. Trag concluzia că îl am pe calculator de ani de zile dar nu am scris despre el. Nu mă miră pentru că îl folosesc rar… dar este totuşi pentru mine esenţial. Vorbim deci despre PDFTools, un program care a îngheţat la versiunea 1.3 în 2007. Autorul a scos atunci o versiune “şchioapă”, promiţând că revine cu o versiune corectă… şi nu a mai făcut-o. Uf, mare păcat. Şi totuşi, culmea, programul este extraordinar. Simplu de folosit (deci mediocru – hehe – spune astăzi un comentator pe acest sit).

imagine

După cum vedeţi programul ne întâmpină cu o interfaţă minimalistă. Primul buton face o treabă excelentă: permite criptarea unui fişier PDF existent. De ani de zile generez PDF-urile (când am nevoie) din orice program cu CutePDF. Când vreau protejarea unui PDF îl şi criptez cu acest program. În primul câmp indicăm fişierul sursă; în al doilea fişierul destinaţie; sărim la al patrulea câmp pentru a scrie parola dorită. Vedeţi că putem bifa/debifa ce să se protejeze (tipărirea, copierea…). Din păcate perechea, decriptarea, nu funcţionează. Asta e şchiopătarea de care spuneam. Autorul scrie: Known Issue : The ‘decrypt’ function is broken in 1.3. Please use older version if you need decrypt function. I will include fix in next release. Dacă ştiţi parola la un PDF şi vreţi să îl salvaţi cu un alt nume şi fără protecţie, soluţia e să apelaţi la versiunea 1.2. Asta e…

imagine

PDFTools merge mai departe. Vedeţi din capturile de mai jos ferestrele pentru 1) unirea de PDF-uri (pur şi simplu adăugaţi câte doriţi, le aranjaţi ca ordine, indicaţi numele PDF-ului final şi apăsaţi butonul Join); 2) “spargerea” unui PDF în bucăţi, de la o pagină un PDF, până la “ia de la pagina n în sus/jos”. Mie mi-a mers fără probleme şi am avut adesea nevoie de aşa ceva. De exemplu recent am primit ca TIF-uri nişte pliante. Le-am “tipărit” cu CutePDF în PDF-uri, apoi am unit aceste PDF-uri într-unul singur cu toate informaţiile dorite.

imagine

Cu Stamp PDF putem pune un text sau o imagine pe paginile fişierului. Cât despre Rearrange PDF nu am folosit vreodată; nici PDF Creator. Găsiţi însă explicaţii pe pagina programului. Rămâne să sperăm că programul va fi reluat şi vom avea o versiune 1.4 care să rezolve decriptarea.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *