Alternative aspectuoase pentru Notepad


Ştiu, ştiu, programele trebuie să fie în primul rând utile. În al doilea rând să ofere şi o experienţă plăcută (de la estetică la utilizabilitate). Astăzi doresc să vă prezintă două editoare text ce seamănă cu Notepad… şi nu prea. În primul rând FluentNotepad, ajuns la beta 3 acum când scriu. Partea bună este că introduce o interfaţă grafică similară cu MS Office 2010. Desigur, unora nu le place această interfaţă… mie însă da. Problema e că programul e într-o fază foarte incipientă. Ctrl-O nu deschide un fişier, nu există funcţie de căutare şi nici de wrap (încadrarea textului în fereastra vizibilă), ş.a. Dar… arată bine! Poate în versiunea finală va fi şi util 🙂 .

imagine

Parcă ceva mai promiţător este Bend. Se defineşte ca “un editor modern de texte. Bend se inspită din clientul Zune, dar nu se limitează la el. Căutarea în pagină este a la Safari de la Apple. Iar taburile sunt inspirate din Chrome-ul de la Google. Acest editor de texte doreşte să fie elegant, curat şi să fie o plăcere să lucrezi cu el.” Pentru moment avem un alpha (deci nici măcar beta), dar funcţional. Din nou fără wrap (un must care după ce apare mai că face funcţională aplicaţia). Permite deci deschiderea mai multor fişiere în aceeaşi interfaţă, are evidenţierea sintaxei (syntax highlight) pentru câteva formate, sesizează modificarea externă a unui fişier deschis deja cu Bend (şi cere reîncărcarea lui atunci), căutarea şi înlocuirea se poate face şi cu expresii regulale… Cam atât. Nu sunt multe lucruri pe care le face acum, dar promite. Promite mult.

imagine

Acum rămâne să fim răbdători, pentru versiunile finale. Ambele cer .NET Framework 4, iar FluentNotepad are versiune portabilă. Bend în schimb cere instalare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Pentru cei care utilizează alternative la Notepad-ul clasic poate fi interesantă şi utilă aplicaţia Notepad Replacer, care poate fi descărcată de aici: http://www.binaryfortress.com/notepadreplacer/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *