Sculptris: modelare digitală


Recent, la nişte activităţi cu copiii, m-am jucat şi eu cu aluat sărat. Am scos nişte forme, le-am pus la cuptor la uscat, apoi le-am pictat. E interesant. Cu ceva imaginaţie poţi scoate nişte obiecte interesante! O experienţă digitală cumva similară oferă programul Sculptris. Acum a ajuns la versiunea Alpha 5, deci e un început. Şi nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva versiunea finală va deveni comercială. Poate pun răul înainte. Dar ce face programul? Mai întâi faceţi rost de el: urmaţi acest link şi la finalul primului text scrie “To download…” şi e un link. Despachetaţi arhiva undeva pe harddisk şi lansaţi executabilul (nimic de instalat).

imagine

Când porniţi programul veţi fi pus în faţa unei bile să zicem de plastilină (lut, argilă, după imaginaţie). Începeţi să modelaţi! Cum? Cu mouse-ul. Apăsaţi C sau dintre instrumente (sunt în colţul stânga-sus) alegeţi Inflate. Trageţi cu mouse-ul din bilă (poate veţi dori să măriţi la Size şi Strength – ca să fie lucrurile mai vizibile de început). Veţi observa că deformările se fac simetric! Aşa că dacă trageţi “ceva” din bila iniţială, mai din laterală, puteţi zice că aveţi… urechile la un cap de iepure 🙂 . Apăsaţi E sau alegeţi Crease şi veţi putea să trageţi o linie ca o adâncitură: bună pentru ochi. Şi aşa mai departe, fructificând şi celelalte instrumente (da, se poate şi roti modelul). Mai sus vedeţi o “operă” de 3 minute, iar mai jos – din galerie – un exemplu mai profesionist.

imagine

Dând click pe acolo veţi descoperi diverse facilităţi (precum schimbarea materialului). Şi tastele au diverse funcţiuni: spaţiu vă aduce aproape setările per instrument; tab face să dispară sau reapară instrumentele. Şi mai sunt şi altele. Vă las însă acum în compania unui clip demonstrativ. Nu veţi reuşi aşa ceva din prima, dar merită văzut ce se poate face cu acest Sculptris. A! Era să uit: daţi Open (Ctrl-O) şi din folderul models puteţi să porniţi de la altceva decât o bilă: de exemplu de la un trup uman!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *