VirtualBox: partajarea de directoare


În fine, cred că închei aici cu articolele despre VirtualBox cu problema directoarelor partajate. Teoretic e simplu: în setările unei maşini virtuale mergem la Directoare partajate şi adăugăm ce directoare dorim. Avem şi opţiunea de a le face doar citibile (readonly) sau modificabile (adică se pot şterge sau adăuga fişiere, pe lângă citi). După cum vedeţi mai jos, puteţi alege un director de pe HDD-ul local şi să îl botezaţi cum doriţi. Dar reţineţi acest nume pentru că e important apoi în maşina virtuală.

imagine

Vă invit să vedeţi help-ul de la VirtualBox, care explică cum se face pentru Windows, Linux şi alte sisteme de operare. Eu merg pe cazul meu, Linux Mint. Am deschis un Terminal şi am dat sudo -s pentru drepturi de root. Apoi a venit comanda ce se vede mai jos în fereastra din planul ce mai îndepărtat: mount -t vboxsf DirectorulSistemGazda /calea/spre/noua/locatie. Astfel am mount-at un director cu multe albume de muzică (se vede rezultatul în fereastra din planul al doilea), care au fost redate fără probleme (în player-ul din fereastra din prim plan).

imagine

Dacă doriţi ca această operaţie de mount-are să fie automată, odată cu boot-area sistemului oaspete, în cazul Linux se adaugă în /etc/fstab o linie de genul DirectorulSistemGazda /calea/spre/noua/locatie vboxsf defaults 0 0. Şi astfel veţi putea folosi anumite directoare în mai multe sisteme de operare. Cred că astfel am acoperit informaţiile de bază, necesare cuiva care are nevoie să lucreze cu mai multe sisteme de operare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jazz spune:

    Sunt prea prost pt. Linux… 🙁


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *