MS Access: Configurări la formulare


În materialul anterior am văzut că MS Access poate din doar câteva clickuri să creeze un formular asociat unui tabel existent. Desigur, pe ici pe colo probabil vom mai dori mici modificări, iar adevărul este că MS Access oferă spaţiu de mari, imense modificări. Ba poţi – am văzut data trecută – să porneşti chiar de la zero şi să pui în formular ce vrei, unde vrei, cum vrei. Să vedem puţin, în modul Design View, zonele mai importante. Mai întâi în tabul Design avem o primă regiune (1) unde sunt controalele (Controls) ce pot fi inserate în formular. Cel mai adesea vor fi folosite controlul tip text (şi textarea), combobox (listă derulantă), butoane radio şi de bifare, şi evident etichete pentru câmpuri (Labels). Uneori vom dori gruparea câmpurilor, poate chiar punerea pe file, sau să tragem linii, inserăm imagini, chiar şi grafice, altele…

imagine

O a doua zonă importantă e tot în tabul Design, dar mai spre dreapta, regiunea 2. Acolo avem mai întâi Add Existing Files, foarte util pentru a trage (drag & drop) câmpurile de care avem nevoie. Foarte util e Property Sheet (se vede în regiunea 4). În fine, “pânza” de pictat formularul e în regiunea 3. Problema e că sunt foarte multe lucruri de spus şi imposibil să acoperim aici totul. Aşa că voi lua câteva elemente, sper eu mai semnificative, iar Dvs va trebui să testaţi mai departe. Şi primul lucru pe care trebuie să îl reţinem este că fiecare element al formularului are anumite proprietăţi. Când e activ un element, vedem (dacă am dat click pe Property Sheet) proprietăţile lui. Un mic secret: dacă vreţi proprietăţile formularului (nu a unui element din formular) daţi click unde indică mai sus săgeata.

imagine

Am luat un element din formular şi să vedem în viteză câte ceva despre proprietăţi. În primul rând ele sunt grupate pe patru taburi, al cincelea reunind toţi parametrii din cele patru.

  1. Format: evident este pentru formatarea elementelor. Putem de aici configura cum să arate, adică aliniere, margini, tip şi efecte font… Multe dintre acestea le vom face mai elegant (sau mai a la MS Word) din tabul Format. O proprietate de reţinut este Visible: când un control (amintesc că la generarea automată sunt puse şi câmpurile nedorite de noi, gen ID – nu are sens să fie editabil) se vrea ascuns se pune pe No acest parametru.
  2. Data: aici avem proprietăţile valorii controlului. Adică cine dă valoarea (în Control Source putem alege un câmp dintre cele ce le are tabela curentă), măşti, valori implicite, reguli de validare (da, da, acestea pot fi definite şi în etapa de elaborare a tabelei) şi altele. Din nou: un câmp nedorit, dar care vrem să fie totuşi vizibil, nu şi editabil, e bine ca la Enabled să fie pus pe No (sau la Locked pe Yes – vedeţi practic diferenţele pentru a alege).
  3. Event: intrăm pe un teren mai avansat. Cert e că se pot defini acţiuni pentru diverse evenimente. Un exemplu clasic: dacă punem un buton ce să se întâmple la click pe buton. Dar poate fi şi un eveniment declanşat de ieşirea dintr-un control (ex: validarea celor introduse).
  4. Other: e secţiunea “diverse”. Avem aici unele elemente de cosmetică gen tooltip când se ţine mouse-ul peste un câmp (poate sluji ca text de ajutor, explicativ); acelaşi lucru poate fi pus şi în statusbar. Foarte important este Tab Stop (uneori vom dori ca anumite câmpuri să fie editabile, dar să se sară peste ele când se dă tab, tab, tab…) şi Tab Index. Evident că elementele (controalele) dintr-un formular vor fi parcurse într-o ordine când se dă tab, tab, tab… Când ai pe coloane elementele şi le-ai mai schimbat ordinea, ordinea cu taburile devine varză. Cel mai bine e din regiunea 2 să folosim butonul Tab Order.

Dacă veţi încerca să puneţi controalele unde doriţi Dvs s-ar putea să sesizaţi nişte limitări, datorită unei alinieri invizibile. Nici o problemă: mergeţi în tabul Arrange şi daţi click pe butonul Remove Layout. Dar să ştiţi că layout-ul poate prinde bine. Sunt acolo diverse instrumente (acest layout e în principiu ca un tabel, cu linii şi coloane) care să ajute la aliniere (plăcută ochiului) dar fără să vă încurce/restricţioneze în mişcări.

Configurări legate de un element din formular se pot face – reţineţi, în Design View – şi cu clasicul click-dreapta. De exemplu la formularul nostru creat automat nu îmi place că la naţionalitate e o listă pe care eu aş dori-o transformată în combobox. Click dreapta, Change To, apoi Combo Box şi gata.

imagine

Vedeţi mai jos cum arată acum câmpul Naţionalitate, spre deosebire de Localitate (la care i se poate aplica acelaşi truc). De asemenea observaţi că la câmpul ID am pus la Enabled desigur No.

imagine

Tentaţia e mare să trec la alte lucruri, foarte frumoase legat de formulare, dar cel mai bine e să luaţi acum o bază de date – poate fi a noastră de teste – şi să vă tot jucaţi cu parametrii (că sunt mulţi, dar la urma urmelor doar o mână sunt foarte utili pentru moment) ca să simţiţi mai bine funcţionarea formularelor. Aşa că mai multe într-un alt articol.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *