MS Access: Din nou la formulare… lucruri poate mai puţin ştiute


Acum reluăm subiectul formulare cu speranţa că voi aduce unele elemente noi celor care folosesc de ceva vreme MS Access. Şi vom începe cu o facilitate foarte simpatică şi utilă: la un formular să putem sări rapid la o anumită înregistrare. Să vedem cum. Vă amintiţi că avem o bază de date cu persoane? Ieri am scris despre câmpurile calculate, şi aşa am adăugat câmpul NumePrenume cu formula [Nume] & “ “ & [Prenume]. În tabul design sunt controalele disponibile: asiguraţi-vă că e activ/apăsat Use Control Wizards şi alegeţi Combo Box. Plasaţi controlul în partea de header şi în vrăjitorul ce apare mergeţi pe ultima opţiune: Find a record on my form based on the value I selected in my combo box.

imagine

Vedeţi mai jos rezultatul: e foarte elegant şi rapid să ajungi la ce înregistrare vrei fie alegând din listă, fie scriind (primele litere, apoi se face autocompletare). Şi “costă” doar câteva clickuri.

imagine

Aţi observat că la greutate apare un gradient. Ce e cu el? În tabul Format există un buton Conditional Formatting, care ne permite să adăugăm reguli pentru “colorarea” câmpurilor. Să vedem ceva simplu: dacă greutatea persoanei e peste 40 de kilograme să coloreze cu albastru şi să facă textul îngroşat (regula se vede în captura de mai jos). De ce e util aşa ceva? Păi să zicem că avem o tabelă şi anumite câmpuri dorim să ne sară în ochi când au anume valori (de exemplu câmpuri necompletate sau cu valori în afara unor limite obişnuite). Această formatare condiţională e minunată în astfel de cazuri! Dar, după cum se vede din captura de mai jos, pe lângă verificarea valorii curente (Check values in the current record or use an expression), există şi varianta verificării în comparaţie cu celelalte (Compare to other records): acest caz dă gradientul ce se vede mai sus – un alt indicator vizual excelent!

imagine

În măsura în care folosim expresii, această formatare condiţională ne dă aripi. Putem face ca un câmp să arate special (să bată la ochi) când îndeplineşte (sau nu) o condiţie concepută de noi. Există şi varianta ca la îndeplinirea unei condiţii câmpul să fie pur şi simplu dezactivat (devine needitabil). Despre toate cele descrise mai sus e screencastul următor, care sper să lămurească poate şi unele lucruri descrise prea laconic mai sus. Ca întotdeauna, nu uitaţi să măriţi pe tot ecranul clipul de mai jos (Play in HD).

Dacă vreţi baza de date folosită în screencast, o puteţi descărca de aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *